Pergi ke kandungan

Insomnia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Insomnia
Pengelasan dan sumber luaran
ICD-10F51.0, G47.0
ICD-9307.42, 307.41, 780.51, 780.52
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan Penafian perubatan

Insomnia dicirikan dengan ketakupayaan bertidur dan/atau ketidakupayaan bertidur selama tempoh yang munasabah. Penghidap insomnia biasanya merungut kerana tidak berupaya menutup mata atau "merehatkan minda" buat melebihi beberapa minit setiap kali. Kedua-dua insomnia organik dan insomnia bukan organik merupakan gangguan tidur.[1][2] Insomnia biasanya diakibatkan oleh ketakutan, tekanan, kebimbangan, ubat, herba, kafeina, kemurungan atau kekadangnya tanpa sebarang sebab yang ketara. Minda yang terlalu aktif serta sakit fizikal juga boleh mengakibatkannya. Mencari sebab yang mengakibatkan insomnia biasanya diperlukan untuk merawatnya.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Insomnia, tacuinum sanitatis casanatensis (abad ke-14)

Terdapat tiga jenis insomnia yang berbeza:

  1. Insomnia Fana berlaku antara satu malam hingga beberapa minggu. Kebanyakan orang kekadang menghidap insomnia fana, akibat jet lag atau kebimbangan jangka pendek. Jika bentuk insomnia ini berlaku dari semasa ke semasa, insomnia ini dikelaskan sebagai "insomnia sela".
  2. Insomnia Akut ialah ketakupayaan untuk bertidur dengan lena secara tekal selama tempoh antara tiga minggu hingga enam bulan.
  3. Insomnia Kronik dianggap sebagai jenis insomnia yang paling seirus; ia berlaku hampir setiap bulan selama sekurang-kurangnya sebulan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Jacobs, PhD, Gregg (27 September 2004). "Cognitive Behavior Therapy and Pharmacotherapy for Insomnia: A Randomized Controlled Trial and Direct Comparison". Arkib Perubatan Dalaman. 164 (17): 1888–1896. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan); Check |authorlink= value (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]