Senarai episod The Lion Guard

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

The Lion Guard (Bahasa Melayu: Hulubalang Singa) ialah sebuah siri animasi televisyen Amerika Syarikat yang dikembangkan oleh Ford Riley[1] yang berdasarkan filem 1994 Disney, The Lion King. Siri ini pertama kali disiarkan dengan filem televisyen yang berjudulkan Hulubalang Singa: Kembalinya Ngauman (Bahasa Inggeris: The Lion Guard: Return of the Roar) di Disney Channel pada 22 November 2015[2] dan mula disiarkan sebagai siri TV pada 15 Januari 2016 di Disney Junior dan di Disney Channel.[3]

Siri ini diperbaharu untuk musim kedua pada Mac 2016,[4] dan musim ketiga ditempah pada setahun kemudian.[5]

Gambaran keseluruhan siri[sunting | sunting sumber]

Musim Episod Tarikh siaran asal
Amerika Syarikat Asia Tenggara
Pertama Terakhir Pertama Terakhir
1 28 22 November 2015 (2015-11-22) 21 April 2017 (2017-04-21) 20 Mac 2016 9 Julai 2017
2 30 7 Julai 2017 (2017-07-07) 22 April 2019 (2019-04-22) 3 September 2017 27 Julai 2019
3 20 3 Ogos 2019 (2019-08-03) 3 November 2019 (2019-11-03) 8 November 2019 30 Jun 2020

Episod[sunting | sunting sumber]

Musim 1 (2015–2017)[sunting | sunting sumber]

Bil. Judul
(Judul bahasa Melayu)
Pengarah Pengarang Tarikh siaran Kod
penerbitan[6]
Dalam
siri
Dalam
musim
Amerika Syarikat Asia Tenggara
1
2
1
2
"The Lion Guard: Return of the Roar"
"Hulubalang Singa: Kembalinya Ngauman"
Howy ParkinsFord Riley22 November 2015 (2015-11-22)20 Mac 2016TBA
33"The Rise of Makuu"
"Kebangkitan Makuu"
Howy ParkinsFord Riley15 Januari 2016 (2016-01-15)17 April 2016103
44"Bunga the Wise"
"Bunga yang Bijaksana"
Howy ParkinsJohn Loy22 Januari 2016 (2016-01-22)24 April 2016104
55"Never Judge a Hyena by Its Spots"
"Jangan Pandang Dubuk pada Tompoknya"
Howy ParkinsKevin Hopps, John Loy, dan Ford Riley15 Januari 2016 (2016-01-15)1 Mei 2016105
66"Can't Wait to Be Queen"
"Tak Sabar Nak Jadi Ratu"
Howy ParkinsJack Monaco, John Loy, dan Ford Riley29 Januari 2016 (2016-01-29)8 Mei 2016106
77"Eye of the Beholder"
"Mata yang Melihatnya"
Howy ParkinsJack Monaco, John Loy, dan Ford Riley5 Februari 2016 (2016-02-05)15 Mei 2016107
88"The Kupatana Celebration"
"Sambutan Kupatana"
Howy ParkinsElise Allen, John Loy, dan Ford Riley12 Februari 2016 (2016-02-12)22 Mei 2016108
99"Fuli's New Family"
"Keluarga Baru Fuli"
Howy ParkinsElise Allen, John Loy, dan Ford Riley19 Februari 2016 (2016-02-19)29 Mei 2016109
1010"The Search for Utamu"
"Mencari Utamu"
Howy ParkinsElise Allen, John Loy, dan Ford Riley26 Februari 2016 (2016-02-26)6 Jun 2016110
1111"Follow That Hippo!"
"Ikut Badak Tu"
Howy ParkinsJohn Loy18 Mac 2016 (2016-03-18)6 Jun 2016111
1212"The Call of the Drongo"
"Panggilan Serigunting"
Howy ParkinsCerita oleh Elise Allen
Teledra oleh Kevin Hopps
25 Mac 2016 (2016-03-25)10 Julai 2016112
1313"Paintings and Predictions"
"Lukisan dan Ramalan"
Howy ParkinsCerita oleh Elise Allen
Teledra oleh Kevin Hopps
1 April 2016 (2016-04-01)24 Julai 2016113
1414"The Mbali Fields Migration"
"Penghijrahan Padang Mbali"
Howy ParkinsElise Allen, John Loy, dan Ford Riley22 April 2016 (2016-04-22)7 Ogos 2016114
1515"Bunga and the King"
"Bunga dan Raja"
Howy ParkinsJack Monaco29 April 2016 (2016-04-29)28 Ogos 2016115
1616"Never Roar Again"
"Takkan Mengaum Lagi"
Howy ParkinsJack Monaco18 November 2016 (2016-11-18)1 Januari 2017116
1717"The Imaginary Okapi"
"Okapi Khayalan"
Howy ParkinsJohn Loy8 Julai 2016 (2016-07-08)18 September 2016117
1818"Too Many Termites"
"Banyaknya Anai-anai"
Howy ParkinsElise Allen15 Julai 2016 (2016-07-15)27 November 2016118
1919"The Trouble with Galagos"
"Masalah dengan Galagos"
Howy ParkinsElise Allen5 Ogos 2016 (2016-08-05)4 Disember 2016119
2020"Janja's New Crew"
"Anggota Baru Janja"
Howy ParkinsKevin Hopps26 Ogos 2016 (2016-08-26)25 Disember 2016120
2121"Baboons!"
"Beruk"
Howy ParkinsKevin Hopps dan Jack Monaco23 September 2016 (2016-09-23)1 Januari 2017121
2222"Beware the Zimwi"
"Berhati-hati dengan Zimwi"
Howy ParkinsJack Monaco14 Oktober 2016 (2016-10-14)30 Oktober 2016122
2323"Lions of the Outlands"
"Singa-singa Tanah Luar"
Howy Parkins dan Tom DerosierKevin Hopps, Ford Riley, dan John Loy11 November 2016 (2016-11-11)1 Januari 2017123
2424"Beshte and the Hippo Lanes"
"Beshte dan Laluan Badak"
Howy ParkinsCerita oleh John Loy
Teledra oleh Chelsea Beyl dan Jack Monaco
17 Mac 2017 (2017-03-17)11 Jun 2017TBA
2525"The Trail to Udugu"
"Haluan ke Udugu"
Howy Parkins dan Tom DerosierCerita oleh Kendall Michele Haney
Teledra oleh Kendall Michele Haney dan Elise Allen
6 Januari 2017 (2017-01-06)23 April 2017125
2626"Ono's Idol"
"Idola Ono"
Howy ParkinsJack Monaco24 Februari 2017 (2017-02-24)7 Mei 2017126
2727"The Lost Gorillas"
"Mawas yang Sesat"
Howy Parkins dan Tom DerosierElise Allen2 Disember 2016 (2016-12-02)19 Mac 2017127
2828"Ono the Tickbird"
"Ono Peneman"
Howy ParkinsElise Allen21 April 2017 (2017-04-21)9 Julai 2017128

