Pergi ke kandungan

Lesen BSD

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Lesen BSD ialah sebuah lesen perisian bebas yang asalnya dicipta untuk pengedaran UNIX BSD oleh Universiti California, Berkeley. Lesen ini walau bagainamapun telah diubah suai untuk keserasian dengan Lesen Awam Am GNU.

Syarat-syarat[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah kandungan Lesen BSD:

Copyright © <year>, <copyright holder>
All rights reserved.
Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:
  • Redistributions of source code must retain the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer.
  • Redistributions in binary form must reproduce the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer in the documentation and/or other materials provided with the distribution.
  • Neither the name of the <organization> nor the names of its contributors may be used to endorse or promote products derived from this software without specific prior written permission.
THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY <copyright holder> "AS IS" AND ANY EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL <copyright holder> BE LIABLE FOR ANY DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES; LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.

Terjemahan (bukan berkanun):

Hak cipta © <tahun>, <pemegang hak cipta>
Semua hak cipta terpelihara.
Pengedaran semula dan penggunaan dalam bentuk sumber dan perduaan, sama ada dengan pengubahsuaian atau tanpa pengubahsuaian, adalah dibenarkan dengan syarat-syarat berikut:
  • Pengedaran semula kod sumber mestilah mengekalkan notis hak cipta di atas, senarai syarat ini dan penolak tuntutan yang berikut.
  • Pengedaran semula dalam bentuk perduaan hendaklah menghasilkan semula notis hak cipta di atas, senarai syarat ini dan penolak tuntutan yang berikut dalam dokumentasinya dan/atau bahan-bahan lain yang dibekalkan bersama edaran tersebut.
  • Nama <organisasi> atau nama penyumbang-penyumbangnya tidak boleh digunakan untuk mengendors atau mempromosikan produk-produk terbitan daripada perisian ini tanpa kebenaran bertulis yang spesifik.
PERISIAN INI DIBEKALKAN OLEH <pemegang hak cipta> DALAM KEADAAN "SEDIA ADA" DAN SEBARANG TUNTUTAN WARANTI YANG NYATA ATAU TERSIRAT, TERMASUK, TETAPI TIDAK TERHAD KEPADA, WARANTI-WARANTI NYATA BAGI KEBOLEHDAGANGAN DAN KESESUAIAN UNTUK TUJUAN TERTENTU ADALAH DITOLAK. <Pemegang hak cipta> TIDAK BERTANGGUNGJAWAB UNTUK SEBARANG GANTI RUGI KEROSAKAN LANGSUNG, TIDAK LANGSUNG, SAMPINGAN, KHAS, TELADAN ATAU LANJUTAN (TERMASUK, TETAPI TIDAK TERHAD KEPADA, PEMEROLEHAN BARANG ATAU PERKHIDMATAN PENGGANTI; KERUGIAN GUNA, DATA ATAU KEUNTUNGAN; ATAU GANGGUAN PERNIAGAAN) YANG BERLAKU DENGAN APA CARA SEKALIPUN DAN PADA APA JUA TEORI LIABILITI, SAMA ADA DALAM KONTRAK, LIABILITI KETAT, ATAU TORT (TERMASUK KECUAIAN ATAU SEBALIKNYA) YANG TIMBUL DALAM APA JUA CARA DARIPADA PENGGUNAAN PERISIAN INI, MESKIPUN SETELAH DINASIHATI TENTANG KEMUNGKINAN KEROSAKAN TERSEBUT.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]