Pininfarina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pininfarina S.p.A.
Società per Azioni
BITPINF
IndustriAutomotif
DitubuhkanTurin, Itali (23 Mei 1930 (1930-05-23))
PengasasBattista Farina
Ibu pejabatCambiano, Itali
Tokoh penting
  • Paolo Pininfarina, Pengerusi
  • Michael Perschke, CEO
  • Gianfranco Albertini, CFO
PerkhidmatanRekaan automotif
€20.5 juta (2016)[1]
Bilangan kakitangan
578 (2016)[1]
IndukMahindra Group (76.06%)
Laman web rasmi
www.pininfarina.com

Pininfarina S.p.A. (dipendekkan sebagai Carrozzeria Pininfarina) ialah firma reka bentuk kereta dan jurulatih kereta Itali, dengan ibu pejabat di Cambiano, (Bandar Metropolitan Turin), Itali. Ia diasaskan oleh Battista "Pinin" Farina pada tahun 1930. Pada 14 Disember 2015, Kumpulan Mahindra memperoleh Pininfarina S.p.A. untuk kira-kira € 168 juta.

Pininfarina digunakan oleh pelbagai pengeluar kereta untuk merekabentuk kenderaan. Firma-firma ini telah memasukkan pelanggan-pelanggan yang lama seperti Ferrari, Alfa Romeo, Peugeot,Fiat, GM, Lancia, dan Maserati, kepada syarikat-syarikat baru muncul di pasaran Asia dengan pembuatan China seperti AviChina, Chery, Changfeng, Brilliance, dan JAC dan pengeluar Korea Daewoo dan Hyundai.

Sejak tahun 1980-an, Pininfarina juga telah mereka kereta api laju, bas, trem, stesen keretapi, kereta api ringan automatik, penggerak orang, kapal layar, kapal terbang, dan jet peribadi. Dengan penciptaan "Pininfarina Extra" tahun 1986, ia telah berunding mengenai reka bentuk perindustrian, reka bentuk dalaman, seni bina, dan reka bentuk grafik.

Pininfarina dikendalikan oleh anak Battista Sergio Pininfarina hingga tahun 2001, cucunya Andrea Pininfarina sehingga kematiannya pada tahun 2008. Selepas kematian Andrea, adiknya Paolo Pininfarina dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif.

Pada tahun 2006, Pininfarina Group menggunakan 2,768 dengan pejabat anak syarikat di seluruh Eropah, serta di Maghribi dan Amerika Syarikat. Sehingga 2012 dengan penghujung pengeluaran automotif siri, pekerjaan telah menyusut kepada 821. Pininfarina didaftarkan dan didagangkan secara umum di Borsa Italiana (Bursa Saham Milan).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Pininfarina S.p.A. Annual Financial Report" (PDF). Pininfarina S.p.A. 31 December 2016. m/s. 9. Dicapai pada 23 October 2017.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]