Park Güell

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Koordinat: 41°24′49″N 2°09′10″E / 41.41361°N 2.15278°E / 41.41361; 2.15278

Pintu masuk taman

Park Güell (Catalan: Parc Güell [ˈparɡ ˈɡweʎ]) adalah sebuah kompleks taman dengan elemen-elemen seni bina terletak di bukit El Carmel di kawasan Gràcia di Barcelona, Catalonia, Sepanyol. Ia direkabentuk oleh arkitek Catalan Antoni Gaudí dan dibina pada tahun-tahun 1900 hingga 1914. Ia sebahagian dari "Karya-Karya Antoni Gaudí" Tapak Warisan Sedunia UNESCO .

Asal-usual sebagai pembangunan perumahan[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua bangunan di pintu masuk taman ini.

Taman ini adalah pada asalnya sebahagian daripada tapak perumahan komersial gagal, idea Count Eusebi Güell, yang taman ini telah dinamakan sempena. Ia telah diilhamkan oleh pergerakan taman bandar England, maka nama Inggeris yang asal "Park" (taman) (dalam bahasa Catalan yang dituturkan di Catalonia di mana Barcelona terletak, perkataan untuk "Park" (taman) adalah Parc", dan nama tempat adalah "Parc Güell" dalam bahasa asalnya). Laman itu adalah sebuah bukit yang berbatu dengan tumbuh-tumbuhan sedikit dan beberapa pokok, yang digelar "Muntanya Pelada (Gunung Bogel). Ia sudah termasuk sebuah rumah negara besar dipanggil House Larrard atau Muntaner de Dalt House., Dan seterusnya untuk kejiranan rumah yang kelas atas dipanggil La Salut (Kesihatan). Tujuannya adalah untuk mengeksploitasi udara segar (jauh dari kilang berasap) dan pemandangan indah dari laman, dengan 60 lot segi tiga yang disediakan untuk rumah-rumah mewah. Count Eusebi Güell menambah prestij pembangunan dengan memindah pada tahun 1906 untuk tinggal di Larrard House. Akhirnya, hanya dua buah rumah telah dibina, tidak direka oleh Gaudi. Satu dimaksudkan sebuah rumah pertunjukan, tetapi ketika ia siap pada tahun 1904 telah bertujuan untuk menjual, dan oleh kerana tiada pembeli, Gaudí, dengan cadangan Güell, membelinya dengan simpanannya dan pindah dengan keluarganya dan bapanya pada tahun 1906.[1] Rumah ini, di mana Gaudí menetap dari 1906 hingga 1926, telah dibina oleh Francesc Berenguer pada 1904. Ia mengandungi karya-karya asal oleh Gaudí dan beberapa kolaboratornya. Ia kini Muzium Rumah Gaudi (Casa Museu Gaudí) sejak 1963. Pada 1969 ia diumumkan sebuah tugu artistik bersejarah kepentingan negara.

Taman perbandaran[sunting | sunting sumber]

Naga, mozek pelbagai warna Gaudí pancutan air di pintu masuk utama, sebelum vandalisme pada awal 2007
Kerja mozek Gaudí di teres utama
Muzium Rumah Gaudi

Sejak itu telah ditukar menjadi taman perbandaran. Ia boleh dicapai oleh keretapi bawah tanah (walaupun stesen pada jarak dari Taman dan di peringkat yang lebih rendah di bawah bukit), bas bandar, atau oleh bas pelancong komersial. Manakala pintu masuk ke Taman adalah percuma, rumah Gaudí, "la Torre Rosa," - perabot yang mengandungi bahawa dia direka - boleh hanya dikunjungi bagi yuran masuk. Terdapat kadar yang rendah bagi mereka yang ingin melihat kedua-dua Park Güell dan Gereja Sagrada Familia.

Park Güell mahir direka dan digubah untuk membawa keamanan dan menenangkan bahawa salah satu daripada sebuah taman. Bangunan-bangunan mengapitnya pintu masuk, walaupun sangat asal dan luar biasa dengan bumbung berbentuk hebat dengan puncak luar biasa, sesuai juga dengan penggunaan taman ini sebagai taman-taman keseronokan dan seolah-olah agak meragukan pada landskap apabila seseorang fikirkan keelokan semarak bangunan lain yang direka oleh Gaudí.

Pandangan 360 darjah di pintu masuk utama taman di luar dewan tiang

Titik tumpuan taman teres utama, dikelilingi oleh sebuah bangku panjang dalam bentuk ular laut. Untuk mereka bentuk kelengkungan permukaan bangku Gaudí menggunakan bentuk punggung yang ditinggalkan oleh pekerja telanjang yang duduk di tanah liat basah.[perlu rujukan] Lengkung bangku ular membentuk beberapa enklaf, mewujudkan suasana yang lebih sosial. Gaudí memperbadankan banyak motif nasionalisme Catalan, dan unsur-unsur dari mistisisme agama dan puisi purba, ke dalam Taman. Pelawat pada asalnya disambut oleh dua kijang mekanikal saiz sebenar (simbol utama berkenaan dengan eufemisme 'si muda yang tercinta' dalam untai Ibrani percintaan zaman pertengahan puisi rantau ini), tetapi ini telah hilang semasa pergolakan perang.[perlu rujukan]

Jalan raya di sekitar taman untuk perkhidmatan rumah yang disasarkan telah direka oleh Gaudí sebagai struktur lidah terjulur keluar dari lereng bukit yang curam atau berjalan di jejambat, dengan laluan pejalan kaki yang berasingan dalam arked yang ditubuhkan di bawah struktur ini. Ini mengurangkan pencerobohan jalan raya, dan Gaudí direka mereka menggunakan batu tempatan dengan cara yang mengintegrasikan itu rapat ke dalam landskap. Struktur bentuk semula jadi kumandangnya, dengan lajur seperti batang pokok yang bercabang yang menyokong bilik kebal di bawah jalan raya, dan keluk galah dan penjajaran tiang-tiang condong yang direka dalam cara yang sama untuk Gereja Colonia Güellnya jadi bahawa gerbang katenari terbalik bentuk membentuk struktur mampatan sempurna.[2] Salib besar di tempat yang tinggi-Taman menawarkan gambaran yang paling lengkap Barcelona dan teluk. Ia adalah mungkin untuk melihat bandar utama dalam panorama, dengan Sagrada Familia dan Montjuic kawasan kelihatan pada jarak.

Taman ini menyokong pelbagai hidupan liar, terutamanya beberapa spesies bukan asli nuri dijumpai di kawasan Barcelona. Burung-burung lain boleh dilihat dari taman itu, dengan rekod termasuk helang pendek konservatif. Taman itu juga menyokong penduduk Hummingbird menjaja rama-rama.

Galeri gambar-gambar[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Zimmermann, Robert (2002), The Best of Gaudí (PDF), diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2007-07-02, dicapai pada 2012-04-30
  2. ^ The Works of Gaudí Diarkibkan 2006-10-12 di Wayback Machine, retrieved 2007-04-03

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Barcelona landmarks