Persatuan Bola Sepak England

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Persatuan Bola Sepak England
UEFA
Logo persatuan
Ditubuhkan26 Oktober 1863; 157 tahun yang lalu (1863-10-26)
Penggabungan FIFA
  • 1905–1920
  • 1924–1928
  • 1946–kini
1954
1886
PresidenPrince William, Duke of Cambridge
Tapak sesawangwww.thefa.com

Persatuan Bola Sepak England (bahasa Inggeris: The Football Association, singkatannya FA) ialah badan yang mentadbir hal-ehwal bola sepak di England. Badan ini dibentuk pada tahun 1863 dan merupakan persatuan bola sepak tertua di dunia serta bertanggungjawab memantau segala aspek bagi perlawanan amatur atau profesional di England.

Persatuan Bola Sepak, atau biasanya dipanggil FA, merupakan badan penyelia persatuan bola sepak di England. Dibentuk pada tahun 1863, ia merupakan persatuan bola sepak tertua di dunia dan bertanggung jawab bagi menyelia kesemua aspek pemainan amatur dan profesional di England.

FA mengesahkan semua perlawanan bola sepak persaingan di England pada tahap kebangsaan, dan secara tidak langsung pada tahap tempatan melalui Persatuan Bola Sepak County. Ia mengurus beberapa pertandingan, yang paling terkenal adalah Piala FA. Ia turut bertanggung jawab bagi melantik pengurusan pasukan bola sepak kebangsaan Inggeris, pasukan bola sepak kebangsaan wanita England dan pasukan bola sepak bawah 17 tahun kebangsaan England .

FA merupakan ahli kepada UEFA dan FIFA dan menjawat kerusi tetap dalam Badan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa ("International Football Association Board-IFAB") yang bertanggung jawab bagi peraturan perlawanan. Sebagai persatuan bola sepak pertama, ia tidak menggunakan nama kebangsaan "Inggeris" dalam namanya. FA bertempat di Stadium Wembley, London.

Kesemua pasukan bola sepak profesional England merupakan ahli Persatuan Bola Sepak. Sungguhpun ia tidak menguruskan operasi hari ke sehari bagi Liga Utama ("Premier League"), ia memiliki kuasa veto bagi perlantikan Pengerusi Liga dan sebarang perubahan pada peraturan liga.[1] Liga Bola Sepak, yang terdiri dari liga profesional di bawah Liga Utama adalah ditadbir sendiri.


Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

  1. ^ "The Premier League and Other Football Bodies". Premier League. Dicapai pada 17 May 2007.