Hakone

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hakone
箱根町
Town
View of Lake Ashi and Hakone Town from Mount Hakone Komagatake
View of Lake Ashi and Hakone Town from Mount Hakone Komagatake
Bendera Hakone
'
Mohor rasmi bagi Hakone
'
Location of Hakone in Kanagawa Prefecture
Location of Hakone in Kanagawa Prefecture
Country Japan
Region Kantō
Prefecture Kanagawa Prefecture
District Ashigarashimo
Keluasan
 • Jumlah 92.82 km2 (35.84 batu persegi)
Penduduk (June 1, 2012)
 • Jumlah 13,492
 • Kepadatan 145/km2 (380/batu persegi)
Zon waktu Japan Standard Time (UTC+9)
- Tree Yamazakura (Prunus jamasakura)
- Flower Hakonebara (Rosa microphylla hirtura)
- Bird Woodpecker
Phone number 0460-85-7111
Address 256 Yumoto, Hakone-machi, Ashigarashimo-gun, Kanagawa-ken 250-0398
Laman web Town of Hakone HP
Hakone Town Hall

Hakone ( 箱根町 Hakone-machi ? ) adalah sebuah bandar di daerah Ashigarashimo di Wilayah Kanagawa , Jepun . Sehingga Jun 2012, penduduk seramai 13.492 dengan kepadatan 145 orang per km ². Luas kawasan 92,82 km ².

Geografi[sunting | sunting sumber]

Hakone terletak di barat pergunungan 'Hakone Pas' . Kebanyakan bandar dalam lingkungan volcanically aktif Fuji-Hakone-Izu National Park , yang berpusat di sekitar Tasik Ashi .


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hakone adalah lokasi yang dicatat oleh kuil Shinto sebagai Hakone Gongen dalam sastera Heian. Semasa Perang Gempei , Minamoto no Yoritomo berdoa di makam ini agar kemenangan ke atas musuh-musuhnya selepas Pertempuran Ishibashiyama . Selepas tempoh Edo , Hakone-juku adalah stesen pos bagi lebuh raya Tōkaidō , dari Edo ke Kyoto .Checkpoint Hakone ( 箱根关所 Hakone sekisho ? ) menjadi sempadan rantau Kanto . Bawah Keshogunan Tokugawa , semua pelancong yang memasuki dan meninggalkan Edo mestilah berhenti di sini dan permit perjalanan mereka serta bagasi akan diperiksa.

Selepas pemulihan Meiji , Hakone menjadi sebahagian daripada wilayah Ashigara dan menjadi sebahagian daerah Ashigarashimo di willaya Kanagawa wilayah pada Ogos 1876. Hakone mencapai status bandar pada tahun 1889. Selepas penggabungan dengan lima bandar-bandar dan kampung-kampung dan jiran pada bulan September 1956, ia mencapai sempadan sekarang.


Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Ekonomi Hakone amat bergantung kepada industri pelancongan. Hakone terkenal dengan resort musim bunga panas. Ramai pelancong datang mendaki dan melihat keindahan Gunung Fuji .Ini termasuklah menyaksikan volcanically aktif , geisar Owakudani ,Hakone Shrine di pantai tasik, serta Taman Botani Hakone Tanah Paya . Pada bulan April bunga ceri ( sakura ) dan pada musim luruh Miscanthus sinensis ( susuki ) mengindahkan pemandangan. Hakone mempunyai beberapa muzium seni, termasuk Muzium Hakone Open-Air dan Muzium Seni Pola .

Antara acara utama ialah Hakone Ekiden untuk memperingati jalan Tōkaidō. Hotel terkenal di sini iallah Hotel Hakone Fujiya di Miyanoshita. Ia pernah dikunjungi oleh kenamaan asing zaman Meiji dan Taisho dan zaman Showa .


Dalam siri anime Neon Genesis Evangelion , Hakone dinamakan "Tokyo-3" di samping Gunung Hakone

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Keretapi[sunting | sunting sumber]

  • Kereta api Hakone Tozan
  • Kereta Kabel Hakone Tozan
  • Ropeway Hakone
  • Kereta api Izuhakone

Cara terbaik pergi ke Hakone ialah dari Odawara dan Mishima , perhentian Odawara Odakyu Line , 70 minit dari Shinjuku , Tokyo . Dari Odawara, Line Hakone Tozan terus ke pelbagai bandar-bandar peranginan di Hakone. Odakyu juga bersambung dengan Shinjuku dan Hakone-Yumoto. Dari Gora, perhentian Talian Tozan Hakone, Hakone Tozan Cable Car funikular pergi ke Sounzan. Owakudani boleh dicapai oleh Hakone Ropeway dari Sounzan dan tasik. Manakala tasik dihiasi oleh kapal pelancong ala "lanun". Terdapat juga Kerete kabel Hakone Komagatake yang pergi puncak Gunung Komagatake.


"Pas percuma Hakone" membenarkan penggunaan tanpa had pengangkutan selama beberapa hari.Pas Hakone percuma ini boleh dibeli di Shinjuku , Odawara dan beberapa stesen lain.


Bandar kembar[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]