Monokultur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Monokultur adalah amalan pertanian menghasilkan atau berkembang satu tanaman, pabrik, atau ternak spesies, pelbagai, atau mereka berkembang biak dalam bidang atau sistem pertanian di masa. Polyculture, di mana lebih dari satu tanaman ditanam di ruang yang sama pada masa yang sama, adalah alternatif untuk monokultur.[1] Monokultur banyak digunakan dalam kedua-dua industri pertanian dan pertanian organik dan telah dibenarkan kecekapan meningkat dalam menanam dan menuai.

Monokultur berterusan, atau Tanaman tunggal, di mana spesies yang sama ditanam tahun demi tahun,[2] boleh membawa ke lebih cepat penumpukan perosak dan penyakit, dan kemudian cepat tersebar di mana seragam tanaman terdedah kepada patogen. Amalan telah mengkritik untuk kesan alam sekitar dan untuk meletakkan makanan bekalan rantai berisiko. Kepelbagaian boleh berkata kedua-dua di masa, dengan putaran tanaman atau urutan, atau dalam ruang, dengan polyculture.

Oligokultur telah dicadangkan untuk menggambarkan putaran tanaman hanya beberapa tanaman, seperti diamalkan oleh beberapa kawasan di dunia.[3]

Istilah monokultur sering digunakan untuk kegunaan lain untuk menggambarkan mana-mana kumpulan yang dikuasai oleh pelbagai tunggal, mis. monokultur sosial, atau dalam bidang muzik untuk menggambarkan dominasi industri muzik Amerika dan British dalam muzik pop Barat, atau dalam bidang sains komputer untuk menggambarkan sekumpulan komputer yang menjalankan perisian serupa.

Kepelbagaian tanaman di angkasa dan masa; monokultur dan polikultur, dan putaran kedua-duanya.[4]
Kepelbagaian dalam masa
Rendah Tinggi
Siklik Dinamik (bukan siklik)
Kepelbagaian dalam ruang Rendah Monokultur, satu spesies dalam bidang Monokultur

berterusan, Putaran tanaman (putaran monokultur)

Urutan monokultur Putaran monokultur
Tertinggi Polikultur, dua atau lebih spesies

bercampur dalam bidang

Berterusan

polikultur

Putaran polikultur Urutan polikultur

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Crop Ecology".
  2. ^ "Crop Science - ICSC2004".
  3. ^ "Denison, R.: Darwinian Agriculture: How Understanding Evolution Can Improve Agriculture. (eBook and Hardcover)".
  4. ^ "Ecological Theories, Meta-Analysis, and the Benefits of Monocultures". Dicapai pada 2015-09-18.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]