Home Alone (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Home Alone
Home alone.jpg
Poster filem Home Alone merupakan parodi kepada lukisan Edvard Munch The Scream. (Poster mengandungi klasifikasi Ontario Film Review Board)
Pengarah Chris Columbus
Penerbit John Hughes
Penulis John Hughes
Dibintangi oleh Macaulay Culkin
Joe Pesci
Daniel Stern
John Heard
Catherine O'Hara
Roberts Blossom
John Candy
Muzik oleh John Williams
Sinematografi Julio Macat
Disunting oleh Raja Gosnell
Pengedar 20th Century Fox
Mula ditayangkan
16 November 1990 (AS)
Tempoh tayangan
103 minit
Negara  Amerika Syarikat
Perbelanjaan AS$15 juta

Home Alone adalah sebuah filem komedi yang dikeluarkan pada tahun 1990. Filem ini dibintangi oleh Macaulay Culkin sebagai Kevin McCallister, seorang anak dari keluarga yang kaya. Kevin secara tidak sengaja tertinggal oleh keluarganya yang akan berhibur ke bandar Paris, Perancis, dalam rangka cuti Krismas. Ketika dia menghabiskan waktu-waktunya di rumah sendirian, dia tidak sengaja bertemu dengan dua orang pencuri bodoh yang ingin merompak rumahnya. Maka, untuk menghentikan para pencuri itu, Kevin menyiapkan perangkap-perangkap untuk mereka. Wayang ini dimuatkan lebih kurang Krismas 1990 dan melancarkan suatu siri susulan dan pekerjaan untuk Culkin.

Home Alone diarahkan oleh Chris Columbus, sedangkan naskahnya ditulis oleh John Hughes. Filem Home Alone sudah memiliki 3 susulan, iaitu Home Alone 2, Home Alone 3, dan Home Alone 4.

Plot cerita[sunting | sunting sumber]

Selepas bertengkar dengan abangnya, Buzz, ke atas pizza, Kevin McCallister (Culkin) dikirimkan ke bilik tidur loteng, di mana dia berharap keluarganya akan hilang sahaja. Suatu kegagalan garis elektrik sewaktu malam memasang semula semua jam bangun, jadi esok paginya peninggalan keluarga, yang telah lambat tidur, lari ke suatu cuti Krismas ke Paris, Perancis. Sewaktu kekeliruan, Kevin tertinggal di rumah dan mengalami bagaimana rasanya menjadi berdikari untuk kali pertama. Pada waktu yang sama dua penceroboh, Harry (Joe Pesci) dan Marv (Daniel Stern), merancang untuk memasuki rumah (yang hampir) kosong. Kevin menghimpunkan suatu rancangan bukan hanya untuk menghentikan para perompak tetapi juga untuk mendenda mereka melalui perangkap dipasang di keliling rumahkan, yang termasuk tin cat melayang, sebuah senapang BB, dan sebuah tombol pintu dipanaskan dengan sebuah pemetik api arang elektrik.


Pautan Luar[sunting | sunting sumber]