Kod QR

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kod QR untuk Laman Utama Wikipedia Bahasa Melayu
Struktur kod QR, menunjukkan unsur berfungsi

Kod QR (singkatan frasa Inggeris quick response) adalah sejenis kod bar generasi kedua. Ia merupakan sejenis penyimbolan dua dimensi yang telah dibangunkan oleh sebuah syarikat Jepun iaitu Denso Wave dan telah dikeluarkan pada tahun 1994.[1] Kod QR dapat menyimpan maklumat lebih banyak daripada kod bar UPC biasa kerana ia mengandungi maklumat secara menegak serta mendatar. Kod ini terdiri daripada modul hitam (titik segi empat) disusun dalam pola segi empat pada latar putih. Penggunaan kod QR membolehkan maklumat dihantar dari dunia fizikal ke alat mudah alih.

Taggingprozess.jpg

Penggunaan kod QR bebas daripada sebarang lesen. Ia kini diterbitkan sebagai piawai ISO.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Sesebuah kod QR dikesan pengimbas imej digital 2 dimensi yang kemudiannya dianalisakan oleh suatu pemproses yang diprogramkan. Pemproses ini menentukan tiga segi empat yang unik pada penjuru imej kod QR menggunakan (satu atau lebih segi empat yang lebih kecilpada penjuru keempat untuk menetukan saiz, orientasi serta sudut pandang. Titik-titik kecil sepanjang kod QR ditukarkan kepada nombor binari serta disahkan dengan algoritma pembetul ralat.

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Kod ini paling banyak digunakan untuk tujuan pengiklanan, di mana pengimbasannya yang segera boleh membawa pengguna kepada laman sesebuah jenama dalam masa siaran iklan yang singkat tanpa perlunya memaparkan URL yang biasa untuk tujuan yang sama.[2][3] Kod QR yang menyimpan alamat dan URL juga boleh tertera pada bahan cetak seperti majalah dan kad, papan tanda atau kenderaan yang boleh dikesan dan diimbas pengguna menggunakan aplikasi yang bersesuaian dalam telefon bimbit berkamera mereka yang disambung pada suatu rangkaian mudah alih.

Ia boleh digunakan untuk menyimpan maklumat akaun bank atau kad kredit; mahupun sebagai komponen utama dalam aplikasi pembayaran dalam talian (antara contoh yang terbaik ialah WeChat Pay[4] dan PayTM.[5])

Ada juga permainan video tertentu turut menerapkan teknologi ini sebagai sebahagian daripada unsur mekanisme bermain atau cerita dalam permainan tersebut.[6][7]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ About 2D Code QR Code.com
  2. ^ Rimma Kats (23 January 2012). "Starbucks promotes coffee blend via QR codes". Diarkibkan daripada yang asal pada 3 June 2016. Dicapai 26 May 2016. 
  3. ^ Jenny Lee (4 January 2012). "Tesco's cool QR code advertising campaign". Diarkibkan daripada yang asal pada 3 June 2016. Dicapai 26 May 2016. 
  4. ^ "WeChat Pay". 
  5. ^ "PayTM". 
  6. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 24 February 2017. Dicapai 23 February 2017. 
  7. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 24 February 2017. Dicapai 23 February 2017. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.