Margrethe II dari Denmark

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Ratu Margrethe II (Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid) (diputerakan pada 16 April 1940) ialah ratu yang sedang memerintah dan ketua negara bagi Denmark dan jajahan takluknya iaitu Kepulauan Faroe dan Greenland.

Ratu Margrethe II
Ratu Margrethe II pada bulan Mei 2012
Ratu Denmark (lagi...)
Pemerintahan14 Januari 1972 – kini
Didahului olehRaja Frederick IX
Bakal rajaPutera Mahkota Frederik
Perdana Menteri
Keputeraan (1940-04-16) 16 April 1940 (umur 83)
Istana Amalienborg, Copenhagen, Denmark
Putera suamiHenri de Laborde de Monpezat (k. 1967; m. 2018)
Anakanda
Butiran
Frederik, Crown Prince of Denmark
Putera Joachim
Nama penuh
Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid
KerabatGlücksburg[1]
AyahandaRaja Frederick IX dari Denmark
BondaPermaisuri Ingrid dari Sweden
TandatanganTandatangan Ratu Margrethe II

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Puteri Margrethe (disebut Margrete) diputerakan di Istana Amalienborg, Copenhagen, kepada Putera Mahkota Frederik dan Puteri Mahkota Ingrid. Baginda dibaptiskan pada 14 Mei 1940 di Gereja Naval. Disebabkan Raja Denmark pada masa itu juga ialah Raja Iceland, puteri ini juga telah diberi nama dalam bahasa Iceland, iaitu, Þórhildur (Þ ialah huruf khas Iceland dan disebut 'th').

Bonda dan ayahanda angkat baginda ialah Raja Christian X dari Denmark, Putera Knud dari Denmark, Putera Axel dari Denmark, Raja Gustaf V dari Sweden, Raja Gustaf VI Adolf dari Sweden, Putera Gustaf Adolf dari Sweden, Duke Connaught, Ratu Alexandrine dari Denmark, Puteri Thyra dari Denmark, Ratu Louise dari Sweden, Puteri Helena Viktoria dari Denmark, Puan Patricia Ramsay, Puteri Mahkota Cecile dari Prussia, dan Puteri Margrethe dari Bourbon-Parma.

Cogan kata rasmi Ratu Margrethe II ialah: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke, "Pertolongan Tuhan, kasih sayang daripada rakyat, kekuatan Denmark".

Biografi[sunting | sunting sumber]

Margrethe tidak diputerakan untuk menggantikan ayahandanya sebagai raja, walaupun baginda ialah anakanda sulungnya kerana hanya putera sahaja yang layak menaiki takhta. Perkara ini berlaku disebabkan perubahan kepada akta pewarisan pada tahun 1850-an apabila cabang kerabat Glücksburg dipilih untuk mewarisi takhta Denmark. Ramai yang menyangka bahawa ayahanda saudara Puteri Margrethe, Arveprins Knud, akan menggantikan ayahandanya sebagai raja.

Proses untuk mengubah perlembagaan negara bermula pada tahun 1947 apabila telah jelas bahawa Permaisuri Ingrid tidak akan lagi mempunyai anakanda. Pada masa ini, ayahanda saudara Margrethe, Putera Knud ialah Pewaris Andaian kepada takhta Denmark. Namun, Raja Frederik dan puteri-puterinya lebih digemari rakyat dan perkara ini menjadi salah satu sebab mengapa perlembagaan Denmark diubah suai untuk membolehkan Puteri Margrethe mengganti ayahandanya kelak. Cadangan ini hanya akan menjadi rasmi jikalau ia dapat diterima oleh dua parlimen negara tersebut beturut-turut dan dengan mengadakan sebuah rujuk suara, yang telah berlangsung pada 27 Mac 1953. Akta Pewarisan yang baru ini mengizinkan puteri untuk menjadi ratu yang memerintah di Denmark. Ia berlandaskan prinsip primogeniture yang mana anak pertama yang akan mewarisi takhta tidak mengira jantina, sama seperti yang sedang berlaku di United Kingdom. Puteri Margrethe kemudiannya menjadi Pewaris Andaian kepada takhta Denmark dan mengambil gelaran tambahan, Tronfølgeren atau Pengikut Takhta.

Puteri Margrethe diakui pada 1 April 1955 di Istana Fredensborg. Pada hari keputeraannya yang ke-18, baginda diberi singgahsana di Dewan Negara, dan bertanggungjawab mempengerusikan segala mesyuarat yang tidak dihadiri oleh bapanya.

Dalam bidang pelajaran pula, Ratu Margrethe telah menuntut di beberapa universiti di Eropah. Baginda mempelajari subjek arkeologi prasejarah di Universiti Cambridge dari tahun 1960 hingga tahun 1961, sains politik di Universiti Aarhus antara 1961-1962, di Sorbonne pada tahun 1963, dan London School of Economics pada tahun 1965.

Pada 10 Jun 1967, Puteri Margrethe mengahwini seorang diplomat Perancis, Henri de Laborde de Monpezat di Gereja Naval. Laborde de Monpezat menerima gelaran "Yang Teramat Mulia Putera Henrik dari Denmark" disebabkan kedudukan barunya sebagai raja kepada seseorang yang akan mewarisi takhta Denmark. Mereka dikurniai dua orang putera: Frederik André Henrik Christian, Putera Mahkota Denmark yang lahir pada 26 Mei, 1968; dan Joachim Holger Waldemar Christian, Putera Denmark, yang lahir pada 7 Jun, 1969. Ratu Margrethe dan rajanya, Putera Henrik mempunyai tiga orang cucunda: YTM Putera Christian; YM Putera Nikolai; dan YM Putera Felix.

Raja Frederik IX mangkat pada 1972 dan Puteri Margrethe ditabalkan sebagai ratu pada 14 Januari 1972, menjadi ratu pertama Denmark yang menaiki takhta di bawah Akta Pewarisan yang baru.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "150 years of the House of Glücksborg". Dicapai pada 25 October 2014.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Margrethe II
Tarikh keputeraan: 16 April 1940
Gelaran pemerintah
Didahului oleh
Raja Frederick IX
Ratu Denmark
1972–kini
Pemegang jawatan kini
Heir apparent:
Putera Frederik