Perbezaan antara semakan "Ben 10"

Jump to navigation Jump to search
311 bait ditambah ,  11 tahun lalu
baiki tatabahasa
k (bot menambah: he:בן 10)
(baiki tatabahasa)
| tv_com_id = 50455
}}
'''''Ben 10''''' ialah sebuah siri televisyen animasi [[Amerika Syarikat]] rekaan kumpulan "Man of Action" (yang terdiri daripada [[Duncan Rouleau]], [[Joe Casey]], [[Joe Kelly (komik)|Joe Kelly]], dan [[Steven T. Seagle]]), terbitan [[Cartoon Network Studios]].
 
== Plot ==
Siri animasi ini mengisahkan [[Senarai watak-watak dalam Ben 10#Ben Tennyson|Ben Tennyson]], sepupunya [[Senarai watak-watak dalam Ben 10#Gwen Tennyson|Gwen]], dan datuk mereka iaitu [[Senarai watak-watak dalam Ben 10#Max Tennyson|Max]]. PadaKisahnya bermula ketika Ben bersama-sama datuk serta sepupunya berkhemah pada permulaan cuti berkhemahmusim panas. Bagi Ben, percutian ini amat membosankan lebih-lebih beliau telah bertelagah dengan Gwen. Bagi menghilangkan kebosanannya, Ben merayau-rayau di hutan setelahlalu bergaduhterlihat lagisesuatu denganobjek Gwenberupa [[meteor]] yang terbang menghalanya. Ketika Ben mendekatinya, lalubeliau menemui sebuah kapal yangpod asing sekali. Dalam kapalpod ituterbabit, diaBen terjumpa sebuah alat seakan-akan jam tangan yang penuh misteri bergelar [[Omnitrix]]. Alat itu melekat pada pergelangan tangannya dan memberinya kebolehan menukar bentuk menjadi pelbagai hidupanmakhluk asing, setiap satunya memiliki kuasa-kuasa yang tersendiri. Walaupun Ben menyedari tanggungjawabnya untukadalah membantu orang lain dengan kuasa-kuasa barunya, namun dia masih bermain-main dengan kuasanya itu.
 
== Karekter ==
{{utama|Senarai watak-watak dalam Ben 10}}
 
== Omnitrix ==
{{utama|Senarai makhluk asing Omnitrix}}
[[Image:Omnitrix image.jpg|right|thumb|Omnitrix.]]
Tumpuan utama siri ini ialah Omnitrix, sebuah perkakasperkakasan terasingasing berupa jam tangan yang ditemui Ben pada awal siri. Dengan menggunakan alat ini, Ben boleh bertukar menjadi beberapa bentuk makhluk asing untuk melawan pelbagai penjahat dalam siri ini. Omnitrix berfungsi dengan menggabungkan [[DNA]] makhluk asing dengan DNA Ben, lalu menukarkannya menjadi makhluk pilihannya selama sepuluh minit, selepas itu pulih kepada bentukrupa asal. Seperti yang diterangkan dalam ''[[Ben 10: Race Against Time]]'', had masa ini bertujuan untuk menghalang DNA makhluk asing dari menguasai penggunanya.
 
Untuk mengelakkan sesiapa mencuri Omnitrix dari Ben, Omnitrix itu disifatkan agak sukar ditanggal, seolah-olah berpadu dengan kulit Ben. Lebih-lebih lagi, jikalau seseorang cuba menanggalkannya, alat itu menghasilkan ledakan tenaga untuk menghindarkannya.
1,589

suntingan

Menu pandu arah