Ketuat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Gambar ketuat pada ibu jari kaki.

Ketuat merupakan sejenis penyakit kulit yang kawasan yang dijangkiti akan timbul dan menjadi keras. Ketuat adalah disebabkan virus dan mampu menjangkiti orang lain sekiranya dibiarkan berlarutan.

Ketuat adalah disebabkan oleh virus Human Papilloma (HPV). Ketuat boleh merebak melalui sentuhan. Mana-mana bahagian kulit yang dijangkiti akan bengkak, menjadi kasar dan keras. Kawasan yang sering dijangkiti adalah tangan, jari,dan kaki. Mereka yang mempunyai masalah kurang daya tahan diri seperti mengidap HIV atau sistem pertahanan kulit yang lemah seperti ekzema, atau tidak menjaga kebersihan diri lebih mudah dijangkiti jangkitan ketuat.

Jenis-jenis ketuat[sunting | sunting sumber]

Terdapat lebih 150 jenis ketuat yang dikelaskan berdasarkan tempat jangkitan:

  1. Ketuat biasa
  2. Ketuat kaki (Plantar warts)
  3. Ketuat filiform (Filiform warts)
  4. Ketuat planar
  5. Ketuat kelamin Genital warts

Rawatan ketuat[sunting | sunting sumber]

Ketuat boleh diubati dengan mudah, tetapi ramai orang bersikap tidak acuh untuk mendapatkan rawatan bagi mengubatinya. Ini mungkin disebabkan ketuat jarang menimbulkan masalah kesihatan yang besar. Bagaimanapun, pengidap ketuat perlu berhati-hati agar tidak memotong ketuat dengan menggunakan pisau kerana darah yang mengalir keluar mampu menjangkiti kawasan lain.

  1. Salap asid salisilik
  2. Terapi cryo
  3. Podophyllin
  4. Interferon & asid trichloracetic (TCA)
  5. Pembedahan membuang ketuat