Iwasaki Yatarō

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Iwasaki Yatarō
ralat: {{nihongo}}: Teks Jepun dan romaji dip[erlukan (banyuan)
Y Iwasaki.png
Kelahiran(1835-01-09)9 Januari 1835
Meninggal dunia7 Februari 1885(1885-02-07) (umur 50)
Edo, Jepun
WarganegaraJepun
PekerjaanIndustrialis
Terkenal keranaPengasas Mitsubishi
Nama Jepun
Kanji岩崎 弥太郎
Hiraganaいわさき やたろう

Iwasaki Yatarō (岩崎 弥太郎, 9 Januari 1835 – 7 Februari, 1885) ialah seorang pemodal dan industrialis perindustrian perkapalan Jepun, dan pengasas Mitsubishi.[1]

Mitsubishi[sunting | sunting sumber]

Lambang keluarga Yamauchi
Logo Mitsubishi

Iwasaki menjadi presiden Mitsubishi pada Mac 1870. Pada tahun 1874-1875, Iwasaki telah dikontrak oleh kerajaan Jepun untuk mengangkut tentera Jepun dan bahan perang. Kerajaan Jepun membeli beberapa kapal untuk Ekspedisi Jepun dari 1874 ke Taiwan terhadap Paiwan Aborigines di tenggara Taiwan, dan kapal-kapal ini kemudiannya diberikan kepada Mitsubishi selepas ekspedisi itu selesai pada tahun 1875. Ini mewujudkan hubungan kuat antara Mitsubishi dan pemerintah Jepun yang memastikan kejayaan syarikat baru. Sebagai balasannya, Mitsubishi menyokong kerajaan Jepun baru dan mengangkut pasukan yang mengalahkan Pemberontakan Satsuma pada tahun 1877. Dengan itu kejayaan Mitsubishi menjadi saling berkaitan dengan kebangkitan negara Jepun moden.

Seterusnya beliau melabur dalam perlombongan, pembaikan kapal, dan kewangan. Pada tahun 1884 beliau mengambil pajakan di Nagasaki Shipyard, yang membolehkan syarikat itu melakukan pembinaan kapal secara besar-besaran, dan menamakannya sebagai Nagasaki Shipyard & Machinery Works.

Iwasaki Yatarō kerap memberi makan malam untuk para penghormatan, menghabiskan sejumlah besar wang pada kesempatan ini, tetapi beliau juga membuat banyak kawan yang kemudian membantunya dengan melakukan nikmat.

Iwasaki meninggal akibat kanser perut berusia 50 tahun, dan digantikan sebagai ketua perniagaan keluarga pertama oleh adiknya, dan kemudian anaknya, Hisaya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Obituary". The Times (31373). London. 18 February 1885. m/s. 6.

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]