MCCBCHST

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taois (MCCBCHST) ditubuhkan bagi membincangkan dan mencari penyelesaian berhubung perkembangan agama di Malaysia selaras dengan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Pengerinya ialah Reverend Dr Thomas Philips . MCCBCHST dijemput menyertai Jawatankuasa Antara Agama.[1]

Bantah korban lembu di sekolah[sunting | sunting sumber]

MCCBCHST membantah lembu disembelih atau dikorban di tempat awam seperti di sekolah kerana lembu adalah binatang suci bagi penganut agama Hindu.

Sebaliknya Sekretariat Persefahaman dan Kerjasama Gerakan Dakwah (SPKGD) yang disertai oleh 3 NGO Islam iaitu Isma, Abim dan PUM membantah desakan MCCBCHHT itu. Ini kerana korban lembu, kambing , unta dan kerbau adalah satu ibadah yang dituntut oleh agama Islam. Ia berkaitan dengan peristiwa Nabi Ibrahim tidak jadi menyembelih leher anaknya Nabi Ismail.[2] Masyarakat bukan Islam di Singapura, Thailand dan Indonesia tidak pernah mempersoalkan hal seumpama itu.Abdullah Zaik Abd. Rahman Isma), Amidi Abdul Manan (Abim) dan Dr Fauzi Draman (PUM) .

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]