Parc André Citroën

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Koordinat: 48°50′28″N 2°16′29″E / 48.84111°N 2.27472°E / 48.84111; 2.27472

Rumah hijau di Parc André Citroën

Parc André Citroën merupakan taman awam 14 hektar (35 ekar) yang terletak di tebing kiri[1] sungai Seine di arondisemen ke-15 Paris. Dibina di tapak bekas kilang pembuatan kereta Citroën,[2] taman ini dinamakan sempena pengasas syarikat André Citroën. Apabila ia dibuka pada tahun 1992, ia adalah taman terbesar yang dibuka di Paris dalam lebih daripada satu abad.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1915, Citroën membina kilangnya di tebing Seine di mana ia beroperasi sehingga tahun 1970-an. Pada masa itu, 24 hektar (59 ekar) telah dikosongkan dan kemudiannya ditangani dalam rancangan bandar Paris, akhirnya menimbulkan Parc André Citroën. Taman ini direka bentuk awal tahun 1990-an oleh pereka landskap Perancis Gilles Clément dan Alain Provost dan arkitek Patrick Berger, Jean-François Jodry dan Jean-Paul Viguier.

Pelan Parc André-Citroën

Reka bentuk[sunting | sunting sumber]

Di dalam salah satu daripada dua rumah hijau
Air Pancut dan Belon Paris

Taman ini dibina di sekeliling halaman tengah, segi empat tepat berukuran kira-kira 273 kali 85 meter. Ia dihiasi dengan dua rumah hijau astaka (menjadi tuan rumah tumbuhan eksotik dan tumbuh-tumbuhan Mediterranean) di bahagian timur, hujung bandar yang dipisahkan oleh kawasan berturap yang menampilkan air pancut menari. Pinggir selatan halaman itu dibatasi oleh terusan, Jardin des Métamorphoses, terdiri daripada kolam pantulan tinggi yang menjangkau melalui rumah pengawal granit, dibarisi oleh laluan pejalan kaki yang digantung. Di sebelah utara terdapat dua set taman kecil: enam "taman bersiri", setiap satu dengan landskap dan reka bentuk seni bina yang berbeza dan "taman bergerak" yang menampilkan rumput liar yang dipilih untuk bertindak balas pada kadar yang berbeza kepada angin. Laluan pepenjuru 630 meter memotong melalui taman.

Sejak 1999, taman ini telah menganjurkan Belon Paris (Ballon Generali), sebuah belon helium ditambat yang di bawah keadaan cuaca optimum boleh mengangkat maksimum 30 pelawat 300 meter di atas Paris.[3] Perjalanan selama sepuluh minit menyediakan pemandangan Champ de Mars, Sungai Seine, Basilika Sacré Cœur dan Notre Dame de Paris Cathedral.

Enam taman bersiri masing-masing dikaitkan dengan logam, planet, hari dalam seminggu, keadaan air dan rasa:[4]

  • Taman biru: tembaga, Zuhrah, Jumaat, hujan, dan deria bau,
  • Taman hijau: timah, Musytari, Khamis, mata air, dan deria pendengaran.
  • Taman jingga: merkuri, Utarid, Rabu, anak sungai, dan deria sentuhan.
  • Taman merah: besi, Marikh, Selasa, air terjun, dan deria rasa.
  • Taman perak: perak, Bulan, Isnin, sungai, dan penglihatan.
  • Taman emas: emas, Matahari, Ahad, penyejatan, dan deria keenam.

Taman putih dan taman hitam (masing-masing seluas 1 dan 2 hektar) dipisahkan dari bahagian utama taman seluas 11 hektar.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Paris Opens Park On Citroen Site". The New York Times. 31 Januari 1993.
  2. ^ Pringle-Harris, Ann (1997-11-02). "Yang ke-15, Dunianya Sendiri". The New York Times. Dicapai pada 2008-05-03.
  3. ^ "Ballon Air de Paris - Fonctionnement" (dalam bahasa Perancis). Ballon Air de Paris. Dicapai pada 2008-05-03.
  4. ^ a b "Parc André Citroën" (dalam bahasa Perancis). Mairie de Paris. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 Mei 2013. Dicapai pada 16 Julai 2012.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]