Kapal selam kelas Akula

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai kelas kapal selam Soviet/Rusia dengan nama pengenalan NATO "Akula". Untuk kelas kapal selam dengan nama asli dalam bahasa Rusia "Akula" (Акула), sila lihat kapal selam Kelas Typhoon.
Submarine Vepr by Ilya Kurganov crop.jpg
Gambaran keseluruhan kelas
Nama:Akula
Pengguna:Bendera tentera laut Kesatuan Soviet Tentera Laut Soviet
Bendera tentera laut Rusia Tentera Laut Rusia
Sebelumnya:Kelas Sierra
Selepasnya:Kelas Graney (dalam pembangunan)
Berkhidmat pada:1986
Jumlah dirancang:20[1]
Jumlah disiapkan:17
Jumlah dibatalkan:3
Jumlah aktif:9
Dibersarakan:4
Simpanan:3

Project 971 Щука-Б (Shchuka-B, 'Shchuka' bermakna tombak, nama pengenalan NATO "Akula"), merupakan sebuah kapal selam penyerang berkuasa nuklear yang pertama kali diaturgerak oleh Tentera Laut Soviet pada tahun 1986. Akula ("jerung") juga merupakan designasi Soviet bagi sebuah kapal selam peluru berpandu balistik yang diberi nama kod kapal selam Kelas Typhoon oleh NATO.

Terdapat tiga sub-kelas bagi Shchuka, yang terdiri dari tujuh buah kapal selam asal "Akula I" yang dibina antara tahun 1982 sehingga 1986, lima buah kapal selam "Akula Dipertingkat" yang dibina pada tahun 1986 sehingga 1991, dan dua buah kapal selam "Akula II" yang dibina pada tahun 1991. Perbezaan di antara sub-kelas Akula Dipertingkat dengan Akula II menjadi perdebatan oleh beberapa sumber[petikan diperlukan]. Walaupun begitu, designasi Rusia bagi kesemua kapal selam ini adalah Schuka-B, tidak kira apa jua pengubahsuaian yang dilakukan[petikan diperlukan].

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Podvodnye Lodki, Yu.V. Apalkov, Sankt Peterburg, 2003, ISBN 5-8172-0070-8

Pautan luar[sunting | sunting sumber]