Senarai Naib Presiden India

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai penuh Naib Presiden India termasuk individu mengangkat sumpah jawatan sebagai Naib Presiden India berikutan penerapan jawatan tersebut ke dalam Perlembagaan India pada tahun 1950. [1]

Name
(birth–death)
Potret Dipilih Mula menjabat Tamat menjabat Presiden
1 Sarvepalli Radhakrishnan
(1888–1975)
Photograph of Sarvepalli Radhakrishnan presented to First Lady Jacqueline Kennedy in 1962.jpg Pilihan raya naib presiden India tahun 1952 dan 1957. 13 Mei 1952 12 Mei 1962 Rajendra Prasad
2 Zakir Hussain
(1897–1969)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1962 13 Mei 1962 12 Mei 1967 Sarvepalli Radhakrishnan
3 Varahagiri Venkata Giri
(1894–1980)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1967 13 Mei 1967 3 Mei 1969 Zakir Husain
4 Gopal Swarup Pathak
(1896–1982)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1969 31 Ogos 1969 30 Ogos 1974 Varahagiri Venkata Giri (1969–1974)
Fakhruddin Ali Ahmed (1974)
5 Basappa Danappa Jatti
(1912–2002)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1974 31 Ogos 1974 30 Ogos 1979 Fakhruddin Ali Ahmed (1974–1977)
Neelam Sanjiva Reddy (1977–1979)
6 Mohammad Hidayatullah
(1905–1992)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1979 31 Ogos 1979 30 Ogos 1984 Neelam Sanjiva Reddy (1979–1982)
Giani Zail Singh (1982–1984)
7 Ramaswamy Venkataraman
(1910–2009)
R Venkataraman.jpg Pilihan raya naib presiden India tahun 1984 31 Ogos 1984 24 Julai 1987 Giani Zail Singh
8 Shankar Dayal Sharma
(1918–1999)
Shankar Dayal Sharma 36.jpg Pilihan raya naib presiden India tahun 1987 3 September 1987 24 Julai 1992 Ramaswamy Venkataraman
9 Kocheril Raman Narayanan
(1920–2005)
President Clinton with Indian president K. R. Narayanan (cropped).jpg Pilihan raya naib presiden India tahun 1992 21 Ogos 1992 24 Julai 1997 Shankar Dayal Sharma
10 Krishan Kant
(1927–2002)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1997 21 Ogps 1997 27 Julai 2002 † Kocheril Raman Narayanan (1997–2002)
A. P. J. Abdul Kalam (2002)
11 Bhairon Singh Shekhawat
(1923–2010)
Pilihan raya naib presiden India tahun 2002 19 Ogos 2002 21 Julai 2007 A. P. J. Abdul Kalam
12 Mohammad Hamid Ansari
(born in 1937)[2][3]
Hamid ansari.jpg Pilihan raya naib presiden India tahun 2007 & 2012 11 August 2007 Incumbent
(Penggal tamat pada 19 Ogos 2017)
Pratibha Patil (2007–2012)
Pranab Mukherjee (2012–2017)
Ram Nath Kovind (Presiden ke-14 yang baharu dipilih)
13 Venkaiah Naidu
(lahir pada tahun 1949)
atau
Gopalkrishna Gandhi
(lahir pada tahun 1946)
Pilihan raya naib presiden India tahun 2017 19 Ogos 2017
(Bakal mengangkat sumpah)
Ram Nath Kovind (Presiden ke-14 baharu dipilih)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.