Perbincangan pengguna:Yosri

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Archive Arkib
  1. Dis 2003
  2. Okt 2004
  3. Ogo 2005
  4. Dis 2005
  5. Apr 2006
  6. Mei 2006
  7. Dis 2006
  8. Mei 2007
  9. Dis 2007
  10. Jul 2008
  11. Aug 2008
  12. Mar 2009
  13. Jan 2010
  14. Sep 2010
  15. Mac 2011
  16. Feb 2012
  17. Apr 2012
  18. Mei 2012
  19. Nov 2012
  20. Dis 2012
  21. Apr 2013
  22. May 2014
  23. Sep 2015

Isi kandungan

Mengenai laman 'Masjid Omar Ali Saifuddien'[sunting sumber]

Nama sebenar tempat ini adalah seperti yang saya sunting menurut bukti-bukti berikut:

  • Nama 'Masjid Omar Ali Saifuddien' adalah seperti yang terdapat dalam laman sesawang Kementerian Hal Ehwal Ugama, Negara Brunei Darussalam. Tapak yang saya kemukakan ini 'representative' bagi maklumat mengenai masjid ini, memandangkan masjid ini tiada mempunyai laman sesawang sendiri (iaitu tiada mempunyai web domain unik), dan juga kementerian ini bertanggungjawab dalam pengurusan masjid ini (dan masjid-masjid yang lain di negara ini).
  • Nama 'Masjid Omar Ali Saifuddien' juga adalah seperti yang tertera pada batu tanda di hadapan bangunan masjid ini. Anda boleh melihatnya pada gambar-gambar yang dimasukkan pada Peta Google oleh individu-individu yang pernah berkunjung ke tempat ini, seperti [1] dan [2]. Saya sendiri juga pernah melihat sendiri batu tanda ini ketika berkunjung ke tempat ini.

Laman sesawang yang anda telah kemukakan, walaupun ianya laman kerajaan juga, namun ianya lebih bersifat sekunder (secondary). Lagipun, laman tersebut bukan khusus untuk masjid ini tetapi hanya sebagai salah satu dari senarai tempat-tempat pelancongan di negara ini. Ini berbeza dengan laman sesawang yang saya kemukakan di atas yang nyata khusus dan deskriptif.

Penggunaan nama 'Omar Ali Saifuddien' mungkin agak mengelirukan bagi sesetengah orang, terutama sekali yang tahu bahawa ini adalah nama bagi sultan yang memerintah Brunei sebelum sultan sekarang ini, kerana ianya juga dipakai bagi menamakan tempat-tempat lain, seperti Maktab Sultan Omar Ali Saifuddien, yang mana mengandungi perkataan 'Sultan', dan Sekolah Rendah Sultan Umar Ali Saifuddin, yang mana 'Umar' dieja dengan 'U' dan 'Saifuddin' dieja tanpa 'E' (saya memasukkan pautan luar kerana tempat-tempat tersebut belum ada laman Wiki mahupun sesawang sendiri). Namun begitu, adalah penting bagi mengekalkan keaslian ejaan nama-nama ini, lebih-lebih lagi ianya tempat-tempat yang utama atau penting. Saya percaya ini adalah selari dengan apa yang Wikipedia mahu, iaitu sebagai sumber maklumat yang dipercayai dan boleh diharap.--Zulfadli51 (bincang) 04:52, 22 Februari 2017 (UTC)

Bukan vandalisme![sunting sumber]

Saya telah membuat satu edit tentang majalah Apo? di sini, namun ia telah dibalikkan. Kenapa begitu? Sedangkan saya tiada niat untuk melakukan vandalisme.

Dan saya rasa perkataan "Juga" dalam "Lihat Juga", sepatutnya huruf J adalah huruf kecil dan bukan huruf besar. Saya berharap supaya dapat memahami yang edit saya bukan vandalisme. Terima kasih. Fawwaz (bincang) 12:07, 24 Oktober 2015 (UTC)


Saya Pengguna Baharu[sunting sumber]

Assalamualaikum,Salam berkenalan kepada semua kenalan,saya"orang baru" baru nak belajar tentang Wiki ni.saya harap ada insan yang sanggup bantu saya dalam memajukan Wikipedia Bahasa Melayu ni.Pahlawan Merah (bincang) 05:36, 3 Februari 2016 (UTC)

😁 KL gangster (bincang) 14:20, 21 Mei 2017 (UTC)

Wikisource[sunting sumber]

Wikisource could accept the documents if they are in the public domain or are freely licensed. But I posted the archives so other editors can use them as sources in the actual Wikipedia article. For example if you want to cite the DSB final report or any of its appendices, you may do so. I am listing the archive links as alternates in case the first website goes down. If you don't make archives and the original website goes down, you cannot use the source anymore. That's why it's good to archive them. WhisperToMe (bincang) 19:29, 25 Oktober 2015 (UTC)

hello. saya ingin bertanya kenapa anda mansuhkan artikel terjemahan. Saya mohon anda kembalikan artiket saya kepada sedia kala ini kerana artiket itu adalah satu salah assignment yang telah ditetapkan oleh pensyarah saya. Saya harus menghantar bukti bahawa saya telah lakukan terjemahan sebuah artikel namun artikel itu telah dimansuhkan oleh anda. Mohon kerjasama baik anda kembalikan artikel saya seperti sedia kala. (Pengguna:Azzarose)


Laman 'Itik'[sunting sumber]

Pelik betul. Kenapa awak menerbalikkan penyuntingan dalam laman 'Itik' sehingga ada dua sektor 'Pautan Luar'? Interscale2 (bincang) 07:31, 30 Oktober 2015 (UTC)

Maklumat Rayani Air Tidak Relevan lagi[sunting sumber]

maklumat lama yg anda masukkan tidak relevan lagi...tak jadi F50/ATR pengurusan yg lama dah ditukar ..diantaranya terbaru ialah Captain Hizar Shah ( no telefonnya saya ada ) serta Captain Amran . Sekarang mereka sedang melatih co-pilot utk kendalikan pesawat B737-400 (muktamat)

RayaniAir.jpg

AlJarumi (bincang) 08:03, 1 November 2015 (UTC)

Re:Accented E[sunting sumber]

Hello Yosri Tok Tak Tok Tak! You wrote "Follow Englist WIki spelling please", but when using French proper names, the E is accented even in English wiki:

In fact, English wiki even respects all the rest of the spelling rules of languages: en:Álvaro García de Zúñiga (Spanish), en:Società Italiana Ernesto Breda (Italian), etc. Thanks for reading this message. Best wishes!--Alpinu (bincang) 15:06, 5 November 2015 (UTC)

Thanks for your message. So, I understand that only for proper names (such as Henri Poincaré, Álvaro García de Zúñiga, Sônia Braga, etc) you respect and keep the original spelling, is it right? Best wishes!--Alpinu (bincang) 15:33, 5 November 2015 (UTC)
OK, I understand. Ah, and I don't modify the URL's spelling, so don't worry. Best wishes!--Alpinu (bincang) 16:09, 5 November 2015 (UTC)

A+ (bahasa pengaturcaraan)[sunting sumber]

Hai Yosri Tok Tak Tok Tak, terima kasih atas sumbangan anda pada rencana A+ (bahasa pengaturcaraan). Tetapi saya musykil, kerana suntingan anda seakan-akan menggunakan Google Translate. Betulkah? Anda sudah tidak kisah dengan kualiti? --Kurnia [ bual ] 17:58, 9 November 2015 (UTC)

Oh begitu. I'm worried for nothing. --Kurnia [ bual ] 06:04, 10 November 2015 (UTC)

Apa status Rencana Pilihan bulan November?[sunting sumber]

Apa status rencana pilihan bulan November? Bukankah dalam pencalonan Rencana Pilihan, Rencana Kuching telah mendapat sekurang-kurangnya satu undian Y? -Mrpresidentfaris (bincang) 05:39, 10 November 2015 (UTC)

Kemaskini Berita di Halaman Utama[sunting sumber]

Saya harap anda dapat mengemaskini berita di halaman utama. -Mrpresidentfaris (bincang) 06:12, 10 November 2015 (UTC)

Cadangan jangan terlalu kerap menyekat orang[sunting sumber]

Saya cadangkan anda jangan terlalu cepat menyekat pengguna yang mencipta kandungan yang tidak lengkap. Contoh baru-baru ini anda menyekat pengguna 8.37.224.175 kerana alasan mencipta kandungan yang karut. Padahal saya cuma merasakan bukan karut cuma pengguna itu tidak mempunyai maklumat lengkap. Sebagai pengguna Wikipedia kita patut melengkapkan artikel itu. Contohnya lema Gunung berapi Cerro memang wujud dalam Wikipedia bahasa Inggeris https://en.wikipedia.org/wiki/Cerro_Colorado_(volcano). Kamalzack (bincang) 05:31, 16 November 2015 (UTC)

Meminta padam halaman yang saya cipta[sunting sumber]

Hye Yosri Tok Tak Tok Tak, sila padamkan 4 halaman yang saya cipta kerana saya telah menggantikannya dengan halaman baru. Terima kasih.Ekmte (bincang) 11:08, 21 November 2015 (UTC)

https://ms.wikipedia.org/wiki/Album_Otai_Jamm!_2_-_MAY
https://ms.wikipedia.org/wiki/Album_Otai_Jamm_2_(2006)_-_MAY
https://ms.wikipedia.org/wiki/Album_The_Best_of_Otai_Jamm!_-_Hitz_1987-2004-_MAY_(2012)
ms.wikipedia.org/wiki/Album_Rock_Klasik_-_MAY)

Pertolongan[sunting sumber]

Hey! Saya ingin membina satu halaman templat, namun saya tak tahu bagaimana cara untuk membuatnya. Laman tentang templat itu tidak diterjemahkan sepenuhnya dan sungguh mengelirukan. Saya harap anda boleh tolong saya sedikit. Terima kasih.Interscale2 (bincang) 08:09, 27 November 2015 (UTC)

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara[sunting sumber]

I found that Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (en:National Department For Culture And Arts) does not yet have a Malay article. Are you interested in making one? WhisperToMe (bincang) 04:40, 30 November 2015 (UTC)

Ok. Happy editing! WhisperToMe (bincang) 12:43, 3 Disember 2015 (UTC)

Terima kasih[sunting sumber]

