Sekolah Triam Udom Suksa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Triam Udom Suksa
โรงเรียนเตรียมอุดมศึกษา
Triam Udom Suksa School.jpg
Alamat
Ralat Lua pada baris 502 di Modul:Location_map: "Thailand" is not a valid name for a location map definition.
227 Jalan Phaya Thai
Pathum Wan
Bangkok 10330
[[Thailand]]
Koordinat13°44′27″N 100°31′57″E / 13.74083°N 100.53250°E / 13.74083; 100.53250Koordinat: 13°44′27″N 100°31′57″E / 13.74083°N 100.53250°E / 13.74083; 100.53250
Maklumat
Jenispemerintahan
MotoNimittaṃ sādhurūpānaṃ kataññū kataveditā
(Penghargaan dan balasan adalah lambang kebaikan)
Ditubuhkan3 Januari 1938
PengasasML Pin Malakul
Lembaga sekolahPejabat Kawasan Perkhidmatan Pendidikan Bangkok 1
AutoritiPejabat Suruhanjaya Pendidikan Asas
PengarahPoramest Mollee
Tenaga pengajar194
Gred10–12 (mathayom 4–6)
Jantinabersekutu
Kemasukan4,345 (2017 tahun akademik)
Kelas105
Purata saiz kelas44
Nisbah penuntut ke guru23.79
Jenis kampusBandar
WarnaMerah jambu
LaguPin Hathai (Bahasa Thai: ปิ่นหทัย)
Purata O-NET363.54 (2006)
71.01% (2005–2007 av.)
Laman sesawang

Sekolah Triam Udom Suksa (Bahasa Thai: โรงเรียนเตรียมอุดมศึกษา, pronounced [trīːam ùdōm sɯ̀k.sǎː], lit. "sekolah persediaan universiti") adalah sebuah sekolah negeri yang terletak di tengah Bangkok, Thailand. Ia mengakui pelajar menengah atas (mathayom 4-6, bersamaan dengan gred 10-12) dan mempunyai pendaftaran tahunan yang terbesar di negara ini. Ditubuhkan pada 1938 sebagai sekolah persediaan untuk Chulalongkorn University, sekolah ini telah lama dianggap sebagai sekolah menengah terbaik di Thailand,[1] dan menarik pelajar dari seluruh negara dalam peperiksaan masuk yang sangat kompetitif. Triam Udom Suksa adalah antara kadar kemasukan universiti tertinggi untuk sekolah Thailand, dan para pelajarnya secara konsisten menjaringkan skor tertinggi di dalam ujian berstandar kebangsaan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penubuhan sekolah Triam Udom Suksa berhubung dengan Rancangan Pendidikan Nasional yang disemak BE 2479 (1936 CE), yang dikenakan empat dan enam tahun pendidikan rendah dan menengah masing-masing, dengan tambahan dua tahun pendidikan pra-kolej yang diperlukan untuk pelajar yang untuk melanjutkan pengajian tinggi. Tahap pra-kolej ini pada mulanya disediakan oleh universiti-universiti prospektif pelajar, dan oleh itu Majlis Universiti Chulalongkorn memberi kuasa penubuhan sekolah itu pada 3 Januari 1938. Penubuhan sekolah, yang berlaku dalam masa yang ketat bingkai tiga bulan, diawasi oleh Mom Luang Pin Malakul, kemudian menjadi ketua program penyediaan guru universiti, yang menjadi pengarah pertama sekolah. Sekolah mengambil alih lokasi Sekolah Matthayom Horwang (yang mana ML Pin juga guru besar) di Jalan Phaya Thai di sekitar universiti, dan dikenali sebagai "Sekolah Persediaan Universiti,Universiti Chulalongkorn", atau Rong Rian Triam Udom Suksa Haeng Chulalongkorn Maha Witthayalai (โรงเรียนเตรียมอุดมศึกษาแห่งจุฬาลงกรณมหาวิทยาลัย; triam udom suksa secara literal diterjemahkan sebagai universiti-persediaan [sekolah]). Sekolah itu, yang merupakan ko-pendidikan pertama di negara ini, dibuka pada 16 Mei 1938, dan kelas bermula pada 19 Mei.[2]

Bangunan Triam Udom Suksa (kini Bangunan 2) semasa majlis perasmiannya pada 24 Jun 1940

