Jajahan Kecil Lojing: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Gabung dengan Lojing
Tiada ringkasan suntingan
(Gabung dengan Lojing)
Teg: Lencongan baharu
 
{{gabung|#REDIRECT [[Lojing}}]]
Kerajaan Kelantan mempunyai satu lagi jajahan baru di kawasan Selatan negeri yang dikenali sebagai Jajahan Kecil Lojing. Pengistiharan jajahan baru tersebut telah disempurnakan oleh Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra pada 5 Ogos 2010 bersamaan 24 Syaaban 1431H.
 
Turut hadir Tengku Bendahara Kelantan Tengku Muhammad Faiz Petra, Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pembesar negeri serta pegawai Jabatan Persekutuan dan Negeri.
Dengan keluasan 181,700 hektar, Lojing dapat dijadikan satu jajahan yang berasaskan ekonomi pertanian dan dapat dimajukan sebagai kawasan pelancongan.
 
Kawasan Jajahan Kecil Lojing meliputi tiga daerah iaitu Betis, Hau dan Sigar yang keseluruhannya mempunyai 5,613 penduduk. Di majlis tersebut juga Pemangku Raja telah berkenan meletak batu asas pembinaan masjid Keputeraan yang pertama di Jajahan Lojing.
 
Masjid tersebut akan dibina di tapak seluas lebih 10 ekar akan dilengkapi dengan kemudahan tempat letak kereta dan gerai jualan hasil pertanian yang dihasilkan di Lojing.
 
==Pautan luar ==
* http://www.bharian.com.my/articles/LojingdiisytiharjajahankecilKelantan/Article/
 
{{Kelantan}}
 
[[Kategori:Daerah di Kelantan]]
6,609

suntingan

Menu pandu arah