Pergi ke kandungan

Senarai Naib Presiden India

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Senarai penuh Naib Presiden India termasuk individu mengangkat sumpah jawatan sebagai Naib Presiden India berikutan penerapan jawatan tersebut ke dalam Perlembagaan India pada tahun 1950. [1]

Name
(birth–death)
Potret Dipilih Mula menjabat Tamat menjabat Presiden
1 Sarvepalli Radhakrishnan
(1888–1975)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1952 dan 1957. 13 Mei 1952 12 Mei 1962 Rajendra Prasad
2 Zakir Hussain
(1897–1969)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1962 13 Mei 1962 12 Mei 1967 Sarvepalli Radhakrishnan
3 Varahagiri Venkata Giri
(1894–1980)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1967 13 Mei 1967 3 Mei 1969 Zakir Husain
4 Gopal Swarup Pathak
(1896–1982)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1969 31 Ogos 1969 30 Ogos 1974 Varahagiri Venkata Giri (1969–1974)
Fakhruddin Ali Ahmed (1974)
5 Basappa Danappa Jatti
(1912–2002)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1974 31 Ogos 1974 30 Ogos 1979 Fakhruddin Ali Ahmed (1974–1977)
Neelam Sanjiva Reddy (1977–1979)
6 Mohammad Hidayatullah
(1905–1992)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1979 31 Ogos 1979 30 Ogos 1984 Neelam Sanjiva Reddy (1979–1982)
Giani Zail Singh (1982–1984)
7 Ramaswamy Venkataraman
(1910–2009)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1984 31 Ogos 1984 24 Julai 1987 Giani Zail Singh
8 Shankar Dayal Sharma
(1918–1999)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1987 3 September 1987 24 Julai 1992 Ramaswamy Venkataraman
9 Kocheril Raman Narayanan
(1920–2005)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1992 21 Ogos 1992 24 Julai 1997 Shankar Dayal Sharma
10 Krishan Kant
(1927–2002)
Pilihan raya naib presiden India tahun 1997 21 Ogos 1997 27 Julai 2002 † Kocheril Raman Narayanan (1997–2002)
A. P. J. Abdul Kalam (2002)
11 Bhairon Singh Shekhawat
(1923–2010)
Pilihan raya naib presiden India tahun 2002 19 Ogos 2002 21 Julai 2007 A. P. J. Abdul Kalam
12 Mohammad Hamid Ansari
(lahir pada tahun 1937)[2][3]
Pilihan raya naib presiden India tahun 2007 & 2012 11 Ogos 2007 11 Ogos 2017 Pratibha Patil (2007–2012)
Pranab Mukherjee (2012–2017)
Ram Nath Kovind (2017)
13 Venkaiah Naidu
(lahir pada tahun 1949)
Pilihan raya naib presiden India tahun 2017 11 Ogos 2017 11 Ogos 2022 Ram Nath Kovind (2017–2022)
14 Jagdeep Dhankhar
(lahir pada tahun 1951)
Pilihan raya naib presiden India tahun 2022 11 Ogos 2022 Incumbent Droupadi Murmu (2022–)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ List of Presidents /Vice Presidents
  2. ^ The Hindu - Hamid Ansari wins Vice-Presidential poll
  3. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-06-14. Dicapai pada 2017-07-22.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.