Sekolah ini berkembang pesat dalam beberapa tahun pertama, mengakui sehingga 568 pelajar dalam tahun akademik tahun 1940. Namun pada Disember 1941, sekolah itu diserbu dan diduduki oleh tentera Jepun yang menyerang Thailand semasa Perang Dunia II, memaksa kakitangan dan pelajar berpindah ke lokasi sementara di sekitar Bangkok. Pengajaran adalah terjejas teruk sepanjang masa perang. Kelas-kelas secara ringkas kembali ke sekolah pada tahun 1943, tetapi terpaksa berangkat semula selepas sekolah itu rosak oleh pengeboman Allied pada 19 Januari 1944. Sebahagian kakitangan dan pelajar dipindahkan ke berbagai bandar di seluruh negara, di mana persiapan sudah berlaku untuk penubuhan kampus sekolah persediaan tambahan. (Perubahan dasar kerajaan bagaimanapun akan menyebabkan kampus-kampus ini ditutup.) Sekolah masih diduduki walaupun pada akhir perang, kali ini oleh pasukan Sekutu.

Kelas 1 graduan ketika mereka meneruskan ke kampus universiti semasa majlis permulaan Universiti Chulalongkorn, 1 Jun 1940

Pengajaran akhirnya kembali normal pada tahun 1946 selepas pasukan Allied menarik diri dari sekolah. Sepanjang tempoh itu, dasar kerajaan menggalakkan peningkatan pengajaran peringkat pra-kolej ke sekolah-sekolah awam di bawah Jabatan Pendidikan Umum dan bukannya diberikan oleh universiti. Akibatnya, pihak berkuasa di sekolah dipindahkan dari Universiti Chulalongkorn ke Jabatan Pendidikan Umum pada 1 Julai 1947. Pelajar sekolah itu telah dikehendaki mengambil peperiksaan masuk universiti sebagai pelajar biasa, dan nama sekolah dipendekkan menjadi " Sekolah Triam Udom Suksa ". Sekolah itu, bagaimanapun, mengekalkan penggunaan Phra Kiao sebagai lambangnya.

Pada bulan Jun 1947, sebelum pindah, Jabatan Latihan Guru telah diwujudkan di bawah kuasa sekolah untuk menyokong pengembangan sistem sekolah kebangsaan. Jabatan ini, yang dikenali sebagai Sekolah Satit (demonstrasi), akan melanjutkan pengajaran ke peringkat 1-6 mathayom, dan pihak berkuasa dipindahkan ke Kolej Pendidikan (sekarang Universiti Srinakharinwirot) pada tahun 1955. Ia kini wujud sebagai Sekolah Demonstrasi Patumwan. Sebagai Triamudom dianggap sebagai sekolah tinggi terbaik di negara ini, Sekolah Demonstrasi Pathumwan menduduki salah satu sekolah terbaik sebagai sekolah makan terbesar kepada Triamudom dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Permintaan untuk persekolahan pra-kolej menyaksikan kenaikan mendadak pada akhir 1950-an, menyebabkan Jabatan Pendidikan Menengah menubuhkan sekolah pra-kolej khas di kampus sekolah biasa. Sekolah seperti itu ditubuhkan berhampiran Terusan Orachon di bahagian timur Triam Udom Suksa School pada tahun 1958, dan dikenali sebagai "Triam Orachon". Satu lagi kampus, Triam Bang Pu, ditubuhkan di Bang Pu Seaside Resort di Daerah Samut Prakan sebelum dipindahkan ke Daerah Sam Phran, Nakhon Pathom, dan dikenali sebagai Sekolah Triam Udom Suksa Sam Phran. Kedua-dua sekolah itu digabungkan dengan Triam Udom Suksa pada tahun 1964.

Nama Sekolah Mathayom Horwang masih dipamerkan di hadapan Bangunan 1.

Pada tahun 1960, kurikulum kebangsaan telah ditulis semula, dan peringkat pendidikan telah ditakrifkan semula dengan pendidikan rendah tujuh tahun dan lima tahun pendidikan menengah. Pendidikan dua peringkat menengah atas, mathayom 4-5, menggantikan peringkat pra-kolej. Sekolah kini mengajar di peringkat ini, dan kelas dibahagikan kepada seni, sains dan jabatan umum. Kurikulum ini akan diubah sekali lagi pada tahun 1981, memperkenalkan tahap tiga tahun ke peringkat menengah semasa (mathayom 4-6).

