Kemahkotaan raja British

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Pertabalan raja British)
Jump to navigation Jump to search
Kemahkotaan raja British dilakukan di Westminster Abbey.

Kemahkotaan raja British ialah istiadat (khususnya, upacara perasmian) raja British mengenakan mahkota dan dianugerahi alat kebesaran diraja. Upacara kemahkotaan ini setaraf dengan upacara pertabalan atau kemahkotaan di negara-negara lain.

Kemahkotaan biasanya dilakukan beberapa bulan selepas kemangkatan raja terdahulu, kerana kemahkotaan dianggap peristiwa gembira yang tidak sesuai apabila masih dalam tempoh berkabung. Sebagai contoh, Elizabeth II dimahkotakan pada 2 Jun 1953, walaupun sudah menaiki takhta pada 6 Februari 1952, pada hari kemangkatan ayahandanya. Ini juga memberikan masa untuk persediaan dilakukan.

Upacara ini dijalankan oleh Ketua Biskop Canterbury, paderi paling kanan bagi Mazhab Gereja England. Beliau dibantu para paderi lain dan kaum bangsawan. Ramai pegawai kerajaan dan tetamu ketua negara asing yang hadir.

Unsur-unsur penting kemahkotaan ini kekal tidak berubah selama seribu tahun yang lalu. Raja baharu mula-mula diperkenalkan, dan mendapat sanjungan daripada, rakyat. Baginda kemudian mengangkat sumpah untuk menegakkan undang-undang dan Gereja. Berikutan itu, raja disalep dengan minyak, dimahkotakan, dan dianugerahi alat kebesaran diraja, sebelum menerima penghormatan daripada rakyat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Unsur-unsur utama dari istiadat kemahkotaan dan bentuk bersumpah terawal dapat dikesan untuk upacara yang disusun oleh Saint Dunstan untuk penobatan Edgar pada 973 AD di Bath Abbey. Ia menarik pada upacara yang digunakan oleh raja-raja Franks dan yang digunakan dalam pentahbisan para uskup. Dua versi istidat kemahkotaan, yang dikenali sebagai ordine (dari ordo Latin yang bermaksud "perintah") atau penangguhan, hidup dari sebelum Penaklukan Norman. Tidak diketahui sama ada yang pertama pernah digunakan di England dan ia merupakan pengembalian kedua yang digunakan oleh Edgar pada tahun 973 dan oleh Anglo-Saxon berikutnya dan raja-raja Norman awal.

Nota[sunting | sunting sumber]