Salam. Terima kasih kerana dengan pantas melindungi rencana Nur Fazura setelah diserang dengan kelakuan laku musnah sebelum ini. InsyaAllah sekiranya ada masa, saya akan membantu mengemaskini rencana tersebut di masa akan datang. —Avriliza (bincang) Ieja Mohamed Saleh 18:56, 5 Disember 2015 (UTC)

Artikel[sunting sumber]

@Yosri Tok Tak Tok Tak: kenapa artikel Iwan Fals yang saya sunting dikembalikan lagi.Padahal itu ialah album terbarunya yang berkolaborasi dengan NOAH,Geisha,Nidji dan d'Masiv.Kalau tak percaya silakan cek link ini https://itunes.apple.com/id/album/satu-feat.-noah-nidji-geisha/id1059349088 atau https://itunes.apple.com/id/artist/iwan-fals/id126609479 ShareMan 15 (bincang) 23:56, 9 Disember 2015 (UTC)

Nama Sarawak[sunting sumber]

Salam sejahtera Yosri Tok Tak Tok Tak, Terima kasih atas teguran yang diberikan dan maaf atas ketidak arifan saya. Apapun, sukacitanya saya sertakan beberapa pautan yang berkaitan dengan sejarah perlombongan antimoni di Sarawak. Mungkin pautan-pautan ini tidaklah auntentik atau bukanlah sesuai untuk artikel asal-usul nama negeri Sarawak, namun diharap dapat menjadi petunjuk-petunjuk berkenaan sejarah Sarawak.

https://www.facebook.com/BorneoOracle/photos/pb.449400651773491.-2207520000.1450684393./649701815076706/?type=3&theater

http://bombasticborneo.com/2011/08/gawai-2011-trek-to-lost-tegora-antimony-mine/

http://janus.lib.cam.ac.uk/db/node.xsp?id=EAD%2FGBR%2F0115%2FY3035B

http://placeforthesaints.blogspot.my/2007/05/bau-gold-town-and-great-lake-of-tasik.html

http://story-of-sarawak.blogspot.my/2011/12/on-raja-muda-hashim.html

Terima kasih- Fauzi Nayan

RE: Kasmah[sunting sumber]

Ya, saya sudah melihatnya. Memang benar terdapat pelbagai ejaan bagi beliau, terutamanya untuk majalah dan filem. Saya mengikut ejaan yang ditulis di dalam opening credits filem lakonan beliau, dan bukannya ejaan di dalam majalah atau akhbar sezamannya. Bagi saya, ejaan Kasma Booty lebih kerap digunakan sehingga kini dan saya juga merujuk buku "Sejarah Filem Melayu" (1980) yang turut menggunakan ejaan ini. Irfanshaharuddin (bincang) 05:56, 27 Disember 2015 (UTC)

Baiklah. Saya di dalam proses melakukannya. Irfanshaharuddin (bincang) 06:01, 27 Disember 2015 (UTC)

Filem[sunting sumber]

Tidak perlu untuk menerjemah nama filem ke dalam Bahasa Melayu dalam suntingan anda melainkan ia dipromosi dengan nama lain di Malaysia. Saya ambil contoh Star Wars: The Force Awakens. Filem ini dipromosi sebagai Star Wars: The Force Awakens di pagawam Malaysia. (sumber:https://www.tgv.com.my/movies/star-wars-the-force-awakens-HO00004691) Lainlah jika ia dipromosi secara rasmi dengan nama lain. Contohnya, di Perancis ia dipromosi sebagai Star Wars: Le réveil de la Force (sumber: http://www.imdb.com/title/tt2488496/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt#akas)

Dijemput mengundi rencana pilihan[sunting sumber]

Rencana Nota telah dicalonkan sebagai rencana pilihan bulan Januari 2016. Sila ke Wikipedia:Calon rencana pilihan untuk mengundi. Wikipedia memerlukan sekurang kurangnya satu undian untuk menyokong. Terima kasih.-Mrpresidentfaris (bincang) 15:21, 4 Januari 2016 (UTC)

SILA AMBIL MAKLUM.[sunting sumber]

Saya, salah seorang pekerja daripada Majlis Mesyuarat Negara Brunei Darussalam, Meminta anda agar tidak mengubah-ubah maklumat-maklumat yang telah kami buat di Wikipedia ini. Kerana kebanyakkan maklumat yang anda buat itu ada mengandungi banyak kesalahan didalamnya dari segi susunan ahli majlis, sejarah dan selainnya.

Disini, saya ingin meminta anda agar tidak lagi mengubahsuai mana-mana maklumat yang telah dibuat didalam artikle di atas nama Majlis Mesyuarat Negara Brunei Darussalam. Jika tidak, anda akan kami laporkan kepada pihak yang berwajib kerana memberi maklumat yang salah secara berulang-ulang

Sekain, Harap diambil maklum.

Apa kata saudara Yosri baca dahulu suntingan. Saya nampak memang banyak maklumat yang dikemas kini. Kamalzack (bincang) 06:07, 5 Januari 2016 (UTC)

Memandangkan banyak maklumat yang dikemas kini di Majlis Mesyuarat Negara Brunei, mungkin saudara dapat memastikan kesahihannya. Saya tidak nampak sumber rujukan yang diberikan, dan suntingan semata-mata dari orang yang mengaku pekerja dianggap percanggahan kepentingan (conflict of interest). Bukan tugas penyelia mengesahkan maklumat tidak bersumber, biasanya dihapuskan sahaja. Yosri (bincang) 14:26, 5 Januari 2016 (UTC)

Kelab Boling Padang Wisdom / Wisdom Bowls Club (WBC)[sunting sumber]

Saudara Yosri Tok Tak Tok Tak, bagaimana hendak mencipta artikel baru mengenai perkara di atas. Mengenai pencapaian, saya akan senaraikan mengikut susunan tahunnya. keterangan lanjut mengenai latar belakang kelab berkenaan akan diberikan termasuk struktur organisasi. tolong hubungi saya dengan seberapa segera menerusi alamat emel: wisdombc@outlook.com atau hubungi melalui Facebook: Wisdom Bowls Club

Pencapaian terbaru WBC ialah menjuarai Kejohanan Piala Presiden pada 31 Disember 2015 di Wilayah Persekutuan Labuan, Malaysia.

Rujuk Kelayakan dan sekiranya layak, buat carian. Satu pautan merah akan kelihatan. Klik pada pautan merah tersebut dan mula menulis. Klik simpan. Lihat https://www.youtube.com/watch?v=83-lCpAnaFw Yosri (bincang) 01:11, 9 Januari 2016 (UTC)

Dari segi kelayakan, kita tidak ada masalah memandangkan kelab ini sudah pun berdaftar mengikut undang-undang. aktiviti dan pencapaian sudahpun ada direkodkan. selain itu juga pautan luar bioleh diperolehi menerusi carian menggunakan nama kelab tersebut. (bincang)


Thank you very much for fixing the problem on the Portobuffolé article, Yosri! That Dutch admins is stalking me and the Italian admins who are correcting the spelling on the other Wikis. I hope he won't show up again :-)

Salam yosri[sunting sumber]

@Yosri Tok Tak Tok Tak: Akun saya ada masalah ken? IkhsanNH (bincang) 07:00, 31 Januari 2016 (UTC)

Salam yosri[sunting sumber]

ingin bertanyakan berkaitan penulisan di page Mohamad Fitri, saya perlukan bantuan. boleh minta pendapat?(asal oleh [pengguna:2001:E68:4407:1D5A:999A:E8D:7A54:8F3B])

Penulisan mengenai orang hidup perlu memiliki rujukan. Jika anda membuat penyelidikan sendiri dengan menginterview isteri, ia tidak diterima. Maklumat mengenai orang persendirian tanpa rujukan akan dihapuskan serta merta tanpa meminta sebarang penjelasan.

Editors must take particular care when adding information about living persons to any Wikipedia page.[1] Such material requires a high degree of sensitivity, and must adhere strictly to all applicable laws in the United States, to this policy, and to Wikipedia's three core content policies:

Rujukan yang digunakan perlu bolehdipercayai. Blog, facebook, forum di internet, WhatsApp, SMS tidak diterima Lihat https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Identifying_reliable_sources Yosri (bincang) 15:42, 14 Februari 2017 (UTC)

== Salam yosri == (bincang)

terima kasih dengan kesudian en yosri melihat perkara ini, ini kerana dari pihak artis tersebut juga pernah cuba mengambil usaha tidak mencerita kan apa-apa berkaitan peribadi di wiki. Namun, terlalu byk editors bebas yang menulis mengikut pendapat masing-masing. Boleh saya bertanye jika ingin membuat copy right apa yang patut Fitri Haris lakukan? Many thanks for the feedback.

Dan boleh saya meminta kebenaran untuk menambah sendiri maklumat tentang perkembangan album dan pencapaian akademik untuk beliau? Jika boleh saya berminat untuk edit seperti dibawah dimana untuk perkembangan beliau buat masa ini :

Kemudian, beliau menyambung semula cita-citanya untuk menjadi pensyarah dengan memasuki Universiti Malaya, Kuala Lumpur dalam jurusan perniagaan kecil dan sederhana di peringkat Ijazah Sarjana. kini, beliau menumpukan perhatiannya pada pembelajaran beliau dalam peringkat PhD dalam bidang yang diceburinya di peringkat Ijazah Sarjana Muda di United Kingdom. Tahun 2016, beliau sibuk mempromosikan dan memperkenalkan 'new baby single' beliau iaitu 'Garis Takdir' yang Membuktikan beliau masih diterima oleh peminat dan berturut-turut menjadi juara carta di radio Malaysia

Jika perlu berhubung terus dengan beliau untuk pengesahan, amatlah dialukan dan akan saya aturkan.