Sejak tahun 1950-an, kakitangan sekolah telah banyak kali ditugaskan oleh Kementerian Pelajaran untuk membantu sekolah lain dalam latihan kakitangan dan pembangunan strategi mengajar. Dalam jangkaan keperluan untuk berpindah pada tahun 1970-an, sekolah tersebut telah menemui Sekolah Bodindecha dan Triam Udom Suksa Pattanakarn pada tahun 1975 dan 1978. Ratu Queen, Ratchaburi ditubuhkan dengan bantuan seperti pada tahun 1992.

Sekolah ini menyaksikan perkembangan lebih lanjut pada tahun 1980-an, sebahagiannya disebabkan oleh kurikulum kebangsaan baru, dan kini mempunyai sembilan puluh kelas. Beberapa bangunan baru dibina, dan kemudahan moden diperkenalkan, termasuk pengenalan kelas komputer pada tahun 1992. Sekolah menerima anugerah dari Jabatan Pendidikan Umum pada tahun 1982 dan 1985, dan perpustakaan sekolah memenangi anugerah pada tahun 1990 dan 1991. Pelajar memaparkan di peringkat kebangsaan, dan sejak tahun 1990 terus memenangi pingat di Sukan Olimpik Sains Antarabangsa.

Pada masa ini, sekolah Triam Udom Suksa mendidik pelajar-pelajar sekolah menengah di peringkat 4-6 mathayom. Sehingga tahun akademik tahun 2007, terdapat 105 kelas dengan 4,617 pelajar dan 194 guru.

Kampus[sunting | sunting sumber]

Rancang kampus sekolah

Sekolah Triam Udom Suksa terletak di 227 Phaya Thai Rd., Pathum Wan, Bangkok, di antara kampus Universiti Chulalongkorn. Sekolah ini menduduki 9.2 hektar antara Phaya Thai dan Henry Dunant Roads, dan bersempadan dengan Sekolah Demonstrasi Patumwan Universiti Srinakharinwirot dan kampus Uthenthawai Universiti Teknologi Rajamangala Tawan-ok, sebagai tambahan kepada banyak fakulti Universiti Chulalongkorn.

Pemandangan mata di kawasan sekolah, dengan Bangunan 2 di pusat

Sekolah ini mempunyai enam belas bangunan, sembilan daripadanya mempunyai bilik darjah. Bangunan tertua dipenuhi di sepanjang jalan utama sekolah yang menghubungkan dua jalan utama yang bersempadan dengan sekolah. Bangunan lain bertaburan di sekitar kampus sekolah, yang dikuasai oleh bidang sukan.

Bangunan tertua, Bangunan 1, dibina pada tahun 1935 sebagai tapak baru untuk Sekolah Mathayom Horwang dari Universiti Chulalongkorn ketika dipindahkan dari tapak bekas Istana Windsor, dan telah menjadi rumah bagi Sekolah Triam Udom Suksa sejak tahun 1938. Dirancang dengan pengaruh dari Pergerakan De Stijl oleh arkitek Itali, Ercole Manfredi, dianggap sebagai penggunaan seni bina moden di bangunan pendidikan Thailand. Pembinaan Bangunan 2, yang pada asalnya dikenali sebagai Bangunan Triam Udom Suka dan berfungsi sebagai bangunan utama sekolah, diikuti pada tahun 1938. Ia dirancang oleh jurutera Thai Kimchuang (Kanchana) Hengsuwanit. Bangunan 3, yang juga direka oleh Manfredi, dibina pada tahun 1940.

Bangunan bilik darjah yang lain adalah Bangunan Khun Ying Rang Kantarat, Bangunan 9, Bangunan Kesenian, Bangunan Ulang Tahun ke-55 dan ke-60, dan Bangunan Ulang Tahun ke-72. Bangunan lain termasuk perpustakaan (Bangunan 4), auditorium, makmal sains, gimnasium, Bangunan 8, dan Bangunan Ulang Tahun ke-50, yang memegang banyak kelab pelajar.

