Kompas Gramedia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kompas Gramedia
Swasta
IndustriKonglomerat
Ditubuhkan17 Ogos 1963; 57 tahun yang lalu (1963-08-17)
PengasasP. K. Ojong
Jakob Oetama
Ibu pejabatJakarta, Indonesia
Tempat dibekalkan
Indonesia
Perancang utama
Jakob Oetama (Pengarah Presiden)
Lilik Oetama (CEO)
PemilikKeluarga Oetama
Anak syarikatSantika Indonesia
Laman sesawangwww.kompasgramedia.com

Kompas Gramedia ialah konglomerat Indonesia. Ia telah memfokuskan pada beberapa perniagaan, terutama media massa, serta perhotelan, pembuatan dan penganjuran acara.

Perniagaan syarikat terdiri daripada banyak unit, seperti aset media, termasuk akhbar harian, Kompas, rangkaian televisyen Kompas TV, dan rangkaian radio Sonora; rangkaian kedai buku Gramedia; firma hospitaliti Santika Indonesia; Syarikat penganjur acara Dyandra; dan Graha Bumi Hijau, pengeluar kertas tisu yang terkenal dengan jenama ikoniknya Tessa.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Selepas kejayaan majalah Intisari (dilancarkan pada 17 Ogos 1963), P. K. Ojong dan Jakob Oetama melancarkan akhbar kebangsaan Kompas. Keluaran pertama akhbar ini ialah pada 28 Jun 1965.[1]

Tujuan mereka ialah untuk mengisi beberapa jurang besar dalam berita dan maklumat harian yang ada pada masa itu. Kompas sejak itu menjadi akhbar edaran terbesar dengan edaran yang diaudit pada tahun 2005 sebanyak 600,000 salinan sehari. KGG juga mengendalikan kilang percetakan terbesar di Indonesia.[petikan diperlukan]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nadeak, Carry (14 August 2008). "P. K. Ojong dan Jakob Oetama: Membuka Isolasi Mencerdaskan Bangsa". Gatra (dalam bahasa Indonesian). ISSN 0853-1706. Diarkib daripada yang asal pada 1 July 2010. Dicapai pada 1 July 2010.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]