Margrethe II dari Denmark

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Margrethe II
Ratu Denmark

Ratu Margrethe II (Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid) (lahir 16 April 1940) ialah ratu yang sedang memerintah dan ketua negara bagi Denmark dan jajahan takluknya iaitu Kepulauan Faroe dan Greenland.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Puteri Margrethe (disebut Margrete) dilahirkan di Istana Amalienborg, Copenhagen, kepada Putera Mahkota Frederik dan Puteri Mahkota Ingrid. Beliau dibaptiskan pada 14 Mei 1940 di Gereja Naval. Disebabkan Raja Denmark pada masa itu juga ialah Raja Iceland, puteri ini juga telah diberi nama dalam bahasa Iceland, iaitu, Þórhildur (Þ ialah huruf khas Iceland dan disebut 'th').

Ibu bapa angkatnya ialah Raja Christian X dari Denmark, Putera Knud dari Denmark, Putera Axel dari Denmark, Raja Gustaf V dari Sweden, Raja Gustaf VI Adolf dari Sweden, Putera Gustaf Adolf dari Sweden, Duke Connaught, Ratu Alexandrine dari Denmark, Puteri Thyra dari Denmark, Ratu Louise dari Sweden, Puteri Helena Viktoria dari Denmark, Puan Patricia Ramsay, Puteri Mahkota Cecile dari Prussia, dan Puteri Margrethe dari Bourbon-Parma.

Cogan kata rasmi Ratu Margrethe II ialah: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke, "Pertolongan Tuhan, kasih sayang daripada rakyat, kekuatan Denmark".

Biografi[sunting | sunting sumber]

Margrethe tidak dilahirkan untuk menggantikan ayahnya sebagai raja, walaupun beliau ialah anak sulungnya kerana hanya anak lelaki sahaja yang layak menaiki takhta. Perkara ini berlaku disebabkan perubahan kepada akta pewarisan pada tahun 1850-an apabila cabang keluarga Glücksburg dipilih untuk mewarisi takhta Denmark. Ramai yang menyangka bahawa bapan saudara Margrethe, Arveprins Knud, akan menggantikan ayahandanya sebagai raja.

Proses untuk mengubah perlembagaan negara bermula pada 1947 apabila telah jelas bahawa Permaisuri Ingrid tidak akan lagi mempunyai anak. Pada masa ini, bapa saudara Margrethe, Putera Knud ialah Pewaris Andaian kepada takhta Denmark. Namun, Raja Frederik dan anak-anak perempuannya lebih digemari rakyat dan perkara ini menjadi salah satu sebab mengapa perlembagaan Denmark diubah suai untuk membolehkan Margrethe mengganti bapanya kelak. Cadangan ini hanya akan menjadi rasmi jikalau ia dapat diterima oleh dua parlimen negara tersebut beturut-turut dan dengan mengadakan sebuah rujuk suara, yang telah berlangsung pada 27 Mac 1953. Akta Pewarisan yang baru ini mengizinkan anak perempuan untuk menjadi ratu yang memerintah di Denmark. Ia berlandaskan prinsip primogeniture yang mana anak pertama yang akan mewarisi takhta tidak mengira jantina, sama seperti apa yang sedang berlaku di United Kingdom. Margrethe kemudiannya menjadi Pewaris Andaian kepada takhta Denmark dan mengambil gelaran tambahan, Tronfølgeren atau Pengikut Takhta.

Margrethe diakui pada 1 April 1955 di Istana Fredensborg. Pada hari keputeraannya yang ke-18, beliau diberi kerusi di Dewan Negara, dan bertanggungjawab mempengerusikan segala mesyuarat yang tidak dihadiri oleh bapanya.

Dalam bidang pelajaran pula, Margrethe telah menuntut di beberapa universiti di Eropah. Beliau mempelajari subjek arkeologi prasejarah di Universiti Cambridge dari 1960 ke 1961, sains politik di Universiti Aarhus antara 1961-1962, di Sorbonne pada 1963, dan London School of Economics pada 1965.

Pada 10 Jun 1967 Margrethe mengahwini seorang diplomat Perancis, Henri de Laborde de Monpezat di Gereja Naval. Laborde de Monpezat menerima gelaran "Yang Teramat Mulia Putera Henrik dari Denmark" disebabkan kedudukan barunya sebagai suami kepada seseorang yang akan mewarisi takhta Denmark. Mereka dikurniai dua orang anak: Frederik André Henrik Christian, Putera Mahkota Denmark yang lahir pada 26 Mei, 1968; dan Joachim Holger Waldemar Christian, Putera Denmark, yang lahir pada 7 Jun, 1969. Ratu Margrethe dan suaminya, Putera Henrik mempunyai tiga orang cucu: YTM Putera Christian; YM Putera Nikolai; dan YM Putera Felix.

Raja Frederik IX mangkat pada 1972 dan Margrethe ditabalkan sebagai ratu pada 14 Januari 1972, menjadi ratu pertama Denmark yang menaiki takhta di bawah Akta Pewarisan yang baru.