Persatuan Amerika untuk Kemajuan Sains

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
American Association for the Advancement of Science
Ditubuhkan20 September 1848 (174 tahun yang lalu) (1848-09-20)
FokusScience education and outreach
Lokasi
Ahlimore than 120,000
Laman web rasmiAAAS.org
Dahulunya dipanggilAssociation of American Geologists and Naturalists
Washington, DC, pejabat AAAS

Persatuan Amerika untuk Kemajuan Sains (AAAS) adalah organisasi bukan untung antarabangsa Amerika dengan tujuan yang dinyatakan untuk mempromosikan kerjasama di antara saintis, mempertahankan kebebasan saintifik, mendorong tanggungjawab saintifik, dan menyokong pendidikan ilmiah dan jangkauan sains untuk kesejahteraan seluruh umat manusia.[1] Ia adalah masyarakat saintifik umum terbesar di dunia, dengan lebih daripada 120,000 ahli,[2] dan merupakan penerbit jurnal sains terkenal Science.

Felo AAAS[sunting | sunting sumber]

Majlis AAAS memilih setiap tahun, anggotanya yang dibezakan secara ilmiah,[3] hingga ke peringkat felo (FAAAS). Pemilihan untuk AAAS adalah penghormatan yang diberikan oleh rakan sebaya mereka dan rakan-rakan yang terpilih disajikan dengan sijil dan pin roset. Untuk mengehadkan kesan dan toleransi gangguan seksual dalam sains, mulai 15 Oktober 2018, status Felo dapat dicabut "dalam kes salah laku ilmiah yang terbukti, pelanggaran etika profesional, atau apabila Felo pada pandangan AAAS sebaliknya tidak lebih lama mendapat status Felo." [4]

Mesyuarat[sunting | sunting sumber]

Mesyuarat rasmi AAAS dihitung berturut-turut, bermula dengan pertemuan pertama pada tahun 1848. Mesyuarat tidak diadakan pada tahun 1861-1865 semasa Perang Saudara Amerika, dan juga 1942–1943 semasa Perang Dunia II . Sejak tahun 1946, satu pertemuan telah berlaku setiap tahun, sekarang biasanya pada bulan Februari.

Anugerah dan fellowship[sunting | sunting sumber]

Setiap tahun, AAAS memberikan sejumlah penghargaan, yang kebanyakannya memfokuskan pada komunikasi sains, kewartawanan, dan jangkauan - kadang-kadang bekerjasama dengan organisasi lain. Anugerah tersebut mengiktiraf "saintis, wartawan, dan penjawat awam atas sumbangan besar terhadap sains dan pemahaman masyarakat mengenai sains." [5] Anugerah diberikan setiap tahun pada mesyuarat tahunan persatuan.

AAAS juga menawarkan sejumlah program <i>fellowship</i>.[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "About AAAS". American Association for the Advancement of Science. Dicapai pada 27 July 2016.
  2. ^ "About – AAAS MemberCentral". membercentral.aaas.org. Dicapai pada 2016-06-30.
  3. ^ "General Process". American Association for the Advancement of Science. Dicapai pada 27 November 2018.
  4. ^ "Revocation Process". American Association for the Advancement of Science (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-01-14.
  5. ^ "AAAS Awards". AAAS.org. 2013-06-19. Dicapai pada 2016-06-12.
  6. ^ [1]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]