Pertempuran di Sungai Semur: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
'''Serang Hendap Di Sungai Semur''' adalah satu pertempuran yang menampilkan keberanian [[Rejimen Askar Melayu DiRaja]] dalam perjuangan. Peristiwa ini berlaku semasa [[Darurat]] sedang memuncak. Keberanian '''3 Melayu''' boleh dilihat dalam episod serang hendap di [[Sungai Semur]].
 
==Permulaan==
Pada awal bulan Mac 1950, satu platun digerakkan ke Gua Musang. Penempatan Platun 12 Kompeni D, Batalion 3 Askar Melayu yang diketuai Leftenan Muda Hassan Bin Yassin berpangkalan di kem Pulai. Mereka diarahkan mengawal kawasan ini kerana dikhuatiri menjadi tempat persembunyian komunis. Pada 23 Mac 1950, jam 7.30 pagi, pasukan Platun 12 dengan kekuatan 25 tentera terdiri daripada seorang Leftenan, seorang Koperal, empat Lans Koperal, dan 19 prebet ditugaskan membuat rondaan ke Sungai Nenggiri selama tiga hari.
 
Pada keesokan harinya, jam 2 petang, mereka berhenti makan tengah hari selepas selesai membuat rondaan. Leftenan Muda Hassan kemudian memberi arahan untuk pulang ke pangkalan mereka di Pulai pada hari seterusnya.
 
==Kejadian Serang Hendap==
DalamPada kejadian25 [[SungaiMac Semur]]1950, padajam [[2510.00 Mac]]pagi, [[1950]],anggota [[Platun]] No12 bersiap sedia untuk pulang ke kem mereka. 12Mereka seramaimenyusuri 25air anggotaSungai dariSemur Kompenihingga Djam 10.30 pagi dan melewati kawasan berbukit. Namun dengan secara tiba-tiba, '''3Platun Melayu'''12 diserang hendap oleh sekumpulan Pengganas [[Parti Komunis Malaya|Komunispengganas komunis]] dengan kekuatanberkekuatan seramai 40 orang ketikadari menyusuriarah sungaibukit tersebutdi kira-kiraseberang jam 10.30 pagisungai.<ref>{{cite journal |first=Syairah Abdul Lajis |date=2013-11-25|title=Peristiwa berdarah di Sungai Semur|journal=Sinar Harian |url= http://www.sinarharian.com.my/rencana/peristiwa-berdarah-di-sungai-semur-1.224269|accessdate=2018-07-29}}<ref/ref>
Ekoran serangan tersebut, anggota Platunplatun dengan segera mencari perlindungan sambil memberi tembakan balas. KetuaSemasa Platunpertempuran itu, Leftenan Muda Hassan Mohd.gugur Yassinbersama terkorbananggota yang lain. Sejurus gugurnya Leftenan Muda Hassan, Koperal [[JamaludinJamaluddin Mohamad]]Muhamad mengambil alih pimpinantugas mengetuai platun terbabit. Beliau mengarahkan tembakan mortar 2 inci ke arah musuh, tetapinamun tembakan itumortar tidaksedikit terhasiltersasar kerana banyakke pohon buluh yang menutupi kawasan itu. Selepas melepaskan dua butir bompeluru mortar, anggota seksyen mortar ituberkenaan terbunuh.
 
Semasa pertempuran, beberapa pengganas menghampiri anggota platun yang terbunuh dan tercedera kerana mahu mengambil senjata tetapi cubaan mereka dipatahkan. Prebet Abdul Wahab Hamid pula menembak mati empat orang musuh yang cuba menghampirimenyerang [[platun]] tersebut dari arah belakang. Selepas bertempur selama empat jam, Platun 12 terkepung dan hampir kehabisan peluru.
Ekoran serangan tersebut, anggota Platun dengan segera mencari perlindungan sambil memberi tembakan balas. Ketua Platun Leftenan Hassan Mohd. Yassin terkorban. Koperal [[Jamaludin Mohamad]] mengambil alih pimpinan platun. Beliau mengarahkan tembakan mortar 2 inci ke arah musuh, tetapi tembakan itu tidak terhasil kerana banyak pohon buluh yang menutupi kawasan itu. Selepas melepaskan dua butir bom mortar, anggota seksyen mortar itu terbunuh.
 