Seperti dijelaskan sebelum ini, penyelidikan sendiri No original research (NOR) (bahan yang tiada di akhbar utama) tidak dibenarkan kerana pengesahan tidak dapat dilakukan. Sekiranya ada tersiar di akhbar atau di laman rasmi syarikat rakaman, boleh diletakkan. Hakcipta hanya bagi penulisan yang anda lakukan. Anda tidak berhak menuntut hakcipta orang lain. Sebarang sumbangan anda di Wikipedia akan diterbitkan berdasarkan hakcipta Creative Commons Attribution-ShareAlike License. Sila berhenti jika anda tidak setuju. 14:15, 15 Februari 2017 (UTC)

== Salam yosri == baik, saya akan bagi penjelasan kepada artis tersebut. Kami sgt berterima kasih dengan keadaan terkawal sekrg untuk page tersebut. Tq

Perlembagaan parti[sunting sumber]

Apa komen saudara mengenai versi terbaharu rencana Perlembagaan Persatuan Cina Malaysia, Perlembagaan UMNO, Perlembagaan Barisan Nasional, Perlembagaan Parti Islam Se-Malaysia, dan Perlembagaan Parti Keadilan Rakyat. Saya hanya meletakkan isi kandungan perlembagaan dan membiarkan pembaca klik pautan luar laman web parti jika mahu tahu lebih lanjut mengenai teks perlembagaan parti. Saya faham ada isu hak cipta di sini dan telah ditegur oleh admin di Wikisource dan saudara sendiri. Teguran membina saudara amatlah saya hargai. Terima kasih atas rekomendasi saudara supaya saya membaca polisi Wikipedia. Sama-samalah kita menyumbang membangunkan ensiklopedia bebas Wikipedia khususnya Wikipedia bahasa Melayu. Joanna20 (bincang) 11:34, 31 Januari 2016 (UTC)

Tidak menggunakan persatuan yang sudah disediakan[sunting sumber]

Rencana nama pautan persatuan bola sepak sudah disediakan untuk anda menggunakannya, sila jangan menambahkan lagi atau menggunakan nama rencana persatuan yang diambil dari bahasa Inggeris diletakkan ke wiki bahasa melayu. Seperti Liga Juara-Juara AFC 2016 dan Piala AFC 2016 di tahun berikutnya, pautan untuk rencana nama persatuan bola sepak perlulah seiring dengan induknya iatu pautan badan persatuan yang sudah sediakan di wiki bahasa melayu ini, jika anda terus tidak menggunakan pautan yang sedia, boleh dikatakan ia satu sumbangan vendalisme ke wiki bahasa melayu ini, ianya juga boleh merosakkan rencana itu sendiri. Saya beritahu, anda, saya dan yang lain perlu bekerjasama mengembangkan wiki bahasa melayu rencana bola sepak dengan penuh berkualiti, jika anda tidak mampu untuk mencipta atau menterjemah dengan baik dan meletakkan pada pautan yang sudah ada, sila jangan buat apa-apa pun. Saya cuba ingin tahu mengapa sumbangan saya dibatalkan oleh anda, boleh beri sebab tak? Saya rasa saya dah membetulkan pautan yang anda pautkan dengan betul, adakah itu salah? Setiap rencana jika ada pautan, perlu cari dulu pautan itu samada ada atau tiada. Disini wiki bahasa melayu, kita berkerjasama bukan berseorangan. sila faham maksud saya.

Catatan diatas patut saya hantar kepada pengguna Robosyah, tapi saya rasa mungkin dia akan abaikan melainkan ia patut ditegur oleh penyelia wiki bm ini. sekian. Muhammad Roslee

Saya rasa and a keliru. Sila lihat sejarah suntingan laman https://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Liga_Juara-Juara_AFC_2016&action=history siapa penyuntingnya. Yosri (bincang) 22:49, 2 Februari 2016 (UTC)

Meminta padam halaman yang saya cipta[sunting sumber]

Yosri Tok Tak Tok Tak, sila padamkan halaman yang saya cipta ini kerana saya telah menggantikannya dengan halaman baru. --Ekmte (bincang) 16:16, 5 Februari 2016 (UTC)

http://ms.wikipedia.org/wiki/Fail:Shamrin_-_S.H.A.M.R.I.N.jpg

Hello yosri Tok Tak Tok Tak[sunting sumber]

My Ip was blocked, I dont know, before were I don't edit, Can you give me ip block excemption, for edit in wiki. Thanks Arifys (bincang) 01:33, 8 Februari 2016 (UTC)

This is my ip (113.210.8) you can see here

That is my ip, I don't know why my Ip was blocked, I'm don't contribute with this ip.

Arifys (bincang) 04:20, 8 Februari 2016 (UTC)

I always contribute with my account and I never contribute with my ip, but if my ip can block myuser also blocked. But I do not contribute like that, but that myip. so that the explanation. Arifys (bincang) 14:20, 8 Februari 2016 (UTC)

Kategori:Rencana untuk dipadamkan[sunting sumber]

Hello, please delete the files against wmf:Resolution:Licensing policy. There are many more on Khas:Imej tak digunakan and Kategori:Fail tanpa lesen boleh dibaca mesin (perhaps it's easier to use commons:Special:UploadWizard?). If you aren't able to delete the forbidden files, I'll ask the stewards. Thanks, Nemo bis (bincang) 11:07, 20 Mac 2016 (UTC)

Salam Yosri Tok Tak Tok Tak. Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir & Batin. Saya lihat ramai para pengguna masih menggunakan aplikasi Muat Naik Fail yang diragui kesahihannya melalui pautan di sisi kiri. Mungkin anda boleh mengalihkan applikasi pautan ini terus ke commons.wikipedia.org? Zamwan (bincang) 01:57, 11 Julai 2016 (UTC)

Wikipedia Meetup Malaysia 1[sunting sumber]

Hi Yosri Tok Tak Tok Tak, We will have the Wikipedia Malaysia Meetup 1 on 22 May 2016 in Nusajaya, Johor. If there are enough participants, we will also plan a discussion for ms.wikipedia in Malay language.
Chongkian (bincang) 02:32, 5 Mei 2016 (UTC)

Participate in the Ibero-American Culture Challenge![sunting sumber]

Hi Yosri Tok Tak Tok Tak!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (talk) 15:06, 9 May 2016 (UTC)

Tisu didik[sunting sumber]

Merujuk kepada perbincangan Tuan Yosri kepada saya sebelum ini pada bulan Februari lalu. Saya telah merujuk laman sesawang Pusat Rujukan Persuratan Melayu DBP, namun kata kunci tisu didik hanya ditulis pada sebuah majalah. Berbanding tisu kultur, memang terdapat istilah tersebut pada Kamus Dewan Edisi ke 4 dan Kamus Pelajar Edisi ke 2. PuteraLuqman Tunku Andre

Tolong beri undian[sunting sumber]

Kan beri suara panyuwunan pangurus di Disini

(bila nganggu padamkan) Trimakasih yosri .:)Murbaut (bincang) 15:14, 29 Mei 2016 (UTC)

Hapus Pengguna[sunting sumber]

Saya sebagai ketua kepada kumpulan Braveboyzz Studio memohon kepada Yosri untuk memadam atau meminta pihak wikipedia untuk memadam pengguna Braveboyzz Studio kerana terdapat sedikit kesilapan yang menyebabkan akaun tersebut wujud . Mohon tindakan diambil . Terima Kasih 18:22, 10 Jun 2016 (UTC)~~Amirul Ashraf Idros

Copyvio[sunting sumber]

Halo Yosri Tok Tak Tok Tak, bisa berkomentar di [3]? Terima kasih. Bennylin (bincang) 16:56, 19 Jun 2016 (UTC)

Muat naik fail[sunting sumber]

Apa khabar, nak tanya ke mana saya boleh muat naik media bukan bebas?.--Hongqilim (bincang) 07:01, 31 Julai 2016 (UTC)

Fur icon[sunting sumber]

Boleh tak awak tolong perbaiki ini; Templat:Fur icon - Muhd Aiman65 (bincang) 05:05, 14 September 2016 (UTC)

Eh! Konek potong la...! Yosri bodoh!, kecohnya si gila ni....

Muka macam semut, mata macam katak!

Invitation from Wikipedia Asian Month[sunting sumber]

Hey Yosri Tok Tak Tok Tak, I'm Addis Wang, one of the organizer of the Wikipedia Asian Month. Wikipedia Asian Month is the one the largest event on Wikipedia and the largest Asian collaboration of Wikipedia. We really with that Malay Wikipedia can join us, thus I would like to invite you to help organize the Wikipedia Asian Month event on Malay Wikipedia in upcoming Wikipedia Asian Month. There is not much thing you need to do on you side but as we using Central Notice, Malay Wikipedia can benefit from it. It could be a good chance to attract new users and maintain the community health. Please let me know what do you think, or any question, thought and concerns.--AddisWang (bincang) 14:45, 27 Oktober 2016 (UTC)

For organizing the WAM on Malay Wikipedia, you need to do these three steps:
  1. Set up the event page. Here is the sample page that you can use.
  2. Translate the Central Notice at here
  3. There could be some other updates, so I will put you on the organizer list to ensure you receive that.
At the end of the event, just use the judging tool (will come out later) and marks the articles you think it fulfill the rules.
We will send you an additional postcard to thank you organize the event. This year, our postcards will come from Mainland China, Taiwan, Hong Kong, Philipines, Japan, South Korea, India, and Bangladesh.

Dijemput mengundi penyelia kecemasan[sunting sumber]

Sila ke Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Murbaut untuk mengundi. Wikipedia memerlukan sekurang kurangnya satu undian untuk menyokong. Murbaut (bincang) 01:58, 30 Oktober 2016 (UTC)

Salam[sunting sumber]

Terima kasih atas ingatan

Sysop request[sunting sumber]

There is a sysop request open on meta. Could you please handle that locally. Thanks-- --Shanmugamp7 (bincang) 10:40, 14 November 2016 (UTC)

Fixing link (permanent link to the request archive). The local request is at Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Murbaut. Savh (bincang) 14:31, 14 November 2016 (UTC)

Melindungi laman[sunting sumber]

Hai Yosri, Saya nak tanya bagaimana nak melindungi sesuatu laman di Wikipedia? Fandi89 (bincang) 10:18, 24 November 2016 (UTC)

Block this user[sunting sumber]

Hello Yosri, please block the IP address 111.94.215.119 from editing, because he vandalizes the article Drama lipur lara Kepompong. Thank You. ArdiPras95 (bincang) 21:46, 24 Disember 2016 (UTC)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[sunting sumber]

Bls:Penyelia[sunting sumber]

Salam @Yosri:, selamat kembali. Berdasarkan polisi dan panduan ms.wiki, para penyelia di bawah boleh dilucutkan jawatan tanpa melalui proses pengundian. Statistik boleh didapati di Statistik kepenyeliaan

Tidak aktif lebih daripada 1 tahun
  • Malekhanif
  • Ma Hzi Wong
  • Kamalzack
  • Aurora
  • Algazel
Kurang drpd 50 suntingan dlm 3-6 bulan terakhir dan harus melalui perlucutan jawatan melalui proses pengundian
  • Smim90
  • MGA73 (penyelia sementara)

