Mahkota

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Replika Mahkota Maha Jaya (พระมหาพิชัยมงกุฏ; Phra Maha Phichai Mongkut) antara alat kebesaran Raja Thailand dipamerkan di Muzium Tentera Laut Diraja Thailand di Samut Prakan.

Mahkota ([mah.ko.ta], Jawi: مهکوتا; pinjaman Bahasa Pali: मकुट makuṭa, kognat Bahasa Sanskrit: मुकुट mukuṭa) adalah perhiasan kepala yang sering dipakai dalam kalangan raja, ratu, atau dewa sebagai tanda atau lambang kekuasaan, legitimasi, keabadian, kejayaan, kemakmuran, kejayaan, dan kehidupan setelah kematian bagi pemakainya. Ia sering diperbuat daripada logam bernilai seperti emas sambil juga bertatah batu permata, namun ada juga jenis yang dihasilkan oleh pengarangan bunga-bunga dan daun tertentu untuk tujuan simbolik khusus.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Para pendahulu pembuat mahkota adalah orang yang mengerjakan sebuah tutup kepala yang disebut diadem, yang telah dipakai oleh kaisar Persia Achaemenid, diadopsi oleh Konstantinopel I, dan dipakai oleh semua penguasa berikutnya dari Kekaisaran Romawi. Banyak mahkota dari berbagai bentuk yang digunakan dalam Antiquity, seperti mahkota Putih, Mahkotamerah, mahkota Pschent gabungan dan mahkota biru Firaun Mesir. mahkota bercahaya yang dikenal terbaik di Patung Liberty, dan mungkin dikenakan oleh Helios yang Colossus dari Rhodes, dipakai oleh kaisar Romawi sebagai bagian dari kelompok pemujaan Sol Invictus sebelum konversi Kekaisaran Romawi untuk Kekristenan. Hal itu disebut sebagai "tasbih bertatahkan sunbeams" oleh Lucian, sekitar 180 AD (dalam Alexander nabi palsu).

Mungkin mahkota kristiani tertua di Eropa adalah Mahkota Besi dari Lombardy, usia Romawi dan Longobard, kemudian lagi digunakan untuk mahkota Raja Napoleon modern Austria dan Italia, dan mewakili bersatu Italia setelah 1860. Dalam tradisi Kristen dari budaya Eropa, di mana sanksi gerejawi kekuasaan monarki mengotentikasi, ketika seorang raja baru mengasumsikan tahta pada upacara penobatan, mahkota ditempatkan pada kepala raja baru oleh seorang pejabat agama. Beberapa, meskipun tidak semua Kudus Kaisar Romawi awal perjalanan ke Roma di beberapa titik dalam karier mereka untuk dinobatkan oleh paus. Napoleon, menurut legenda, terkejut ketika ia Pius VII mengulurkan tangan dan dimahkotai dirinya sendiri, meskipun pada kenyataannya urutan upacara telah diatur sebelumnya: lihat penobatan.

Jenis mengikut fungsi[sunting | sunting sumber]

Mahkota pertabalan[sunting | sunting sumber]

Ada mahkota khusus yang digunapakai untuk tujuan memberi kekuasaan secara rasmi kepada penguasa yang dikatakan mewaris milik takhta disandang dan dilambangkan mahkota ini, ia lazim dipakai semasa upacara penabalan seseorang waris ini sebagai raja atau ratu.

Mahkota negara[sunting | sunting sumber]

Mahkota jenis ini lazim dipakai penguasa untuk istiadat rasmi tertentu. Di United Kingdom misalnya, Raja atau Ratu akan bermahkota dengan rekaan berbeza daripada yang dipakai semasa pertabalan untuk kegiatan tertentu seperti membuka sidang pertama Parlimen atau menghadiri majlis keramaian dengan para negarawan.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Templat:Seni-stub