Mishary Rashid Al-Afasy

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Mishari bin Rashid Al-Afasy
الشيخ مشاري بن راشد العفاسي‎
Мишари Рашид.jpg
Sheikh Mishari Rashid Al-Afasy
Kelahiran (1976-09-05) 5 September 1976 (umur 46)
PekerjaanImam, Qari, Khatib, Munshid, Nasyid
Laman web rasmiAlafasy.me

Sheikh Mishari Rashid Al-Afasy (bahasa Arab:الشيخ مشاري راشد العفاسي ); lahir di Kuwait pada 5 September, tahun 1976) adalah seorang Qari dan pembawa Nasyid. Beliau adalah Imam dari Masjid Al-Kabir di Bandar Kuwait, Kuwait, dan memimpin Solat Sunat Tarawih pada Ramadhan setiap tahun.

Beliau mengaji di Kolej Quran dan Pengajian Islam Universiti Islam Madinah dan khusus dalam sepuluh pembacaan dan terjemahan Quran. Beliau sering membuat penampilan di televisyen. Banyak bacaan itu dapat juga ditemui di YouTube atau MukminTV.

Pada tarikh 24 Mac 2007, Sheikh Mishari telah pergi ke Amerika Syarikat dan melawat dua masjid: Islam Pusat Irvine di California, dan ICD (Islamic Center of Detroit) di Michigan. Ia diselia oleh Suleiman Salem sepanjang minggu untuk pelbagai majlis, terutama di Detroit, Dearborn, Ann Arbor, dan Hamtramck. Rakaman audio dari bacaan selama kunjungannya ke Amerika dapat ditemui pada laman sesawangnya, dan juga di YouTube atau MukminTV.

Pada September 2009, Sheikh Mishari melakukan perjalanan ke Pusat ICOI atau Islam Irvine, namun terpaksa pergi lebih awal kerana kecemasan keluarga.

Pada tarikh 25 Oktober 2008, Sheikh Mishari dianugerahkan "Arab Creativity Oscar" yang pertama oleh Arab Creativity Union di Mesir. Acara ini ditaja oleh Setiausaha Agung Liga Arab, En. Amr Mousa sebagai pengiktirafan atas peranan Sheikh Mishari Rashid Al-Afasy dalam mempromosikan prinsip dan ajaran Islam serta memanfaatkan teknologi moden untuk menyampaikan mesej Islam yang indah.

Terdapat dua Saluran Angkasa untuk Syeikh Mishari. Yang pertama adalah Alafasy TV dan saluran lain yang lebih baru, Alafasy Q. Sheikh Mishari juga seorang penyanyi nasyid. Sampel boleh didapati di website rasmi Alafasy.

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Beliau sudah menikah dan mempunyai tiga puteri dan dua putera. Beliau digelar dengan gelaran "Abu Norah"

Album[sunting | sunting sumber]

  1. Uyoon Al Afaaee (2004)
  2. Laysa Al Gharib (2005)
  3. Haneeni (2006)
  4. Qalbi Sagheer (2007)
  5. Zekrayat (2008)
  6. Ramadan (2009)
  7. Musheer Ahmed Khan (2010)
  8. Illa Salati
  9. Tala Al Badru Alayna

Pautan luar[sunting | sunting sumber]