Pergi ke kandungan

Hotel Federal, Kuala Lumpur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Hotel Federal

Hotel Federal, Kuala Lumpur ialah sebuah hotel bertaraf antarabangsa di Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Malaysia. Ia menempatkan restoran pertama pasca-kemerdekaan Tanah Melayu.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hotel Federal Kuala Lumpur ialah hotel bertaraf antarabangsa pertama di pasca kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Ia dibina bagi memberi penghormatan kepada sambutan kemerdekaan Tanah Melayu dengan berkhidmat sebagai hotel bagi warga asing. Ia dibuka untuk untuk perniagaan tiga hari sebelum Hari Merdeka yang jatuh kepada 31 Ogos 1957.[1] Ia diasaskan oleh Low Yat (bapa Low Yow Chuan).[2] The architect of the original nine-story building was Lee Yoon Thim. Arkitek bangunan sembilan tingkat asal adalah Lee Yoon Thim. Permaidani sayap yang lebih tinggi restoran berputar ini dibina pada awal tahun 1960-an.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Federal Kuala Lumpur". Federal Hotels International. 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-05-15. Dicapai pada 27 November 2010.
  2. ^ John Tiong. "Part of nation's history". TravelTimes. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-03-08. Dicapai pada 27 November 2010.
  3. ^ Malaysian Institute of Architects (PAM) (2007). Architectural Heritage: Kuala Lumpur - Pre-Merdeka. Kuala Lumpur: Pertubuhan Akitek Malaysia.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]