Bahasa Thai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Bahasa Thai
ภาษาไทย phasa thai
Sebutanpʰaːsaːtʰɑj
Asli kepadaThailand & Utara Semenanjung Malaysia
Penutur asli
46–50 juta
Status rasmi
Bahasa rasmi di
Thailand
Dikawal selia olehInstitut Diraja
Kod bahasa
ISO 639-2th
ISO 639-3tha

Bahasa Thai (Bahasa Thai : ภาษาไทย, transkripsi: phasa thai; IPA: [pʰaːsaːtʰɑj]), ialah bahasa kebangsaan dan rasmi Thailand dan bahasa ibunda orang Thai, kumpulan etnik dominan Thailand.

Thai merupakan ahli kumpulan Tai dalam keluarga bahasa Kradai. Bahasa Kradai dipercayai berasal dari selatan China kini, dan sesetengah pakar bahasa telah mencadangkan kaitan dengan rumpun Austroasiatik, rumpun Austronesia, atau rumpun Sino-Tibeta. Ia merupakan bahasa nada ("tonal language") dan bahasa analitik. Bahasa Thai turut memiliki orthografi bahasa dan kaitan hubungan. Thailand saling faham-memahami dengan bahasa Lao.muhd amin

Bahasa dan dialek[sunting | sunting sumber]

Thailand piwaian, juga dikenali sebagai Thailand Pusat atau Siam, merupakan bahasa rasmi Thailand, dipertutur oleh 65 juta orang (1990) termasuk penutur Thailand Bangkok (sungguhpun yang terkemudian kadang-kala dikenali sebagai dialek berasingan). Thailand Khorat dipertutur oleh sekitar 400,000 (1984) di Nakhon Ratchasima; ia menduduki kedudukan linguistik antara Thai Tengah dan bahasa Isan pada penerusan dailek ("dialect continuum"), dan boleh dianggap varieti atau dialek salah satunya. Majoriti penduduk kawasan Isan di Thailand bertutur dalam dialek bahasa Lao, yang mempengaruhi dialek Thai Pusat.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Wikipedia Bahasa Thai, ensiklopedia bebas