Zamwan (bincang) 20:58, 9 Februari 2017 (UTC)

Filem Malaysia[sunting sumber]

Barangkali boleh diciptakan rencana senarai filem Malaysia bagi setiap 10 tahun. Contohnya, Filem Malaysia 1940-an, FIlem Malaysia 1950-an dan seterusnya. Dengan cara ini, bolehlah dikurangkan jumlah rencana dan diletakkan dalam rencana tersebut filem-filem yang dibahagikan menurut tahun keluaran dalam dekad tersebut. Pada bahagian tahun 1940, bolehlah dinyatakan tiada maklumat mengenai filem Malaysia pada tahun 1940. Apa pendapat anda? Jeluang Terluang (bincang) 09:02, 11 Februari 2017 (UTC)

Bot[sunting sumber]

Halo, Yosri saya telah memohon status bot di Wikipedia:Bot/Permohonan sila diperiksa, saya kira uji cubanya cukup daripada nanti penuhi laman perubahan terkini, terima kasih. --Hidayatsrf (bincang) 19:17, 14 Februari 2017 (UTC)

Penyukuan kata[sunting sumber]

Menurut Yosri, penyukuan kata "Citra" yang benar ialah? (gunakan spasi) 139.195.85.60 23:47, 15 Februari 2017 (UTC)

Sila rujuk http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=Citra Yosri (bincang) 12:18, 18 Februari 2017 (UTC)
Pada rujukan di atas ada 2 penyukuan kata, "Ci tra" dan "Cit ra". Yang mana yang betul? 122.200.1.156 04:50, 22 Februari 2017 (UTC)
Jika ada keduanya; keduanya boleh digunakan. Tidak wajib hanya ada satu cara sahaja. Yosri (bincang) 12:24, 22 Februari 2017 (UTC)

Sekat pengguna[sunting sumber]

Minta saudara Yosri tolong lindungi rencana Malique Ibrahim dan sekat 175.138.231.9 (bincang)‎. Dia telah melaku musnah rencana Malique dengan membuang kandungan, saya dah bagi amaran tapi dia masih berdegil. - Fandi89 (bincang) 02:00, 16 Februari 2017 (UTC)

Delete this article[sunting sumber]

Dear Yosri, can you delete the article Hanif Sulthoni? Because the article is about a non-notable author. (Reference) Thank you. -ArdiPras95 (bincang) 10:37, 19 Februari 2017 (UTC)

I'm not sure because he did have multiple site mention about him and he is a young for a writer. Mungkin diundikan di sini. Wiki Inggeris adalah berasingan dengan Wiki Bahasa Melayu. Yosri (bincang) 11:07, 19 Februari 2017 (UTC)
@Yosri:: A Google search of Hanif Sulthoni shows that only ONE national media (Teen - an Indonesian teens' magazine) is reviewing about him, so I regard this subject as non-notable and worthy of deletion. -ArdiPras95 (bincang) 12:26, 19 Februari 2017 (UTC)

@ArdiPras95 I am half indonesian and he's notable enough to have an article on wikipedia. His work such as poetry and short story is published on national mahz/newspaper. Jcute123 (bincang) 12:33, 19 Februari 2017 (UTC)

Permintaan melindungi rencana[sunting sumber]

Minta saudara Yosri melindungi rencana Datuk Siti Nurhaliza untuk elak laku musnah berulangan. —Fandi89 (bincang) 10:45, 19 Februari 2017 (UTC)

Tiada laku musnah dikesan. Ditolak. Yosri (bincang) 11:04, 19 Februari 2017 (UTC)

Keep the article of Hanif Sulthoni[sunting sumber]

I am half Indonesian and he's notable enough to have an article on wikipedia. He is one of the youngest Indonesian author and his books become best selling. His works such as poetry or short story is published on national magazine. Jcute123 (bincang) 12:31, 19 Februari 2017 (UTC)

Unfortunately the article have to go through the voting process despite I personally favouring it to be retain. Yosri (bincang) 12:28, 20 Februari 2017 (UTC)

Bot[sunting sumber]

Ya. Saya boleh gunakan ChempakaBot tetapi hanya sekali sehari pada waktu malam. Siang terpaksa tumpukan pada kerja. Zamwan (bincang) 00:42, 21 Februari 2017 (UTC)

saya masih gagal aktifkan status bot beliau. buntu fikiran saya buat masa ini. hehehee Zamwan (bincang) 11:44, 24 Februari 2017 (UTC)
Akan lakukan apabila saya sampai di pelantar luar pantai. Masih dalam feri daripada Labuan ke destinasi. Zamwan (bincang) 22:55, 24 Februari 2017 (UTC)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[sunting sumber]

(Sorry for writing in English)

Permintaan kehapusan laman pengguna saya[sunting sumber]

Saya minta akan penghapusan laman pengguna saya, terima kasih. NgYShung (bincang) 09:44, 24 Februari 2017 (UTC)

@NgYShung: Sudah... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 11:13, 24 Februari 2017 (UTC)

Terima kasih[sunting sumber]

Hello, Yosri. Saya ingin mengucapkan terima kasih kerana telah membantu dalam memberantas vandalisme, dan juga melindungi halaman-halaman yang sering dirusak oleh anonymous. Maaf saya tak terlalu pandai bercakap bahasa Melayu. Regards. Tiktomoro (bincang) 05:13, 25 Februari 2017 (UTC)

Ukuran isi padu Melayu[sunting sumber]

Benarkah bahasa Inggris dari ukuran Melayu berikut ini?
centong = cup
leng = pint
cupak = quart
gantang = gallon
118.137.208.187 14:09, 1 Mac 2017 (UTC)

@118.137.208.187:
BM = BI
cawan/mangkuk[4] = cup
pain[5] = pint
kuart[6] = quart
gelen[7] = gallon SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:22, 1 Mac 2017 (UTC)
  1. ^ People are presumed to be living unless there is reason to believe otherwise. This policy does not apply to people declared dead in absentia.
  2. ^ This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  3. ^ Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.
  4. ^ Definisi cup daripada Pusat Rujukan Persuratan Melayu dalam DBP.
  5. ^ Definisi pint daripada Pusat Rujukan Persuratan Melayu dalam DBP.
  6. ^ Definisi quart daripada Pusat Rujukan Persuratan Melayu dalam DBP.
  7. ^ Definisi gallon daripada Pusat Rujukan Persuratan Melayu dalam DBP.

Request[sunting sumber]

Hello.

Could you create a long and detailed article en:Culture of Azerbaijan in Malay Wikipedia?

Thank you.

31.200.22.41 22:57, 1 Mac 2017 (UTC)

re Delete User[sunting sumber]

Yosri, I simply want my userpage deleted so my Meta-page can be transmitted here so more information will be presented on my userpage [about me]. I don't understand "because vandal like it to stay hidden", but as far as I know, I'd still have a userpage on this wiki (from my meta-page, which has way more information about me). Thanks. --Atcovi (bincang) 12:22, 3 Mac 2017 (UTC)

Yes, I have a global userpage which will appear for my blank userpage on this wiki. Don't worry, I'll still have a userpage here. Thanks. --Atcovi (bincang) 12:27, 3 Mac 2017 (UTC)

Hai Yosri[sunting sumber]

Sebaiknya Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Murbaut ditutup sahaja, saya berasa bahawa saya kurang layak dalam berbahasa melayu, berkenankah anda menutup laman pengundian saya? Trimakasih dan mohon maaf : Murbaut (bincang) 00:21, 4 Mac 2017 (UTC)

Sekat pengguna ini[sunting sumber]

Minta saudara Yosri tolong sekat 113.210.108.178 (bincang)? Dia telah membuat suntingan tidak bermakna di Wikipedia? Fandi89 (bincang) 09:45, 5 Mac 2017 (UTC)

Buat masa ini suntingannya tidak bersifat contengan, lebih pada belajar menyunting. Yosri (bincang) 09:47, 5 Mac 2017 (UTC)

Muat naik fail[sunting sumber]

Mahu tanya, sampai bila ciri muat naik fail di Wikipedia Bahasa Melayu nak dimatikan? Ciri muat naik di Wikipedia bahasa lain aktif, mengapa tak Wikipedia Bahasa Melayu? Ia telah dimatikan sejak akhir Julai 2016.

Ia dimatikan di atas persetujuan penyelia-penyelia lain, ketika saya bercuti wiki. Yosri (bincang) 17:24, 6 Mac 2017 (UTC)
Adakah ia pernah dimatikan sebelum ini atau baru pertama kali. Takkanlah ia nak dimatikan begitu lama. Lagipun, ramai pengguna yang cuba memuat naik fail dekat Commons, tetapi tidak berjaya, kerana lesen kegunaan wajar tidak dibenarkan di Commons.
Ini merupakan kali pertama. Undian perlu dilakukan bagi mengaktifkannya semula. Rujuk https://ms.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kedai_Kopi_(semua)#Wikimedia_Commons Yosri (bincang) 12:38, 7 Mac 2017 (UTC)
Bagaimana nak melakukan undian.
Sila hubungi penyelia berkenaan, Zamwan. Yosri (bincang) 13:50, 7 Mac 2017 (UTC)

Pertanyaan pemotongan terminologi Antroposen oleh (IP:170.38.23.24) pada Semakan En. Yosri pada 17:23, 6 Mac 2017[sunting sumber]

Salam Saudara,

Boleh saya tahu sebab tuan membuang penambahan istilah Antroposen pada para "Terminologi" di laman "Skala masa Geologi"? Sebab yang tuan berikan "(Membuang Stromberg kerana tiada dalam Wiki Inggeris)" bercanggah dengan rujukan saya.

Sila rujuk ../wiki/Geologic_time_scale. Reference #8. Stromberg, Joseph. "What is the Anthropocene and Are We in It?". Retrieved 2015-09-22."

Untuk makluman tuan suntingan ini adalah percubaan suntingan pertama saya sebelum saya berdaftar dengan komuniti Wikipedia. Saya kini bertugas sebagai Pegawai Saintifik bagi Kandungan Pameran/Media Interaktif di sebuah Pusat Sains di ibu negara. Saya ingin cuba menyumbang pada artikel-artikel saintifik Bahasa Melayu di Wikipedia memandangan rujukan istilah saintifik di portal PRPM DBP agak cetek dan lambat di perbaharui.

