Pergi ke kandungan

Kedudukan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam geografi, kedudukan (juga tempat atau lokasi) digunakan untuk menandakan kawasan (titik, garis, atau kawasan) di permukaan Bumi atau tempat lain. Istilah kedudukan secara amnya membayangkan tahap kepastian yang lebih tinggi daripada tempat, dengan istilah tempat sering merujuk kepada entiti dengan sempadan yang samar-samar, dan lebih bergantung pada sifat manusia atau sosial.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Petempatan[sunting | sunting sumber]

Petempatan atau tempat berpenduduk mungkin mempunyai nama yang jelas tetapi sempadan yang tidak ditakrifkan dengan baik, dan berbeza mengikut konteks. London, sebagai contoh, mempunyai sempadan undang-undang, tetapi ini tidak mungkin sepadan sepenuhnya dengan penggunaan umum. Kawasan dalam bandar, seperti Covent Garden di London, juga hampir selalu mempunyai sedikit kesamaran sejauh mana. Dalam geografi, kedudukan dianggap lebih tepat daripada "tempat".

Kedudukan relatif[sunting | sunting sumber]

Kedudukan relatif, atau situasi, digambarkan sebagai sesaran (jarak terdekat) dari suatu tapak lain. Contohnya ialah "3 batu barat laut Seattle".

Kedudukan mutlak[sunting | sunting sumber]

Lokasi mutlak boleh ditetapkan menggunakan gandingan latitud dan longitud tertentu dalam grid koordinat Cartesan (contohnya, sistem koordinat sfera atau sistem berasaskan ellipsoid seperti Sistem Geodetik Dunia) atau kaedah serupa. Sebagai contoh, kedudukan Tasik Maracaibo di Venezuela boleh dinyatakan menggunakan sistem koordinat sebagai berkedudukan 9.80°U (latitud), 71.56°B (longitud).

Kedudukan mutlak juga merupakan kedudukan relatif, kerana kedudukan mutlak dinyatakan relatif kepada sesuatu titik lain. Contohnya, longitud ialah bilangan darjah timur atau barat Meridian Perdana, garisan yang dipilih sewenang-wenangnya untuk melalui Greenwich, England. Begitu juga, latitud ialah bilangan darjah utara atau selatan Khatulistiwa. Oleh kerana latitud dan longitud dinyatakan secara relatif kepada garisan ini, kedudukan yang dinyatakan dalam latitud dan longitud juga merupakan kedudukan relatif.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gersmehl, Philip (2008). Teaching Geography (ed. 2nd). New York: Guilford Press. m/s. 60. ISBN 978-1-59385-715-8.