Mata wang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Mata wang adalah satu unit bagi pertukaran, pemudahan pemindahan barangan dan/atau perkhidmatan. Ia adalah duit syiling dan kertas bil yang digunakan sebagai wang.[1] Ia adalah satu bentuk bagi wang, di mana wang adalah apa-apa sahaja yang bertindak sebagai satu medium pertukaran, satu simpanan nilai, dan satu nilai standard. Mata wang-mata wang adalah medium pertukaran kedominanan.[perlu rujukan] Duit syiling dan wang kertas adalah kedua-dua bentuk mata wang.

Fail:WorldCurrency.JPG
Mata wang di serata dunia.

Dalam kebanyakan kes, setiap bank pusat swasta mempunyai kawalan monopoli ke atas bekalan dan pengeluaran bagi mata wang sendirinya. Untuk memudahkan perdagangan antara zon-zon mata wang, terdapat kadar pertukaran, yang merupakan harga mata wang (dan barangan dan perkhidmatan bagi individu zon mata wang) yang boleh dipertukarkan antara satu sama lain.

Cadangan mata wang[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sullivan, arthur (2003). Economics: Principles in action. Upper Saddle River, New Jersey 07458: Pearson Prentice Hall. m/s. 245. ISBN 0-13-063085-3. Parameter |coauthors= yang tidak diketahui diendahkan (|author= dicadangkan) (bantuan)Selenggaraan CS1: lokasi (link)
  2. ^ CARICOM Single Market (CSM) ratified. This article mentions a single currency but does not speculate on a name