Perbincangan:Rukun Negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sebenarnya rukun negara ini perlu lebih umum kerana bukan hanya Malaysia mempunyai rukun negara. Perlu diubah kepada rukun negara Malaysia. Yosri 11:45, 5 Januari 2006 (UTC)

Negara lain namanya lain, contohnya di Indonesia dipanggil Pancasila. Untuk rencana umum, boleh gunakan Rukun negara. ...Aurora... 01:43, 28 April 2006 (UTC)

--- Rukun negara perlu di jelaskan dengan lebih jelas lagi sebab penubuhannya, terutama disekolah-sekolah demi mengatasi masalah perpaduan kaum dan sikap cintakan negara.Jika pelajar tahu dengan lebih jelas mereka akan faham matlamat penubuhan sebenarnya rukun negara.Kekurangan pemahaman rukun negara akan berulang kembali 13 Mei 1969 yang telah membawa kerugian kepada kaum tersebut. Selain daripada itu juga rukun negara mengajar kita supaya mengukuhkan kekuatan diri kepada kebaikan mengikut fahaman agama masing-masing. Dengan kepercayaan yang kuat dalam agama akan dapat mengatasi diri untuk tidak melakukan perkarapperkara yang boleh membawa kepada keburukan, kerana setiap agama tidak menggalakkan kepada keburuhkan dan perpecahan. Ini dapat dilihat semasa pencerobohan AS terhadap Iraq, semua agama menentang kepada kemusnahan.

Yang kau ni aper hal??

Rukunegara[sunting sumber]

Istilah ni terlalu umum. Kalau saya masukkan sekali rukunegara Singapura boleh tak? PuteraLuqman Tunku Andre 06:36, 30 Disember 2007 (UTC)

apakah maksud 5 prinsip rukun negara?

saya tak dapat memahami maksud itu!