PS- Saya boleh menambah sumber bagi istilah Antroposen dari sini: http://awsassets.wwf.org.my/downloads/lpr_2016_report_summary_bm.pdf

Harap dipertimbangkan,

Mind(a)Maker

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
  1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 14 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Jackie Shroff[sunting sumber]

Khabar sayang Yosri! Saya tidak tahu bahasa anda tetapi untuk anda saya memesan: anda boleh membuat satu artikel mengenai pelakon yang kini berada di negara anda Jackie Shroff? Jika anda membuat artikel ini, maka saya akan sangat berterima kasih kepada anda! Terima kasih! --178.71.209.126 16:06, 17 Mac 2017 (UTC)

Alamat emel[sunting sumber]

Alamat emel anda? 139.194.20.214 02:05, 24 Mac 2017 (UTC)

Penyukuan kata[sunting sumber]

Penyukuan kata putri (gunakan space)? 139.194.20.214 02:25, 24 Mac 2017 (UTC)

Putri adalah ejaan Indonesia. Gunakan Puteri. Yosri (bincang) 11:55, 24 Mac 2017 (UTC)

Terjemah[sunting sumber]

Sesetengah kata kunci di ms.wiki masih berbahasa Inggeris contohnya apabila menyunting kata kunci Save changes akan dipaparkan di bahagian bawah laman. Adakah anda tahu bagaimana hendak menterjemah ke dalam bahasa Melayu? Zamwan (bincang) 08:33, 25 Mac 2017 (UTC)

Tegel[sunting sumber]

Tegel Vandalisme yang Manda 1993 36.68.139.203 19:00, 27 Mac 2017 (UTC)

Laku musnah[sunting sumber]

Saya harap saudara Yosri melindungi rencana Tom Cruise untuk elak laku musnah berterusan. Fandi89 (bincang) 04:01, 28 Mac 2017 (UTC)

Pertikaian NPOV pada rencana Hizbut_Tahrir[sunting sumber]

Pada rencana Hizbut_Tahrir yang kini telah anda sekat, ternyata anda membenarkan pandangan sebelah pihak yang membiarkan penggunaan sumber yang sudah tidak wujud (misalnya https://ms.wikipedia.org/wiki/Hizbut_Tahrir#cite_note-15) dan sumber-sumber lain yang tidak berkredibiliti. Saya cadangkan suntingan dilakukan menurut versi englishnya Hizb_ut-Tahrir yang lebih neutral dan professional selain mengelak sumber-sumber yang saya yakin anda sendiri tahu sifatnya yang tidak neutral. Jika masih mahu mengekalkannya, sepatutnya anda mememasukkan pandangan hizbut tahrir sendiri berkenaan tuduhan ke atasnya.

Teguran tuan saya ambil perhatian. Akan saya semak laman di Inggeris untuk menambah kritikan dan laman di BM untuk penyelarasan apabila kelapangan. Membuang bahagian yang anda tidak setuju dianggap perbuatan jahat (vandal). Harap maklum. Yosri (bincang) 01:39, 1 April 2017 (UTC)

Penyukuan kata[sunting sumber]

Penyukuan kata "Cuaca" (gunakan space), sila hantar ke serpong60@yahoo.com 139.194.151.21 10:13, 30 Mac 2017 (UTC)

Nikolai Noskov[sunting sumber]

Sayang Yosri! Anda boleh membuat satu artikel mengenai penyanyi Rusia Nikolai Noskov? Jika anda membuat artikel ini, maka saya akan sangat berterima kasih kepada anda! Terima kasih! --89.110.26.202 15:38, 31 Mac 2017 (UTC)

Done. Yosri (bincang) 01:47, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
  1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
  2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Muat naik fail II[sunting sumber]

Sampai bila tak boleh muat naik fail bukan bebas di Wikipedia BM. Ramai pengguna merungut. Dekat Wikipedia Inggeris dan Indonesia, ada berlakunya perlanggaran hak cipta, tetapi ciri muat naik secara tempatan masih dikekalkan, di Wikipedia bahasa lain kita belum tahu lagi.

@118.100.232.135: Perkara ni sudah dibincangkan dan dipersetujui oleh semua ahli dari semua bahasa Wikipedia. Perbincangan ini telah ditutup (baca disini dan disini) dan kemungkinan tidak akan dihidupkan semula. Di Wikipedia Inggeris dan Indonesia masih dikekalkan kerana terdapat lebih ramai penyelia dan komuniti mereka lebih besar untuk mengawal dan menghapuskan semua gambar yang tidak bebas dan melanggar hakcipta. Jika betul mahu dihidupkan semula muat naik tempatan, kita mesti jadi ahli yang bertanggungjawab (tidak memuat naik gambar yang berhakcipta dan tidak bebas) dan menarik lagi minat orang ramai untuk menyunting untuk meluaskan lagi komuniti kita ni. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:48, 2 April 2017 (UTC)

Balikkan suntingan[sunting sumber]

Minta saudara Yosri tolong balikkan suntingan di rencana Chris Evans.118.100.232.135 16:06, 2 April 2017 (UTC)

Tindakan tegas terhadap pengguna tanpa nama[sunting sumber]

Tindakan tegas harus dikenakan terhadap pengguna tanpa nama yang cuba memburukkan Wikipedia, terutamanya Wikipedia Bahasa Melayu. Berikut ialah tindakan yang dilakukan oleh pengguna tanpa nama:

Balikkan suntingan dan lindung rencana[sunting sumber]

Minta saudara Yosri balikkan suntingan dan lindungi rencana Chris Evans.Fandi89 (bincang) 13:46, 7 April 2017 (UTC)

  • Mengurangkan mutu ensiklopedia dengan:
Melaku musnah rencana.
Membuang maklumat penting dalam rencana
Memasukkan maklumat palsu tanpa rujukan sahih dan menggunakan bahan fitnah.
  • Menyalahgunakan keistimewaan menyunting
  • Menggunakan ayat-ayat kasar dan lucah
  • Mencipta rencana tanpa konteks.

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
  1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Rock gegar vaganza[sunting sumber]

Hapuskan sahaja. Rachun Dunia (bincang) 09:12, 10 April 2017 (UTC)

Tembok Meratap[sunting sumber]

ia adalah perkara yang sama. tetapi ini juga merupakan " Squar ". פארוק (bincang) 18:53, 12 April 2017 (UTC)

Tidak boleh menyunting[sunting sumber]

Saudara Yosri, hari ini wikipedia ada masalah ke? Terlalu lama menunggu untuk ke laman sesawang wikipedia. Saya tidak dapat menyunting seharian. Rachun Dunia (bincang) 15:44, 15 April 2017 (UTC)

Terima kasih dengan info tersebut. Kini saya boleh menyunting semula. Rachun Dunia (bincang) 22:38, 15 April 2017 (UTC)

Last review[sunting sumber]

Sekolah Menengah Kebangsaan Kampung Jawa

Berita Bulanan (Minggu 20 hingga 26 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Kini, "Berita Dwi Mingguan" ditukar kepada "Berita Bulanan".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan ini dan bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Soeara Berbisa telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Jun 2017:
  1. Pekak (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 Mei 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 17:09, 8 Mei 2017 (UTC)

Malaysian Islamic Party (PAS)[sunting sumber]

Salam Yosri, saya ada satu persoalan bagaimana untuk memohon laman diatas dilindungi di wiki bahasa inggeris kerana laman seringkali di laku musnah oleh pengguna yang tidak bertanggungjawab. Saya tidak tahu penyelia disana. Terima kasih. Keluang hitam (bincang) 13:27, 11 Mei 2017 (UTC)

Anda boleh letak permohonan di laman bicara. Tetapi saya ragu anda dapatkannya. Yosri (bincang) 13:27, 11 Mei 2017 (UTC)
@Keluang hitam: Pergi ke laman itu di WBInggeris, jika anda mengaktifkan aplikasi Twinkle di sana, anda akan lebih mudah meminta untuk perlindungan laman. Hover cursor anda pada TW tab kat bahagian kotak carian belah kanan atas skrin anda, pilih RPP (di WBI) atau LL (di WBM). Ikut semua cara yang disediakan dan tekan "Submit Query". SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 07:52, 22 Mei 2017 (UTC)
@SNN95: Terima kasih diatas tunjuk ajar. Keluang hitam (bincang) 12:12, 22 Mei 2017 (UTC)
@Keluang hitam: Sama-sama. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 12:19, 22 Mei 2017 (UTC)

Hello - bot application[sunting sumber]

Hello Yosri, I have have filed a bot request at Wikipedia:Bot/Permohonan#Fluxbot_.28edits.29. I do not normally edit here on mswiki, but have been doing cross-project cleanup on many other wikis and think Fluxbot may be useful here as well. Please let me know if you have any questions. Best regards, — xaosflux Talk 15:17, 13 Mei 2017 (UTC)

Kawalan kewibawaan[sunting sumber]

Yosri, apakah fungsi templat Authority Control untuk diletakkan di dalam laman? Rachun Dunia (bincang) 01:42, 19 Mei 2017 (UTC)

@Rachun Dunia: Fungsi kawalan kewibawaan adalah data yang disahkan oleh Wikipedia boleh digunakan sebagai rujukan. Data ini secara automatik muncul dalam rencana jika data-data tersebut dibubuh dalam Wikidata. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 07:45, 22 Mei 2017 (UTC)
Ok noted Rachun Dunia (bincang) 13:20, 29 Mei 2017 (UTC)

Terjemahan mesin Google[sunting sumber]

Saya rasa ada banyak kelemahan pada terjemahan mesin Google, terutama sekali terjemahan bahasa Melayunya, ia menghasilkan tatabahasa yang salah, sekaligus menyukarkan pemahaman bacaan. Fandi89 (bincang) 11:26, 22 Mei 2017 (UTC)