Musim 2 (2017–2019)[sunting | sunting sumber]

Bil. Judul
(Judul bahasa Melayu)
Pengarah Pengarang Tarikh siaran Kod
penerbitan[6]
Dalam
siri
Dalam
musim
Amerika Syarikat[7] Asia Tenggara
291"Babysitter Bunga"
"Bunga si Penjaga"
Howy ParkinsElise Allen7 Julai 2017 (2017-07-07)3 September 2017201
302"The Savannah Summit"
"Persidangan Savana"
Howy Parkins dan Tom DerosierJack Monaco7 Julai 2017 (2017-07-07)10 September 2017202
31
32
3
4
"The Lion Guard: The Rise of Scar"Howy ParkinsFord Riley29 Julai 2017 (2017-07-29)12 November 2017205
335"Let Sleeping Crocs Lie"
"Jangan Kejutkan Buaya yang Tidur"
Howy ParkinsElise Allen11 Ogos 2017 (2017-08-11)5 November 2017207
346"Swept Away"
"Dihanyutkan"
Howy Parkins dan Tom DerosierJack Monaco15 September 2017 (2017-09-15)3 Disember 2017TBA
357"Ono and the Egg"
"Ono dan Telur"
Howy Parkins dan Tom DerosierElise Allen21 Julai 2017 (2017-07-21)22 Oktober 2017209
368"The Traveling Baboon Show"
"Pertunjukan Babun Pengembara"
Howy ParkinsJohn Loy14 Julai 2017 (2017-07-14)17 September 2017208
379"Rafiki's New Neighbors"
"Jiran Baru Rafiki"
Howy ParkinsLaura Sreenby dan Krista Tucker22 September 2017 (2017-09-22)10 Disember 2017TBA
3810"Rescue in the Outlands"
"Penyelamatan di Tanah Luar"
Howy Parkins dan Tom DerosierElise Allen29 September 2017 (2017-09-29)1 Januari 2018TBA
3911"The Bite of Kenge"
"Gigitan Kenge"
Howy ParkinsKrista Tucker3 November 2017 (2017-11-03)17 Februari 2018213
4012"The Morning Report"
"Laporan Pagi"
Howy Parkins dan Tom DerosierJack Monaco8 Januari 2018 (2018-01-08)16 Februari 2018TBA
4113"The Ukumbusho Tradition"
"Tradisi Ukumbusho"
Howy ParkinsJack Monaco27 Oktober 2017 (2017-10-27)26 Januari 2018TBA
4214"The Golden Zebra"
"Kuda Belang Emas"
Howy ParkinsElise Allen9 Januari 2018 (2018-01-09)4 Maret 2018216
4315"The Little Guy"
"Si Kecil"
Howy Parkins dan Tom DerosierGus Constantellis10 Januari 2018 (2018-01-10)1 April 2018217
4416"The Wisdom of Kongwe"
"Kebijaksanaan Kongwe"
Howy ParkinsJack Monaco3 April 2018 (2018-04-03)29 Mei 2018218
4517"Divide and Conquer"
"Pecah dan Takluk"
Tom DerosierJohn Loy11 Januari 2018 (2018-01-11)8 April 2018TBA
4618"The Kilio Valley Fire"
"Kebakaran di Lembah Kilio"
Howy ParkinsElise Allen4 April 2018 (2018-04-04)29 Mei 2018TBA
4719"Timon and Pumbaa's Christmas"
"Krismas Timon dan Pumbaa"
Howy ParkinsFord Riley, John Loy, dan Krista Tucker8 Disember 2017 (2017-12-08)25 Disember 2017221
4820"The Scorpion's Sting"
"Sengatan Kala Jengking"
