Pemburuan paus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Di sebelah kiri, kapal penangkapan ikan paus hitam. Di sebelah kanan, kapal menonton ikan paus merah-berkulit merah. Iceland, 2011.

Pemburuan paus ialah pemburuan ikan paus untuk produk yang boleh digunakan seperti daging dan gula, yang boleh diubah menjadi sejenis minyak yang menjadi semakin penting dalam Revolusi Perindustrian. Ia diamalkan sebagai industri yang teratur seawal tahun 875 AD. Menjelang abad ke-16, ia telah menjadi industri utama di kawasan pesisir Sepanyol dan Perancis. Industri ini tersebar di seluruh dunia, dan menjadi semakin menguntungkan dari segi perdagangan dan sumber daya. Sesetengah kawasan lautan di dunia, di sepanjang laluan penghijrahan haiwan, mempunyai penduduk ikan paus yang sangat padat, dan menjadi sasaran untuk kepekatan besar ikan paus, dan industri terus bertambah baik pada abad ke-20. Penurunan beberapa spesies ikan paus untuk menghilangkan kepupusan telah menyebabkan pengharaman ikan paus di banyak negara pada tahun 1969, dan penghentian ikan paus di seluruh dunia sebagai industri pada akhir 1980-an. Bentuk ikan paus paling awal sekurang-kurangnya kira-kira 3000 SM.[1] masyarakat Coastal di seluruh dunia mempunyai sejarah panjang sara hidup penggunaan mamalia marin, dengan memburu memandu lumba-lumba dan oleh menuai ikan paus drift. Perikanan ikan paus muncul dengan armada ikan paus terurus pada abad ke-17; industri ikan paus yang berdaya saing di abad ke-18 dan ke-19; dan pengenalan kapal kilang bersama dengan konsep penuaian paus pada separuh pertama abad ke-20. Menjelang akhir tahun 1930-an lebih daripada 50,000 paus dibunuh setiap tahun.[2] Pada tahun 1986, Suruhanjaya Ikan Paus Antarabangsa (IWC) mengharamkan ikan paus komersial kerana kekurangan sebahagian besar ikan paus.[3]

Pemburuan paus kontemporari tertakluk kepada perdebatan sengit. Negara-negara yang menyokong penangkapan ikan paus komersial, terutamanya Iceland, Jepun, dan Norway, ingin menahan pengharaman stok paus tertentu untuk memburu.[4] - negara anti-paus dan kumpulan alam sekitar menentang mengangkat larangan itu. Di bawah syarat-syarat moratorium IWC, ikan paus asli dibenarkan untuk meneruskan dasar sara hidup.[5] Sejak beberapa dekad yang lalu, memerhati ikan paus telah menjadi industri penting di banyak bahagian dunia; di sesetengah negara ia telah menggantikan ikan paus, tetapi dalam beberapa yang lain, kedua-dua model perniagaan wujud dalam ketegangan yang tidak selesa. Penangkapan ikan cetacea secara langsung untuk paparan di akuarium (contohnya ikan paus pembunuh tawanan) berterusan.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "whaling". Britannica Online Encyclopedia. 2001. Dicapai pada May 16, 2010.
  2. ^ Francis, Daniel. "Whaling". The Canadian Encyclopedia. Historica Dominion Institute. Dicapai pada May 16, 2010.
  3. ^ "Commercial Whaling". iwc.int.
  4. ^ ABC News. "Japan, Norway Move to End Whaling Ban". ABC News.
  5. ^ "Aboriginal substance whaling". About Whales and Dolphins. Dicapai pada 24 February 2016.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]