@Fandi89: Saya setuju. Pada pendapat saya, sekiranya tidak diperbaiki dalam tempoh 7 hari, ia patut dihapuskan. Yosri (bincang) 11:40, 22 Mei 2017 (UTC)
Saya setuju, cuba lihat Jobs (filem), tatabahasanya setelah diterjemah sungguh mengelirukan pemahaman pembacaan. Rachun Dunia (bincang) 13:19, 29 Mei 2017 (UTC)
Saya lihat pengguna ini (Belived7666) banyak menggunakan terjemahan mesin Google pada rencana yang dibuatnya. Dekat Wikipedia Bahasa Inggeris pun dia buat begitu sehingga kebanyakan rencana ciptaanya di Wikipedia BI dipadamkan, saya rasa pengguna ini menggunakan pelbagai akaun dengan nama Ismael866 dan Ismael766, akaunnya di Wikipedia BI dan kedua-dua akaunnya telah disekat. Bagi saya, kebanyakan rencana yang saya cipta dan kembangkan, terjemahannya saya buat sendiri, saya sendiri pernah menggunakan terjemahan mesin Google, tetapi saya terus memperbaiki terjemahan bahasa Melayunya dan menyusun semula tatabahasa yang bercelaru. Fandi89 (bincang) 01:14, 17 Jun 2017 (UTC)
@Fandi89: Saya tidak menghapuskan sumbangan dia, tetapi telah meletak tag dan memberi peringatan agar dia membaiki rencananya. Jika anda telah membaiki tatabahasanya, anda boleh membuang tag tersebut. Saya melakukan pemantauan pukal dengan itu tidak sempat membaikinya. Yosri (bincang) 01:19, 17 Jun 2017 (UTC)





Filem Guns Without Mercy[sunting sumber]

Rasanya TV3 pernah tayangkan filem ini sekitar April 2017, tetapi saya tidak dapat mencari sumber rujukan yang sahih. Rachun Dunia (bincang) 05:52, 29 Mei 2017 (UTC)

Mungkin kita boleh keluarkan dahulu sehingga terdapat sumber rujukan. Ia mungkin memiliki lebih dari 1 judul. Yosri (bincang) 06:20, 29 Mei 2017 (UTC)
Paling hampir yang saya jumpa rujukan adalah https://wn.com/Gun_Without_Mercy_%7C_Pearl_Screen_%7C_Tv3_Malaysia Yosri (bincang) 06:34, 29 Mei 2017 (UTC)
Ok noted.. maaf tentang rencana yang kurang elok dari Rachun Dunia (bincang) 13:15, 29 Mei 2017 (UTC)

Schools in Malaysia[sunting sumber]

Hello Yosri, nice to meet you. First off, I want to acknowledge you as one of the most prolific editors/volunteers/contributors and experienced admins in this Malay Language Wikipedia. I appreciate that you have spent countless of hours and a great deal of efforts into this Malay Language Wikipedia project. I expect that you already familiar with English Wikipedia policy and guidelines. However, may I ask something about draft namespace? I learnt that the draft namespace does not exist yet in the Malay Language Wikipedia project. Is it possible to introduce draft namespace into this Malay Language Wikipedia project. There are 303,427 articles at this time. When I try to categorize a lot of uncategorized school-related article, I found a lot of sub-par aticles exist in this Malay Language Wikipedia. I'm afraid to say that those sub-par articles should not be indexed by search engines and should be hidden in the draft namespace for collaboration works. I believe that only qualified encyclopedic articles should remain in the article namespace and being indexed by search engines. The article creators (including you and me) should be aware that reliable sources and secondary sources are important and useful for readers and other editors to verify any controversial/disputed statements/informations in the article. Thanks, and happy editing! Alexander Iskandar (bincang) 11:51, 3 Jun 2017 (UTC)

Are you referring to draft namespace (here known as {{stub}})? I am trying to upgrade them and all of school article I created is from official list. However, I missed the reference list when generating those template. I am trying to update those reference at later date (assume 30 per month), as I am also trying to translate 1 long article per month + several new article per weeks. Currently, I also vetted 97% of all edited articles individually, so some forbearance is requested. Regards. Yosri (bincang) 12:47, 3 Jun 2017 (UTC)
Most school reference should be link to this Ministery of Education, Malaysia official listing. I just don't have times to updates them all yet. Actually, I was hoping those student 1 out of ((40 per class* 4 class * 6 years = 960 student) + 40 teachers =) 1,000 will be willing to update their school pages), but seems I was mistaken. :) Yosri (bincang) 13:00, 3 Jun 2017 (UTC)

May I know which Wikipedia policies and guidelines you used to create thousands of Malaysian school-related articles? Do you realise that most of school stub articles you and other editors already created have copyright violation issue, copy-and-paste from school's website/blog, no secondary sources, seems like you are promoting and advertising non-notable articles that lacking reliable independent sources in this Wikipedia project? I hope you aware that this is encyclopedia project but not free advertising website. Alexander Iskandar (bincang) 13:00, 3 Jun 2017 (UTC)

For reliable independent sources & secondary reference please refer to Ministery of Education, Malaysia official listing. These are all public school, no promoting and advertising is required. Similar to Prince George's County Public Schools or Baltimore County Public Schools. I usually rewrite those material from those schools pages, & will review them again, based on your feedback. I was planning to have a standard template on school history i.e. open on DDMMYYY by XXXX. Renovated on DDMMYYYY and DDMMYYYY, to avoid/rectified copy-vio, but it seems I need to bring up my timetable. Fact is not subject to copyright violations. Yosri (bincang) 13:25, 3 Jun 2017 (UTC)

Translating Ibero-America is back! Come and join us :)[sunting sumber]

Dear Yosri .
Hope this message finds you well :) On behalf of Iberocoop we are happy to announce that our culture contest is back! It is aims to improve articles regarding our local culture in many other Wikipedias as possible ;) Please find the contest page here Hope to seeing you participating!
Hugs! --Anna Torres (WMAR) (bincang) 17:10, 4 Jun 2017 (UTC)

I give it a pass. Going back to school now. Yosri (bincang) 17:10, 4 Jun 2017 (UTC)

Translating Ibero-America is back! Come and join us :)[sunting sumber]

Hi!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (bincang) 00:21, 12 Jun 2017 (UTC)

Parlimen Pulai (P161)[sunting sumber]

Saya kurang setuju anda meletakkan Pulai di dalam daerah Kulai, Johor. Mukim Pulai berada di dalam daerah Johor Bahru. Sepatutnya Mukim Pulai, Johor. Rachun Dunia (bincang) 15:25, 21 Jun 2017 (UTC)

@Rachun Dunia: Saya tak pasti kerana Daerah Kulai terbentuk hasil daripada pecahan bahagian utara Daerah Johor Bahru yang merangkumi bandar Kulai, Ayer Bemban, Bukit Batu, Kelapa Sawit, Saleng, Sedenak, Seelong, Senai, dan Sengkang. Jika anda tahu sebaliknya, sila betulkan. Tanggapan saya mukim Pulai termasuk dalam daerah baru ini. Yosri (bincang) 15:54, 21 Jun 2017 (UTC)
Saya sudah perikasa, akan saya betulkan. Yosri (bincang) 15:59, 21 Jun 2017 (UTC)
@Yosri: Bukan apa, saya bekas petugas pilihan raya pada tahun 2013 di kawasan P161 & N46. Jadi tahulah serba sedikit tentang kawasan tersebut. Rachun Dunia (bincang) 21:19, 21 Jun 2017 (UTC)
{ping|Rachun Dunia}} Teruskan mengesahkan suntingan. Saya berusaha memantau semua suntingan di WBM, oleh itu hanya memiliki beberapa saat untuk membuat keputusan, yang mungkin kurang tepat. Yosri (bincang) 01:44, 22 Jun 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 27 hingga 31 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Pekak (filem) telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Julai 2017:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 29 Jun 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 21:41, 21 Jun 2017 (UTC)

Pembetulan berita (Minggu 27 - 30)[sunting sumber]

Maaf semua, rencana pilihan iaitu Pekak (filem) dipilih untuk bulai Jun, bukan bulan Mei. Maaf atas kesilapan suntingan saya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 21:52, 21 Jun 2017 (UTC)

@SNN95: K Yosri (bincang) 01:39, 22 Jun 2017 (UTC)
Eja "bulan" pun salah. Apalah aku ni... -_- SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:50, 22 Jun 2017 (UTC)

Minta kerjesama semua untuk Rencana Pilihan[sunting sumber]

Salam dan hai semua.

Saya ingin sangat meminta pertolongan anda untuk bekerjasama dalam menyiapkan sebuah rencana bagi Rencana Pilihan bulan Julai ini. Rencana tersebut adalah "Atom". Saya tidak menggalakkan anda mengemaskini di rencana utama. Saya sudah mencipta sebuah kotak pasir bagi tujuan ini. Ini lamannya Pengguna:SNN95/Kotak_pasir/Atom. Saya sudah menterjemah sedikit dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menterjemah disebabkan kekangan masa bagi pekerjaan yang saya sedang lakukan di dunia realiti. Saya tidak mengganggap anda dapat siapkan dalam masa terdekat sehingga 1 Julai 2017. Lewat pun tidak mengapa sehingga kita dapat menyenaraikannya sebagai Rencana Pilihan. Terjemahlah dengan sepenuh jiwa dan hati-hati. Birukan pautan merah dengan rencana yang pendek dari "Simple English" untuk menjimatkan masa anda. Kerjasama anda amat dihargai. Sekian, terima kasih.