Semasa pertempuran, beberapa pengganas menghampiri anggota platun yang terbunuh dan tercedera kerana mahu mengambil senjata tetapi cubaan mereka dipatahkan. Prebet Abdul Wahab Hamid pula menembak mati empat orang musuh cuba menghampiri [[platun]] tersebut dari arah belakang. Selepas bertempur selama empat jam, Platun 12 terkepung dan hampir kehabisan peluru.
 
Apabila diminta menyerah diri, Korperal Jamaluddin menjawab, “Kami bukan pengecut, kami askar, kami tidak akan serah diri”
Kumpulan yang keluar terdiri daripada Koperal Jamaluddin, Prebet Salleh Nahu, Prebet Zamzuri Itam Sudin, Prebet Nordin Md. Isa, Prebet Hussin Mamat, Lans Koperal Mohamad Othman, Prebet Ahmad Mat Jam, dan Prebet Mohd. Shariff Manaf. Prebet Osman Yaacob meninggal dunia tidak lama selepas mereka tiba di Pengkalan Pulai pada pukul 9 malam.
 
Dua orang anggota Platun 12 [[Platun]], Prebet Abdul Wahab dan Prebet Rashid Hassan yang cedera parah terpaksa ditinggalkan di tempatlokasi pertempuran bersama mayat 14 anggotarakan tenteramereka yang terkorban. Pada pukul 10 pagi, [[27 Mac]] [[1950]], barulah 11bantuan tentera dari Platun 11 dan pasukan Jungle Squad dari kem [[Gua Musang]] tiba untuk menyelamatkan mereka.
 
===Terkorban===
Dalam serang hendap di [[Sungai Semur]] ini, 17 orang anggota '''3 Melayu''' terkorban dalam pertempuran menentang kira-kira 25040 pengganas komunis sementara enam anggota cedera parah sementara dua lagi anggota mengalami cedera ringan.
 
Meskipun tewas, mereka menunjukkan semangat perjuangan yang tinggi melawan pasukan musuh yang hampir 10dua kali ganda kekuatan mereka. Malah mereka berjaya membunuh seramai 29 orang pengganas [[Parti Komunis Malaya|komunis]]. Mayat mereka dijumpai terkubur oleh 11 Platun 11 '''3 Melayu'''.
Dalam serang hendap di [[Sungai Semur]] ini, 17 orang anggota '''3 Melayu''' terkorban dalam pertempuran menentang kira-kira 250 pengganas komunis sementara enam anggota cedera parah sementara dua lagi anggota mengalami cedera ringan.
 
Jasad mereka yang terkorban disemadikan di Tanah Perkuburan Askar Melayu di [[Port Dickson]] walaupun pada awalnya mereka telah dikebumikan di [[Kampung Pulai]], [[Gua Musang]].
Meskipun tewas, mereka menunjukkan semangat perjuangan yang tinggi melawan pasukan musuh yang hampir 10 kali ganda kekuatan mereka. Malah mereka berjaya membunuh seramai 29 orang pengganas [[Parti Komunis Malaya|komunis]]. Mayat mereka dijumpai terkubur oleh 11 Platun '''3 Melayu'''.
 
== Anugerah ==
[[Koperal]] Jamaluddin dianugerahkan Distinguished Conduct Medal (DCM) dan dinaikkan pangkat kepada [[Sarjan]] manakala [[Lans Koperal]] Mohamad Othman dan [[Prebet]] Abdul Wahab dianugerahkan Military Medal (MM).
 
Jasad mereka yang terkorban disemadikan di Tanah Perkuburan Askar Melayu di [[Port Dickson]] walaupun pada awalnya mereka telah dikebumikan di [[Kampung Pulai]], [[Gua Musang]].
 
===Wira Yang Gugur===
 
* Leftenan Hassan B Haji Yassin
* Prebet Lebai Yassin
 
===Novel===
 
Kejadian serang hendap di Sungai Semur dijadikan asas untuk novel "Limpahan Darah di Sungai Semur" oleh Zakaria Salleh. (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1988). [http://library.mod.gov.my/en/FullDisplayRetriever.jsp?0000008979]
Novel ini telah digunakan sebagai teks Sastera untuk pelajar-pelajar Sekolah Menengah Rendah [[Kementerian Pelajaran]].
 
==Pautan Luar==
 
*[http://www.asiawind.com/forums/read.php?f=1&i=4299&t=4261&v=f Hakka tales of Malaysia - Pulai village in Kelantan State oleh CHUNG Yoon-Ngan]
 
 
==Rujukan==
 
[[Kategori:Sejarah Kelantan]]
[[Kategori:Malaya British]]
Pengguna awanama

Menu pandu arah