Head & Shoulders

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Fail:Logo-headandshoulders.png
Logo rasmi Head & Shoulders

Head & Shoulders (H&S, tulisan Jawi : هيد & شولدرس) ialah jenama syampu anti-kelumumur yang dikeluarkan oleh Procter & Gamble dan menduduki tangga kedua untuk kategori jenama syampu anti-kelumumur di bawah Clear keluaran Unilever. Ketika ini, Head & Shoulders ialah lawan daripada Clear keluaran Unilever. Ia dilancarkan pada bulan Ogos 1960.

Penyelidik Procter & Gamble mula memperbuat syampu anti-kelumumur pada tahun 1950. Selepas menyiasat satu dekad, mereka berusaha menghasilkan formula baru yang memperkenalkan zink pyrithione ke dalam syampu.[1] Jenama ini diperkenalkan ke pasaran Amerika Syarikat pada bulan Ogos 1960 sebagai formula syampu biru dan hijau. Ketika ini, Head & Shoulders mempunyai sembilan jenis berbeza untuk pelbagai jenis rambut, dan formula Head & Shoulders ketika ini telah berubah warna kepada warna putih, selepas sebelumnya, Head & Shoulders mempunyai formula biru dan hijau.

Ramuan[sunting | sunting sumber]

Ramuan aktif[sunting | sunting sumber]

Ramuan aktif dalam Clinical Strength Head & Shoulders (bahasa Melayu : Kuasa Klinikal Head & Shoulders) ialah selenium sulfida,[2] dengan pengecualian seluruh garisan produk syampu khas mengandungi zink pyrithione sebagai ramuan aktif.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]