Pertabalan raja British

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pertabalan raja British dilakukan di Westminster Abbey.

Pertabalan raja British adalah istiadat (khususnya, upacara perasmian) di mana raja British mengenakan mahkota dan dianugerahi alat kebesaran diraja. Upacara pertabalan ini setaraf dengan upacara pelantikan atau kemahkotaan di negara-negara lain.

Pertabalan biasanya dilakukan beberapa bulan selepas kemangkatan raja terdahulu, kerana pertabalan dianggap peristiwa gembira yang tidak sesuai apabila masih dalam tempoh berkabung. Sebagai contoh, Elizabeth II ditabalkan pada 2 Jun 1953, walaupun sudah menaiki takhta pada 6 Februari 1952, pada hari kemangkatan ayahandanya. Ini juga memberikan masa untuk persediaan dilakukan.

Upacara ini dijalankan oleh Ketua Biskop Canterbury, paderi paling kanan bagi Mazhab Gereja England. Beliau dibantu para paderi lain dan kaum bangsawan. Ramai pegawai kerajaan dan tetamu ketua negara asing yang hadir.

Unsur-unsur penting pertabalan ini kekal tidak berubah selama seribu tahun yang lalu. Raja baharu mula-mula diperkenalkan, dan mendapat sanjungan daripada, rakyat. Baginda kemudian mengangkat sumpah untuk menegakkan undang-undang dan Gereja. Berikutan itu, raja disalep dengan minyak, dimahkotakan, dan dianugerahi alat kebesaran diraja, sebelum menerima penghormatan daripada rakyat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]