Jika anda ada rencana yang boleh dianggap Rencana Pilihan, jangan segan silu mencalonkannya. Tanya sahaja kepada mana-mana penyelia jika tidak tahu bagaimana mahu mencalonkan walaupun sudah berkali-kali anda cuba memahami prosesnya.SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 15:04, 29 Jun 2017 (UTC)

Senarai filem terbitan Grand Brilliance[sunting sumber]

Minta saudara Yosri melindungi rencana Senarai filem terbitan Grand Brilliance kerana ia telah dilaku musnah beberapa kali. Pengguna tanpa nama cuba memasukkan maklumat kurang tepat dan membuatn rencana siri filem yang kekurangan konteksnya. Fandi89 (bincang) 11:23, 3 Julai 2017 (UTC)

Menderma[sunting sumber]

Apakah kelebihan menderma di Yayasan Wikimedia? Rachun Dunia (bincang) 12:42, 5 Julai 2017 (UTC)

Kelayakan[sunting sumber]

Saya setuju dengan pendapat saudara Yosri, mana-mana subjek yang tidak pernah dilaporkan di media cetak dan elektronik tidak layak mempunyai rencananya di sini (Wikipedia). Fandi89 (bincang) 11:55, 7 Julai 2017 (UTC)

Maklumat palsu di stesen televisyen[sunting sumber]

Satu lagi, saya lihat banyak pengguna tanpa nama memuatkan bahan berunsur fitnah pada rencana stesen televisyen, terutamanya stesen TV Malaysia. Ia telah dikesan sejak Disember 2016. Fandi89 (bincang) 11:55, 7 Julai 2017 (UTC)

Sila laporkan pada penyelia untuk tindakan selanjutnya. Yosri (bincang) 12:02, 7 Julai 2017 (UTC)

Anne Frank[sunting sumber]

Saya ingin minta kerjasama kepada semua rakan pengguna termasuk saudara Yosri untuk mengembangkan rencana Anne Frank mengikut kemaskini dari Wikipedia bahasa Inggeris. Harap maklum. Fandi89 (bincang) 09:16, 8 Julai 2017 (UTC)

HERO[sunting sumber]

Dear Yosri! Can you make an article about movie Hero 1983 (en:Hero (1983 film))? If you make this article, i will be grateful! --217.66.152.1 13:20, 10 Julai 2017 (UTC)

See Filem Hero, 1989? Yosri (bincang) 13:44, 10 Julai 2017 (UTC)
Can you find a poster of Hero 1983 like in Google? Thank you! --217.66.152.1 15:44, 10 Julai 2017 (UTC)
Regretfully non-free image is no longer allowed at MS Wiki due to it being centralised to Commons. Yosri (bincang) 15:46, 10 Julai 2017 (UTC)
Can you make ab article about Filem Hero, 1983 and Brothers 2015? Thank you! --217.66.159.1 12:30, 31 Julai 2017 (UTC)

Re: Kamariah Nor[sunting sumber]

Ia ada rencana pendua. Fandi89 (bincang) 15:29, 11 Julai 2017 (UTC)

Pemadaman templat Templat:Bak pasir pengguna[sunting sumber]

Halo Yosri, bolehkah anda nak memadamkan templat Templat:Bak pasir pengguna? Soalnya saya kira ini di id.wiki bukan di ms.wiki (mungkin saya ngantuk :D ). Mohon maaf bila bahasa Melayu saya kurang fasih. Terima kasih. --Arifin.wijaya (bincang) 20:31, 13 Julai 2017 (UTC)

MNC Channels[sunting sumber]

MNC Channel dan MNC News ?? Manda ! nsiakng. Kota Langsa --36.76.96.205 10:43, 19 Julai 2017 (UTC)

Bahasa asing dilarang sama sekali. Yosri (bincang) 13:39, 19 Julai 2017 (UTC)
Perlu diketahui bahawa alamat IP tersebut merupakan pelaku vandal di id.wiki. Saya kebetulan merupakan salah satu penyelia di id.wiki. Salam. --Arifin.wijaya (bincang) 15:10, 22 Julai 2017 (UTC)

Alamat IP disekat[sunting sumber]

Yosri, alamat IP 113.210.77.6 suntingan saya sebelum log masuk suatu ketika dahulu 😁.

Yosri, alamat IP 113.210.56.208 juga suntingan saya belum log masuk suatu ketika dahulu 😁 (Keluang hitam). Rachun Dunia (bincang) 02:28, 12 Ogos 2017 (UTC)

Senarai daerah bagi setiap negeri di Malaysia mengikut populasi[sunting sumber]

Saya ingin memaklumkan bahawa Pasir Gudang bukannya sebuah daerah, ianya hanya kawasan dalam pentadbiran daerah Johor Bahru. Negeri Johor hanya mempunyai 10 buah daerah sahaja. Sebelum ini hanya 8 buah daerah, tetapi pada tahun 2008, 2 buah daerah baru diwujudkan iaitu Kulai dan Tangkak (sebelumnya Ledang). Aplikasi (bincang) 15:24, 24 Julai 2017 (UTC)

Mungkin disebabkan sumber berlainan http://btpnjohor.moe.gov.my/v3/index.php/module-styles/pkg-daerah-pasir-gudang https://ppdpgudang.edu.my/
Perlu dibetulkan. Yosri (bincang) 15:31, 24 Julai 2017 (UTC)

Pasir Gudang kelihatan seperti sebuah daerah kerana ianya mempunyai pejabat pelajaran daerah dan Jabatan Pendaftaran Negara yang dianggap seperti sebuah daerah, namun ianya hanyalah sebuah kawasan dalam daerah Johor Bahru sama seperti Skudai, Ulu Tiram, Tebrau dan Gelang Patah. Pasir Gudang bukannya taraf daerah mahupun daerah kecil walaupun ia ada kerajaan tempatan sendiri sama seperti Johor Bahru Tengah, Yong Peng dan Simpang Renggam. Aplikasi (bincang) 17:18, 24 Julai 2017 (UTC)

Gen Halilintar[sunting sumber]

Nampaknya rencana yang sama ada di Wikipedia Indonesia. Barangkali boleh diadakan rencana asalkan ia ditulis dengan baik berdasarkan rujukan yang ada. Jeluang Terluang (bincang) 13:36, 28 Julai 2017 (UTC)

Ah, abaikan ini. Jeluang Terluang (bincang) 13:36, 28 Julai 2017 (UTC)

Pesanan dari saudara Emrrans (Nama sebenar: Muhammad Imran Bin Kamil - dari Kuala Lumpur)[sunting sumber]

A'uzubillah Himinai Syaitan Nirrajim, Bismillahirrahman Nirrahim,

Assalamualaikum saudara Mohammed Yosri Mohammed Yong dari Terengganu,

Maafkan saya banyak-banyak kerana pesanan saya secara tidak diduga langsung oleh anda, saya menghantar pesanan ini kepada anda pertama kali hari ini selepas sudah lama berdiam diri. Saya hendak mengatakan bahawa saya minta maaf banyak-banyak atas kesalahan dua kali menyalahgunakan kuasa sebagai penyelia, serta menggunakan akaun tambahan, atas sebab dengan sengaja ingin berdoa untuk ketidakbaikan,

Sebagaimana dalam Firman Allah swt di dalam Surah Al-Isra: Ayat 11:
Dan manusia berdoa untuk kejahatan sebagaimana dia berdoa untuk kebaikan, dan sememangnya manusia itu terburu-buru.

Jadi, saudara Yosri, bolehkah anda sudi memaafkan saya sepenuhnya dan dengan ikhlas? Serta bolehkan anda menutup aib saya dengan membuang notis posting yang mengaibkan saya dan saudara Edmund? Yang menyatakan salah laku penyelia kami berdua di Wikipedia:Penyelia? Tidakkah kamu menyedari bahawa Rasulullah s.a.w. diuji lebih berat dan getir ujiannya berbanding saya lakukan di sini? Tidakkah kamu mengetahui bahawa di dalam Islam, jika kamu tutup aib orang, maka Allah akan tutup aib kamu di Hari Akhirat kelak? Maka bolehkah anda atau sesiapa jua sila buangkan notis posting yang mengaibkan saya dan Edmund itu, jika saya berikan pesanan ini, maka diharap anda tidak amarah dan ikut hati, kerana ibu saya selalu berpesan kepada saya, "Kalau ikut hati, mati." Pesanan itu juga ditujukan untuk diri saya serta seluruh umat manusia di seluruh dunia dan di alam semesta, samada mereka yang Islam mahupun mereka yang bukan Islam.

Jadi saya banyak mengetahui tentang bangsa saya sendiri, tidakkah kamu mengetahui bahawa bangsa yang paling banyak beri masalah kepada saya adalah bangsa saya sendiri, iaitu orang Melayu? Walaupun mereka Melayu Islam? Bukan kerana mereka memukul saya, tetapi mereka menyakitkan hati saya terlalu banyak sekali. Namun selepas semuanya itu, saya masih memaafkan bangsa saya sendiri, serta saya juga memaafkan diri saya serta semua orang, termasuklah anda, saudara Yosri. Jadi, adakah pesanan saya ini akan menjadikan anda amarah? Lalu anda bertindak mengikut hati, lalu anda memberikan pesanan yang berbentuk mengguriskan hati saya lagi sekali kepada saya, serta tidak mahu beralah seperti sebelum ini mahupun kepada pengguna lain di sini, atau anda akan berikan kata-kata yang baik, lalu tidak juga beralah. Atau anda akan berikan kata-kata yang baik, lalu beralah. Atau anda akan mengabaikan pesanan saya dengan berdiam diri? Pilihan anda, panggilan anda. Menurut Islam, barangsiapa yang beralah dahulu, walapun dia benar sekalipun, maka Allah swt akan berikan sebuah mahligai di (Jannah, Firdaus, Heaven, Paradise, Pardayso, Shmaya, Shamayim, Syurga, Surga). Tidakkah itu yang anda mahukan, saudara Yosri? Semoga Allah mengampuni dosamu serta memberikan hidayah petunjuk kepadamu, Yosri, hingga akhir hayatmu, InsyaAllah, Amin.

P/s: Adakah anda secara terbuka mengalu-alukan kedatangan saya semula di sini? Saya boleh pulang semula di sini, jika anda sudi. Oh, dan satu lagi, bolehkah anda beri pesanan kepada Master2841 dan PM Poon bahawa saya minta maaf kepada mereka berdua banyak-banyak atas kesalahan saya dan bolehkah anda pujuk mereka berdua kembali kepada Wikipedia Bahasa Melayu? Jika mereka berdua sudi, maka Alhamdulillah, jika tidak, maka, itu pilihan mereka berdua. Semoga Master2841 dan PM Poon akan diampuni dosanya serta diberi hidayah petunjuk, hingga akhir hayat mereka berdua, InsyaAllah, Amin.

