Pergunungan Pantai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai banjaran gunung di Amerika Utara. Untuk kegunaan lain, sila lihat Banjaran Pantai (nyahkekaburan).
Lokasi Pergunungan Pantai.

Pergunungan Pantai merupakan banjaran gunung yang terletak di barat Amerika Utara. Ia memanjang dari barat daya Yukon melalui Alaska Tenggara sehingga ke Sungai Fraser di kawasan selatan Pantai British Columbia.[1] Pergunungan ini dinamakan sebegitu kerana kedudukannya yang dekat dengan pantai laut dan sering dirujuk sebagai Banjaran Pantai. Ia terdiri daripada gunung berapi dan gunung bukan berapi serta padang ais yang besar bagi Banjaran Pasifik dan Banjaran Boundary. Pergunungan Pantai merupakan sebahagian daripada banjaran gunung yang lebih besar iaitu Banjaran Pantai Pasifik (atau Sistem Gunung Pasifik), di dalamnya juga terdiri daripada Banjaran Cascade, Pergunungan Insular, Banjaran Pantai Oregon dan California serta Pergunungan Saint Elias dan Chugach.

Secara anggarannya, Pergunungan Pantai mempunyai kepanjangan 1,600 kilometer (990 batu) dan purata 300 kilometer (190 batu) lebar. Sempadan selatan dan tenggara pergunungan ini dikelilingi oleh Sungai Fraser dan Penara Pedalaman manakala pinggir barat lautnya dibatasi oleh Sungai Kelsall dan Tatshenshini di hujung utara Alaska Tenggara.[2][3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]