Kurikulum[sunting | sunting sumber]

Program yang ditawarkan[dated info]
Majors Pilihan raya
Sains-matematik Komputer
Sains Gunaan
Pengurusan
Kualiti hidup
Asas Perancis
Asas Bahasa Jerman
Asas Jepun
Asas Cina
Asas Korea
Seni-matematik Pengurusan
           Asas Cina
           Asas Jepun
           Asas Korea
Seni-Perancis Kualiti hidup
Seni-Jerman
Seni-Jepun
Kesenian-Sepanyol
Seni-Cina
Seni-Korea

Sekolah ini mengikuti Kurikulum Pendidikan Asas Kebangsaan, BE 2544 (2001 CE), menyediakan tiga tahun pendidikan menengah atas, Mathayom 4-6. Subjek dikelompokkan kepada lapan bidang subjek asas, iaitu bahasa Thai; matematik; sains; kajian sosial, agama dan budaya; pendidikan kesihatan dan jasmani; seni; kerjaya dan teknologi; dan bahasa asing.

Kurikulum sekolah terdiri daripada tiga peringkat. Tahap asas terdiri daripada lapan bidang utama, dan ditawarkan kepada semua pelajar, mengikuti kurikulum kebangsaan. Tahap kedua membahagikan ketiga-tiga kursus utama yang ditawarkan oleh sekolah mengikut kepekatan mata pelajaran mereka ke dalam ilmu-matematik, bahasa-matematik, dan kepekatan bahasa. Tahap ketiga menyediakan subjek kepentingan yang lebih khusus dan ditunjukkan dalam program individu diikuti oleh setiap pelajar. Secara keseluruhannya, sekolah itu menawarkan dua belas kursus pengajian tertentu, di mana semua pelajar memenuhi keperluan asas pendidikan dasar apabila tamat pengajian. Program-program tertentu dipaparkan di meja bersebelahan.

Kemasukan ke sekolah terutamanya melalui peperiksaan, walaupun terdapat kuota yang ditetapkan untuk pelajar dengan kebolehan dan pencapaian tertentu. Proses pemeriksaan sangat kompetitif; Lebih 13,000 pelajar memohon 1,100 kerusi yang ada pada tahun akademik tahun 2007.

Akademik[sunting | sunting sumber]

Bilik 111, dengan memaparkan trofi dan plak nama yang menghormati graduan terbaik, penerima Biasiswa Raja dan penganjur Sukan Olimpik Sains Olimpik

Sekolah Triam Udom Suksa telah lama di antara kadar kemasukan universiti tertinggi untuk pelajar Mathayom 6 di Thailand, dengan 87.37 peratus pelajar lulus peperiksaan masuk universiti pada tahun 2003. Di bawah sistem peperiksaan O-NET baru, pelajar sekolah purata 363.54 daripada 500 mata pada tahun akademik tahun 2006, yang tertinggi di kalangan sekolah-sekolah di bawah Pejabat Komisen Pendidikan Asas dan Swasta dan sekolah demonstrasi universiti (yang tidak termasuk Sekolah Mahidol Wittayanusorn, dengan purata pelajar 376.91 mata berbanding 355.53 mata Triam Udom Suksa dalam akademik 2005 tahun dan mempunyai purata tiga tahun (2005-2007) purata 75.40 peratus, manakala Triam Udom Suksa menduduki tempat kedua pada 71.01 peratus.)

Budaya sekolah cenderung sangat menghargai pencapaian akademik, walaupun pelajarnya juga cemerlang dalam banyak aktiviti ekstrakurikuler lain. Penerima Beasiswa Raja dan pemenang pingat dalam Olimpik Sains Antarabangsa - peringkat kebangsaan di mana sekolah itu telah lama didominasi - dimuliakan di dewan kemasyhuran sekolah, Bilik 111.

Triam Udom Suksa juga merupakan sekolah partner inisiatif "Schulen: Partner der Zukunft" oleh Kementerian Luar Negeri Jerman.

Aktiviti ko-kurikulum[sunting | sunting sumber]

Acara hari sukan termasuk acara trek dan persembahan khalayak.

