Ikan Pari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ikan Pari
Julat zaman: Kapur Akhir – Kini
Dasyatis americana bonaire.jpg
Pari Dasyatis americana
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Subkelas:
Order:
Keluarga:
Dasyatidae
Genus

Dasyatis
Himantura
Pastinachus
Pteroplatytrygon
Taeniura
Urogymnus

Ikan Pari di akuarium Melbourne

Ikan Pari atau nama saintifiknya Gymura spp./Dasyatis spp. adalah sejenis keluarga ikan yang terdapat di seluruh dunia.

Ikan Pari adalah bersaudara dengan ikan jerung. Tetapi tidak seperti ikan jerung, yang merupakan pemangsa yang menggerunkan dengan rahang yang berkuasa, ikan pari jarang sekali menugut manusia dan mulutnya yang kecil bukanlah ancaman sama sekali.

Berhampiran pangkal ekor ikan pari terdapat taji sekitar 8-inch yang diselitupi dengan bahan yang sama yang membentuk sisik yu, yang dikenali sebagai dermis dentikle (dermal denticles). Hujung ini, yang menjadi keras dan tegang apabila ikan pari merasa terancam, berbentuk seperti pisau daging bergerigi dan memiliki bisa yang mengancam pemangsa.

Sebahagian besar racun itu sendiri adalah toksin berasaskan protein yang menyebabkan kesakitan pada mamalia dan boleh juga mengubah kadar degupan jantung dan pernafasan, mengikut pada Makmal Mote Marine.

Ikan pari jarang menyerang manusia, bagaimanapun sekiranya ia dipijak, ikan pari akan menggunakan tajinya sebagai satu bentuk mempertahankan diri," mengikut Nancy Passarelli dan Andrew Piercy bagi Florida Muzium Sejarah Semulajadi. "Walaupun ditikam oleh ekor ikan pari amat menyakitkan, ia adalah jarang menjadi ancaman kepada nyawa manusia."

Terdapat kira-kira 200 spesies ikan pari. Ia terdapat di kedua-duanya air tawar dan di lautan. Kebanyakannya tidak mempunyai keupayaan untuk menyengat.

Spesies Pari[sunting | sunting sumber]

 1. Ikan Pari Lang
 2. Ikan Pari Kemenjan
 3. Ikan Pari Ekor Lembu
 4. Ikan Pari Tapir
 5. Ikan Pari Hantu
 6. Ikan Pari Sarban
 7. Ikan Pari Kebas
 8. Ikan Pari Nyonya
 9. Ikan Pari Daun
 10. Ikan Pari Benting
 11. Ikan Pari Pasir
 12. Ikan Pari Harimau

Pautan luar[sunting | sunting sumber]