Bahasa Thai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bahasa Thai
ภาษาไทย phasa thai
sebutan akan ditambah
asli di Thailand & Utara Semenanjung Malaysia
penutur asli 46–50 juta  (tiada tarikh)
keluarga bahasa
status rasmi
Bahasa rasmi di Thailand
Dikawal oleh Institut Diraja
kod bahasa
ISO 639-2 th
ISO 639-3 tha

Bahasa Thai (Bahasa Thai: ภาษาไทย, transkripsi: phasa thai; IPA: [pʰaːsaːtʰɑj]), adalah bahasa kebangsaan dan rasmi dari Thailand dan lidah ibunda dari orang Thai, kumpulan etnik dominan Thailand.

Thai merupakan ahli kumpulan Tai dalam keluarga bahasa Kradai. Bahasa Kradai dipercayai berasal dari apa yang kini selatan China, dan sesetengah pakar bahasa telah mencadangkan kaitan dengan keluarga bahasa Austroasiatik, bahasa Austronesian, atau bahasa Sino-Tibetan. Ia merupakan bahasa nada ("tonal language") dan bahasa analitik. Bahasa Thai turut memiliki orthografi bahasa dan kaitan hubungan. Thailand saling memahami dengan bahasa Lao.

Bahasa dan dialek[sunting | sunting sumber]

Thailand piwaian, juga dikenali sebagai Thailand Pusat atau Siam, merupakan bahasa rasmi Thailand, dipertutur oleh 65 juta orang (1990) termasuk penutur Thailand Bangkok (sungguhpun yang terkemudian kadang-kala dikenali sebagai dilek berasingan). Thailand Khorat dipertutur oleh sekitar 400,000 (1984) di Nakhon Ratchasima; ia menduduki kedudukan linguistik antara Thai Tengah dan bahasa Isan pada penerusan dilek ("dialect continuum"), dan boleh dianggap varieti atau dilek salah satunya. Mejoriti penduduk kawasan Isan bagi Thailand bertutur dalam dilek bahasa Lao, yang mempengaruhi dilek Thai Pusat.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Wikipedia Bahasa Thai, ensiklopedia bebas