Mr. Vampire

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Mr. Vampire
MrVampirePoster.jpg
Poster filem Hong Kong
PengarahRicky Lau
PenerbitSammo Hung Kam-Bo,
Mun-kai Ko
PenulisRicky Lau,
Chuek-Hon Szeto,
Barry Wong,
Ying Wong
Dibintangi olehChing-Ying Lam,
Chin Siu Ho,
Ricky Hui,
Moon Lee
Muzik olehMelody Bank
SinematografiPeter Ngor
Disunting olehPeter Cheung
Pengedar20th Century Fox Home Entertainment
Mula ditayangkan
1985
Tempoh tayangan
96 min
Negara Hong Kong
BahasaKantonis

Mr Vampire, juga dikenali sebagai Geungsi Sinsang (Cina Ringkas: 僵尸先生; Cina Tradisional: 殭屍先生; pinyin: Jiāng Shī Xiān Sheng) ialah sebuah filem aksi-seram Hong Kong 1985 yang diarah dan dikarang oleh Ricky Lau.

Kejayaan filem ini menyebabkan penciptaan francais Mr. Vampire, dengan empat filem susulan diarah oleh Ricky Lau dari 1986 hingga 1990 dan sebuah trilogi New Mr. Vampire diarah oleh Billy Chan dan Leung Chung dari 1987 hingga 1992.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Paderi Kau (Lam Ching Ying) sedang terlibat dalam melakukan pengebumian semula untuk orang kaya yang mati. Bersama dengan pengikutnya yang kurang pintar Man Choi (Ricky Hui) dan Tsau Tsang (Chin Siu Ho), Kau mendapati bahawa mayat itu masih keras dan kelihatannya masih hidup. Mereka cuba untuk mencegah mayat itu dari bangun tetapi mereka gagal dan mayat telah menjadi seorang Jiang Shi (hantu pocong).

Hantu pocong ini mengamok dan membunuh banyak orang. Kau memimpin para pengikutnya pada suatu percubaan yang berani untuk memusnahkan hantu pocong itu. Man Choi diserang oleh hantu pocong sekali lagi dan hampir bertukar menjadi salah seorangnya selepas dijangkiti oleh penyakit hantu pocong itu. Sementara itu, Tsau Tsang digoda oleh seorang hantu wanita dan nyawanya hampir diambil. Kau mempunyai waktu yang susah untuk menguruskan masalah pengikutnya dan mengakhiri kekacauan hantu pocong.

Lakonan[sunting | sunting sumber]

Tayangan[sunting | sunting sumber]

Secara besarnya berjaya pada waktu itu, di rumah dan sebagai kegemaran filem cult dengan para peminat luar negeri pada pawagam Hong Kong, Mr. Vampire ada empat sequels, mengilhamkan beberapa filem parodi dan homage, dan melancarkan watak lewat Lam Ching Ying pada "One-Eyebrow Priest", unibrowed Taoist exorcist dia akan menggambarkan bukan hanya dalam Mr. Vampire sequels tetapi banyak filem yang lain, tidak semestinya berkaitan.

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Pada Anuerah Filem Hong Kong 1986, Melody Bank memenangi suatu anugerah untuk Best Original Film Score. Filem ini dinominasikan untuk 11 anugerah yang lain di anugerah filem Hong Kong: Best Picture, Best Screenplay (Barry Wong dan Roy Szeto), Pengarah Terbaik (Ricky Lau), Best Cinematography (Peter Ngor), Best Action Choreography, Best Art Direction (Sai Lok Lam), Best Film Editing (Peter Cheung), Best New Performer (Billy Lau), Best Original Film Song (the song Gwai San Neung, or "Ghost Bride"), dan dua nominasi Best Supporting Actor (Billy Lau dan Lam Ching Ying).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]