Aktiviti pelajar kebanyakannya berstruktur di sekitar jawatankuasa pelajar yang dipilih dan 43 kelab pelajar yang disokong oleh sekolah (di mana keahlian dalam sekurang-kurangnya satu wajib, dengan satu tempoh waktu seminggu yang ditetapkan untuk aktiviti kelab). Di antara pelbagai kelab itu ialah Kelab Muzik Tradisional Thailand, yang mana ensembelnya mahori telah memenangi pelbagai kejohanan kebangsaan, Triam Udom Suksa "Wing!" Symphony Orchestra, yang memenangi hadiah pertama dalam Pertandingan Band Symphonic Asia ke-8 2006, dan Chorus Perancis Triamudomsuksa, yang turut memenangi pelbagai pertandingan, termasuk Piala Maharaja Maha Chakri Sirindhorn pada tahun 2006, 2009, 2010 dan 2012. Pelajar kerap menyertai rantau dan pertandingan akademik kebangsaan; pasukan sekolah biasanya merupakan pemain utama dalam program Shell Quiz yang disiarkan.

Seperti banyak sekolah lain di Thailand, acara utama badan pelajar mengambil bahagian adalah festival sukan tahunan, satu acara rumit yang setiap bangunan kelas menghabiskan bulan sebagai persediaan, dan termasuk pertandingan bukan sahaja dalam olahraga tetapi juga perarakan dan paparan penonton.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pelajar Triam Udom Suksa juga telah menghasilkan projek-projek sains yang bersaing di peringkat antarabangsa, memenangi anugerah dari Intel International Science and Engineering Fair pada tahun 2004, 2006 dan 2007.

Sekolah saudara[sunting | sunting sumber]

Jepun[sunting | sunting sumber]

Alumni yang terkenal[sunting | sunting sumber]

Auditorium sekolah pada tahun 2016

Guru yang terkenal[sunting | sunting sumber]

 • Nipon Srinarumol, guru biologi, penerima Anugerah Majlis Guru Thailand 2006, dan Anugerah Guru Sains Cemerlang 2004 dari Persatuan Sains Thailand[3]

Senarai pengarah[sunting | sunting sumber]

Tahun di pejabat Nama
1938–1944 Mom Luang Pin Malakul
1944–1951, 1963 Sanan Sumitra
1951–1962 Sanguan Leksakul
1964–1975 Khun Ying Boonluean Kruatrachue
1975–1979 Khun Ying Suchada Thirawat
1979–1989 Khun Ying Phanchuen Ruensiri
1989–1997 Khun Ying Phannee Kanchanavasit
1997–1999 Somphong Dhamma-upakorn
1999–2001 Asawin Wanwinwet
2001–2005 Phannee Phengnet
2005–2008 Pisawas Yutithamdamrong
2008–2013 Witsaruth Sonthichai
2013–semasa Poramet Molee

Referensi[sunting | sunting sumber]

 • Fry, Gerald W. (February 1980), "Education and Success: A Case Study of the Thai Public Service", Comparative Education Review, 24 (1) .
 • Janehutthakarnkij, Jongchai; Ratchaneekorn, Songsri; Siriwong, Komkrit; Trisonthi, Pattama; Poethong, Arunee; Getbenlittikul, Pranee (2007), 70 ปี เตรียมอุดมศึกษา (Triam Udom Suksa School 70th Anniversary) (dalam bahasa Thai), Bangkok .
 • Noobanjong, Koompong (2003), Power, Identity, and the Rise of Modern Architecture: From Siam to Thailand, USA: Universal Publishers, ISBN 978-1-58112-201-5 .
 • Triam Udom Suksa School Planning Department (August 2003), "รายงานประจำปี พ.ศ. 2545 (Annual Report 2002)", Triam Udom Suksa Journal (dalam bahasa Thai) (special issue), ISSN 0858-3668 .
 • Triam Udom Suksa School (2008), Triam Udom Suksa School Annual Report 2007 (dalam bahasa Thai), Bangkok: Triam Udom Suksa School .

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Fry, "Education and Success"
 2. ^ Malakul, Pin (1982), Brief history of Triam Udom Suksa School.  Reprint in Janehutthakarnkij et al. 2007, pp. 33–53
 3. ^ Matichon (25 December 2006), "ประกาศชื่อ 9 ครูดีเด่นประจำปี '49 (Nine outstanding teachers of 2006 announced)", Matichon Daily (dalam bahasa Thai), m/s. 26, dicapai 2008-02-15 .

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]