03:38, 29 Julai 2017 (UTC)

Re: Rujukan sahih[sunting sumber]

Maaf bung Yosri soalnya saya kira rencana tersebut dicipta semula dan memenuhi KPS U4 kerana rencana tersebut berulang kali dihapus selama 2 kali. Salam. --Arifin.wijaya (bincang) 06:53, 29 Julai 2017 (UTC)

Imej bukan bebas.[sunting sumber]

Helo Yosri, saya nak beritahu saudara yang tujuan saya padamkan imej bukan bebas itu ialah kerana penggunaannya di rencana itu tidak mematuhi dasar penggunaan kandungan tidak bebas Wikipedia, saya sendiri melihatnya di Wikipedia Bahasa Inggeris. Saya harap saudara Yosri jangan balikkan suntingan saya kerana saya tidak berniat untuk melaku musnah. Terima kasih. Fandi89 (bincang) 02:21, 30 Julai 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 32 hingga 36 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
  1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
  2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 03:59, 31 Julai 2017 (UTC)

Hummmm. Saya takkan mencalonkan rencana sendiri, jadi tak berkenaan sangat. Yosri (bincang) 04:12, 31 Julai 2017 (UTC)
😂 😂 😂 SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 15:43, 1 Ogos 2017 (UTC)

Rencana Pilihan Ogos 2017[sunting sumber]

Agak janggal pula Laman Utama terbiar sebegitu tanpa rencana pilihan. Boleh tak jika anda menyokong mana-mana rencana yang dicalonkan bagi mempercepatkan proses pengundian. Saya tidak suka gopoh membuat keputusan... Kena tanya taiko dulu. Cukup tiga undian pon sudah memadai saya rasa. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Online Online 15:42, 1 Ogos 2017 (UTC)

Dicadangkan supaya rencana Datuk Siti Nurhaliza dijadikan rencana pilihan untuk Ogos 2017.—Komen tanpa tandatangan ini ditambah oleh 14.1.225.242 (bual)

Menyalahgunakan Wikipedia[sunting sumber]

Saya lihat ramai pengguna (samada tanpa nama atau yang baru) telah menyalahgunakan Wikipedia (terutamanya mswiki) dengan menyebarkan maklumat palsu dan mencipta laman-laman yang tak sesuai. Ini tidak boleh dibiarkan, tindakan tegas perlu diambil. Fandi89 (bincang) 05:30, 2 Ogos 2017 (UTC)

Tindakan sentiasa diambil secara berterusan. Yosri (bincang) 05:36, 2 Ogos 2017 (UTC)
Mohon maaf saya ikut nimbrung, mungkin boleh dilakukan pembatasan penciptaan laman baru untuk pengguna tanpa nama (seperti di id.wiki). Mungkin ini ialah solusi yang efektif dalam mencegah vandalisme dan penyebaran maklumat palsu. Salam. --Arifin.wijaya (bincang) 04:30, 7 Ogos 2017 (UTC)
Saya pernah menimbang perkara itu dan merasakan pada masa ini ia masih terkawal. Saya masih mampu menyekat IP perosak dan menyekat IP secara umum akan membantut perkembangan penyumbang wiki. Yosri (bincang) 05:33, 7 Ogos 2017 (UTC)
Saya setuju dengan pendapat saudara Arifin.wijaya, pembatasan penciptaan laman baru untuk pengguna tanpa nama perlu dilakukan di ms.wiki sepertimana yang dilakukan di en.wiki dan id.wiki. Fandi89 (bincang) 14:17, 10 Ogos 2017 (UTC)

Projek penterjemahan laman[sunting sumber]

Salam saudara Yosri, jika anda berminat untuk menterjemahkan laman dari suatu bahasa kepada suatu bahasa dengan lebih pantas, anda boleh ke laman ini untuk memulakan projek penterjemahan. --Aplikasi (bincang) 16:24, 4 Ogos 2017 (UTC)

Dear Yosri! Can you make an article about actress and dancer Sunny Leone, which danced Laila Main Laila, if you heard this song? If you make this article, I will be grateful! Thank you! --217.66.156.84 11:21, 5 Ogos 2017 (UTC)

Pertindihan rencana.[sunting sumber]

Apa pendapat anda mengenai Filem Kacha Permata dan Filem Kaca Permata. Yang mana salah satu rencana tersebut perlu dikekalkan. Keluang hitam (bincang) 16:23, 7 Ogos 2017 (UTC)

Ejaan asal judul filem dikekalkan. Ejaan moden lencongan. Yosri (bincang) 16:24, 7 Ogos 2017 (UTC)
Adakah ia perlu digabungkan? Keluang hitam (bincang) 16:30, 7 Ogos 2017 (UTC)
Ya. Tapi saya telah lencongkan kerana Filem Kaca Permata kurang kandungan. Yosri (bincang) 16:31, 7 Ogos 2017 (UTC)
Terima kasih. Keluang hitam (bincang) 16:33, 7 Ogos 2017 (UTC)

Delete this article[sunting sumber]

Hi Yosri,

I want to delete article on Aniekeme Samuel. How do I do this. It is about me and I want my information removed from the web. Can you assist with this ?

Aniekeme Samuel (bincang) 08:00, 8 Ogos 2017 (UTC)

Pemindahan templat[sunting sumber]

Maksud anda melalui pemindahan templat dari Catholic kepada CatholicEncyclopedia? Bukankah templat itu sebelum ini tak pernah wujud? --Azim Melaka (bincang) 15:13, 9 Ogos 2017 (UTC)

Saya lihat templat itu merujuk kepada ensiklopedia ataupun jurnal dari Catholic Encyclopedia atau saya patut hapuskan templat Catholic? --Azim Melaka (bincang) 15:17, 9 Ogos 2017 (UTC)

Camp-Camp[sunting sumber]

Bak Krak, CAMP-CAMP! Ciang Hua Deks, Ngiang Hua Deks, Lao Kah Po, Camp-Camp Po.

Cost Money You Know.

Te Toto Ah Camp Ah Cha Yau.

Doctor Kei Te Ah Cha Yau Yau. 2001:E68:69D2:2A00:4565:69E3:D67C:2E85 09:37, 16 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Akhbar Brunei untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Akhbar Brunei yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R3 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia adalah sebuah rencana tanpa sebarang kandungan, atau kandungannya mengandungi sahaja pautan luar, bahagian "lihat juga", rujukan buku, teg kategori, teg templat, pautan interwiki, gambar atau percubaan untuk menghubungi subjek rencana tersebut. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas (Inggeris) untuk piawai maklumat minumum kami untuk rencana pendek. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mestilah tentang subjek-subjek yang layak dan patut memberikan rujukan ke sumber-sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 10:41, 18 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Gunung Kub untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Gunung Kub yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R1 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia merupakan rencana yang sangat pendek yang menyediakan tiada atau sedikit konteks kepada pembaca. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas untuk piawai maklumat minimum untuk rencana pendek kami. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mesti berdasarkan subjek-subjek yang berlayak dan patut menyediakan rujukan ke sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 10:56, 18 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Bahagian Keselamatan Negara untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Bahagian Keselamatan Negara yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R3 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia adalah sebuah rencana tanpa sebarang kandungan, atau kandungannya mengandungi sahaja pautan luar, bahagian "lihat juga", rujukan buku, teg kategori, teg templat, pautan interwiki, gambar atau percubaan untuk menghubungi subjek rencana tersebut. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas (Inggeris) untuk piawai maklumat minumum kami untuk rencana pendek. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mestilah tentang subjek-subjek yang layak dan patut memberikan rujukan ke sumber-sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 10:57, 18 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Gunung Ulu Tirus untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Gunung Ulu Tirus yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R1 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia merupakan rencana yang sangat pendek yang menyediakan tiada atau sedikit konteks kepada pembaca. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas untuk piawai maklumat minimum untuk rencana pendek kami. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mesti berdasarkan subjek-subjek yang berlayak dan patut menyediakan rujukan ke sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 10:58, 18 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Pokok Tampoi Belimbing untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Pokok Tampoi Belimbing yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R1 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia merupakan rencana yang sangat pendek yang menyediakan tiada atau sedikit konteks kepada pembaca. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas untuk piawai maklumat minimum untuk rencana pendek kami. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mesti berdasarkan subjek-subjek yang berlayak dan patut menyediakan rujukan ke sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 11:16, 18 Ogos 2017 (UTC)

Stadium Putra to Axiata Arena[sunting sumber]

It is the new name of the stadium.--Hongqilim (bincang) 14:15, 18 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Kampung Banggul untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Sebuah teg telah diletakkan pada Kampung Banggul yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian U6 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia ialah sebuah laman nyahkekaburan yang yatim serta sama ada ia

  • menyahkekaburkan sahaja satu laman Wikipedia yang masih wujud dan tajuknya berakhiri dengan "(nyahkekaburan)" (i.e., terdapat topik utama); ataupun
  • tidak menyahkekaburkan sebarang laman Wikipedia yang wujud, tidak kira apa tajuknya.

Di bawah kriteria untuk penghapusan segera, laman-laman seperti itu boleh dihapuskan pada bila-bila masa. Sila lihat garis panduan laman nyahkekaburan untuk maklumat lanjut.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Alexander Iskandar (bincang) 23:40, 18 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Batu Dua Puluh untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Sebuah teg telah diletakkan pada Batu Dua Puluh yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian U6 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia ialah sebuah laman nyahkekaburan yang yatim serta sama ada ia

  • menyahkekaburkan sahaja satu laman Wikipedia yang masih wujud dan tajuknya berakhiri dengan "(nyahkekaburan)" (i.e., terdapat topik utama); ataupun
  • tidak menyahkekaburkan sebarang laman Wikipedia yang wujud, tidak kira apa tajuknya.

Di bawah kriteria untuk penghapusan segera, laman-laman seperti itu boleh dihapuskan pada bila-bila masa. Sila lihat garis panduan laman nyahkekaburan untuk maklumat lanjut.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Alexander Iskandar (bincang) 00:52, 19 Ogos 2017 (UTC)

Edit link wikidata[sunting sumber]

Hello, Yosri. Thank you for your editing. After creating your article, you can click 'edit link' to edit the Wikidata page. Alexander Iskandar (bincang) 11:09, 19 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Gunung Tangga 12 untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Gunung Tangga 12 yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R3 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia adalah sebuah rencana tanpa sebarang kandungan, atau kandungannya mengandungi sahaja pautan luar, bahagian "lihat juga", rujukan buku, teg kategori, teg templat, pautan interwiki, gambar atau percubaan untuk menghubungi subjek rencana tersebut. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas (Inggeris) untuk piawai maklumat minumum kami untuk rencana pendek. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mestilah tentang subjek-subjek yang layak dan patut memberikan rujukan ke sumber-sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 05:13, 21 Ogos 2017 (UTC)

Pencalonan Gunung Tangga 13 untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Gunung Tangga 13 yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R1 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia merupakan rencana yang sangat pendek yang menyediakan tiada atau sedikit konteks kepada pembaca. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas untuk piawai maklumat minimum untuk rencana pendek kami. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mesti berdasarkan subjek-subjek yang berlayak dan patut menyediakan rujukan ke sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 05:14, 21 Ogos 2017 (UTC)