Kompas Gramedia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Kompas Gramedia
Swasta
IndustriKonglomerat
Ditubuhkan17 Ogos 1963; 58 tahun yang lalu (1963-08-17)
PengasasP. K. Ojong
Jakob Oetama
Ibu pejabatJakarta, Indonesia
Tempat diberi khidmat
Indonesia
Tokoh penting
Jakob Oetama (Pengarah Presiden)
Lilik Oetama (CEO)
PemilikKeluarga Oetama
Santika Indonesia
Laman web rasmi
www.kompasgramedia.com

Kompas Gramedia ialah konglomerat Indonesia. Ia telah memfokuskan pada beberapa perniagaan, terutama media massa, serta perhotelan, pembuatan dan penganjuran acara.

Perniagaan syarikat terdiri daripada banyak unit, seperti aset media, termasuk akhbar harian, Kompas, rangkaian televisyen Kompas TV, dan rangkaian radio Sonora; rangkaian kedai buku Gramedia; firma hospitaliti Santika Indonesia; Syarikat penganjur acara Dyandra; dan Graha Bumi Hijau, pengeluar kertas tisu yang terkenal dengan jenama ikoniknya Tessa.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Selepas kejayaan majalah Intisari (dilancarkan pada 17 Ogos 1963), P. K. Ojong dan Jakob Oetama melancarkan akhbar kebangsaan Kompas. Keluaran pertama akhbar ini ialah pada 28 Jun 1965.[1]

Tujuan mereka ialah untuk mengisi beberapa jurang besar dalam berita dan maklumat harian yang ada pada masa itu. Kompas sejak itu menjadi akhbar edaran terbesar dengan edaran yang diaudit pada tahun 2005 sebanyak 600,000 salinan sehari. KGG juga mengendalikan kilang percetakan terbesar di Indonesia.[petikan diperlukan]

Majalah[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah majalah/tabloid yang diterbitkan oleh Grid Network

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nadeak, Carry (14 August 2008). "P. K. Ojong dan Jakob Oetama: Membuka Isolasi Mencerdaskan Bangsa". Gatra (dalam bahasa Indonesian). ISSN 0853-1706. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 July 2010. Dicapai pada 1 July 2010.CS1 maint: unrecognized language (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]