Pergi ke kandungan

Hasil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam perakaunan, hasil ialah jumlah pendapatan yang dijana oleh penjualan barangan dan perkhidmatan yang berkaitan dengan operasi utama perniagaan.[1] Hasil komersil juga boleh dirujuk sebagai jualan atau perolehan. Sesetengah syarikat menerima hasil daripada faedah, royalti atau yuran lain.[2] "Hasil" mungkin merujuk kepada pendapatan secara umum, atau ia mungkin merujuk kepada amaun, dalam unit kewangan, yang diperoleh dalam satu tempoh masa, seperti dalam "Tahun lepas, Syarikat X mempunyai hasil sebanyak $42 juta". Keuntungan atau pendapatan bersih secara amnya membayangkan jumlah hasil tolak jumlah perbelanjaan dalam tempoh tertentu. Dalam perakaunan, dalam penyata imbangan, hasil ialah subseksyen bahagian Ekuiti dan hasil meningkatkan ekuiti, ia sering dirujuk sebagai "garisan atas" kerana kedudukannya pada penyata pendapatan di bahagian paling atas. Ini berbeza dengan "garis bawah" yang menandakan pendapatan bersih (hasil kasar tolak jumlah perbelanjaan).[3]

  1. ^ Wolk, Harry I.; Dodd, James L.; Rozycki, John J. (2008). Wolk, Harry I. (penyunting). Accounting Theory: Conceptual Issues in a Political and Economic Environment, Volume 2. Sage library in accounting and finance (ed. 7). Los Angeles: Sage. m/s. 383. ISBN 9781412953450. Dicapai pada 16 November 2020.
  2. ^ Joseph V. Carcello (2008). Financial & Managerial Accounting. McGraw-Hill Irwin. m/s. 199. ISBN 978-0-07-299650-0. This definition is based on IAS 18.
  3. ^ Williams, p.51