Rapunzel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
suami isteri petani yang ingin mempunyai anak tinggal bersebelahan dengan taman yang dikelilingi oleh bunga-bunga kepunyaan ahli sihir jahat. Isteri hamil dan melihat beberapa Rapunzels (spesies lobak) ditanam di taman, yang sangat diidamkannya. Suaminya memutuskan untuk mengumpul beberapa dan akhirnya berhadapan dengan ahli sihir, bernama Gothel, yang menuduhnya mencuri. Dia memohon belas kasihan kepadanya, dan ahli sihir itu memberinya beberapa lobak untuk dibawa kepada isterinya dengan syarat anak yang dikandungnya diberikan kepadanya. Dia setuju. Bayi itu dilahirkan sebagai seorang gadis yang cantik; ahli sihir itu muncul, menamakannya Rapunzel, dan membawanya pergi. Perkahwinan itu menderita tetapi mereka mempunyai anak lain, dan dia secara beransur-ansur melupakan anak sulungnya. Apabila Rapunzel berumur dua belas tahun, ahli sihir jahat Gothel mengurungnya di menara yang sunyi dan tinggi, tanpa pintu masuk, dan pergi melawatnya setiap hari, memintanya membiarkan rambutnya yang panjang berambut perang dan keemasan gugur, untuk memanjat ke arahnya.

Pada suatu hari, anak Raja mendengar Rapunzel menyanyi. Dia mencari pintu tetapi, tanpa menemui sebarang jalan untuk masuk, memutuskan untuk menunggu. Dia sering mendengarnya lagi, sehingga suatu hari dia dapat mendengar penyihir menyanyi kepada Rapunzel: "Rapunzel, Rapunzel, biarkan rambutmu gugur, supaya saya boleh menaiki tangga emas", dan, dengan cara ini, putera raja mengetahui bagaimana dapatkannya. . Dia memintanya untuk melepaskan rambutnya. Sejak hari itu, dia mula bergaul dengannya, mereka jatuh cinta dan dia melamarnya. Dia terima.

Mereka merancang cara untuk mengeluarkannya dari menara: dia akan pergi setiap malam, mengelakkan ahli sihir yang melawatnya pada siang hari, dan dia akan membawa sutera, yang akan ditenun oleh Rapunzel menjadi sejenis tali. Tetapi ahli sihir itu mendapati bahawa putera itu melawat Rapunzel (kerana dia telah hamil dan mempunyai seorang anak), yang menyebabkan dia memotong rambutnya dan meninggalkannya di tengah-tengah padang pasir.

Apabila putera raja tiba pada waktu malam, ahli sihir itu menyibukkan dirinya dengan menurunkan rambut yang dipotong dalam jangkauannya. Apabila putera raja naik dan bertemu dengan ahli sihir di menara, dia memberitahunya bahawa dia tidak akan melihat Rapunzel lagi. Terdesak, dia jatuh dari menara ke beberapa duri dan buta. Dia akhirnya menyerah kerana dia tidak akan melihat wanita muda itu lagi. Tidak lama selepas itu, putera raja mengembara di padang pasir, menemui Rapunzel dan anaknya. Melihat dia dalam keadaan sedemikian, dia memutuskan untuk membawanya pulang. Rapunzel menangis sedih dan kecewa dengan kesakitan; Air mata Rapunzel jatuh ke dalam mata putera kacak itu dan dia dapat melihat semula. Kemudian, putera raja membawa Rapunzel dan anaknya ke kerajaannya, mereka berkahwin dan bahagia selama-lamanya[