Perbincangan:Kementerian Pendidikan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Kementerian Pelajaran Malaysia dan Menteri Pelajaran Malaysia adalah berbeza dimana Kementerian adalah jabatan dan Menteri adalah jawatan. Kenapakah laman Menteri Pelajaran Malaysia dilencongkan ke Kementerian Pelajaran Malaysia?? <'>>< Mr Ikan (bincang) 09:20, 8 Februari 2009 (UTC)

Perkara biasa, sekiranya "Menteri Pelajaran Malaysia" tidak cukup panjang, ia boleh digabungkan dengan "Kementerian Pelajaran Malaysia". ...Aurora... (b) 15:03, 10 Februari 2009 (UTC)
Saya telah susun rencana Menteri Pelajaran Malaysia menjadi rencana baru. Nampak lebih bagus.... <'>>< Mr Ikan (bincang) 15:18, 10 Februari 2009 (UTC)

UPSR exam-remain or mansuh[sunting sumber]

for me kita patut kekalkan the UPSR but instead of in standard 6, make it in standard 5. Why? becoz at least budak2 sekolah rendah ade break daripada menumpukan sepenuh perhatian di sekolah rendah up to darjah 6 and terus sambung ke menengah. Untuk murid2 tahun 6, inilah masa ynag sesuai untuk membentuk dan menyediakan mereka ke alam remaja.Mereka patut diterangkan tentang cabaran2 sebagai remaja,masalah remaja masa kini, persedian meghadapi sekolah menengah, sikap dan tingkah laku senior yg mereka akan jumpa dan sebagainya. Tahun 6 boleh dipenuhi dgn aktivi2 motivasi, public speaking and kelas agama. Mungkin juga ini waktu yg sesuai memberi pendidikan seks kepada meraka kerana umur ini ada antara mereka telah akhil baligh. Sukatan tahun 6 haruslah lebih bersifat pendidikan moral, aktiviti berkumpulan, perbingangan dsbg. Ianya boleh dijadikan panduan dlm menempuh alam remaja yang mana kita lihat semakin parah masa kini.Waktu ini meraka lebih tenang kerana tidak lagi terbeban dengan tumpuan untuk peperiksaan---seorang ibu---

Wikipdia bukan laman untuk berdebat atau chat, atau forum. Jika dibincangkan, perlu letakkan rujukkan kes kajian secara ilmiah. Sebarang pendapat perlu dikemukakan oleh pakar dan bukannya pendapat peribadi. Contohnya, Menurut pakar XXX ...... Yosri (bincang) 16:00, 30 Julai 2010 (UTC)