Howy Parkins dan Tom DerosierKrista Tucker2 April 2018 (2018-04-02)29 Mei 2018222
4921"Undercover Kinyonga"
"Kinyonga si Pengintip"
Howy ParkinsDon Gillies5 April 2018 (2018-04-05)15 September 2018TBA
5022"Cave of Secrets"
"Gua Rahsia"
Howy Parkins dan Tom DerosierJack Monaco4 September 2018 (2018-09-04)19 November 2018TBA
5123"The Zebra Mastermind"
"Kuda Belang Perancang"
Howy ParkinsJohn Loy dan Don Gillies5 September 2018 (2018-09-05)6 Julai 2019TBA
5224"The Hyena Resistance"
"Pemberontakan Dubuk"
Howy Parkins dan Tom DerosierKendall Michele Haney6 September 2018 (2018-09-06)7 Julai 2019226
5325"The Underground Adventure"
"Pengembaraan Bawah Tanah"
Howy ParkinsElise Allen7 September 2018 (2018-09-07)13 Julai 2019227
5426"Beshte and the Beast"
"Beshte dan si Gagah"
Howy Parkins dan Tom DerosierElise Allen12 November 2018 (2018-11-12)1 Januari 2019228
5527"Pride Landers Unite!"
"Tanah Megah Bersatu"
Howy ParkinsJack Monaco21 Januari 2019 (2019-01-21)14 Julai 2019TBA
5628"The Queen's Visit"
"Lawatan Ratu"
Howy Parkins dan Tom DerosierDon Gillies dan John Loy18 Februari 2019 (2019-02-18)20 Julai 2019230
5729"The Fall of Mizimu Grove"
"Kejatuhan Dusun Mizimu"
Howy ParkinsKendall Michele Haney25 Mac 2019 (2019-03-25)21 Julai 2019TBA
5830"Fire from the Sky"
"Api dari Langit"
Howy Parkins dan Tom DerosierJack Monaco22 April 2019 (2019-04-22)27 Julai 2019232

Musim 3 (2019)[sunting | sunting sumber]

Bil. Judul
(Judul bahasa Melayu)
Pengarah Pengarang Tarikh siaran Kod
penerbitan[6]
Dalam
siri
Dalam
musim
Amerika Syarikat Asia Tenggara
59
60
1
2
"The Lion Guard: Battle for the Pride Lands"
Howy ParkinsFord Riley3 Ogos 2019 (2019-08-03)8 November 2019301
302
613"The Harmattan"
"Angin Harmatan"
Howy Parkins dan Tom DerosierGus Constantellis7 September 2019 (2019-09-07)29 Februari 2020TBA
624"Ghost of the Mountain"
"Hantu dari Gunung"
Howy ParkinsKendall Michele Haney14 September 2019 (2019-09-14)6 Disember 2019TBA
635"The Accidental Avalanche"
"Runtuhan yang Tak Disengajakan"
Howy Parkins dan Tom DerosierJohn Loy dan Elise Allen8 September 2019 (2019-09-08)12 Januari 2020TBA
646"Marsh of Mystery"
"Paya Misteri"
Howy ParkinsKendall Michele Haney15 September 2019 (2019-09-15)26 Disember 2019TBA
657"Journey of Memories"
"Perjalanan Penuh Kenangan"
Howy Parkins dan Tom DerosierJennifer Skelly22 September 2019 (2019-09-22)27 Januari 2020TBA
668"The Race to Tuliza"
"Perlumbaan ke Tuliza"
Howy ParkinsKent Redeker28 September 2019 (2019-09-28)1 Februari 2020TBA
679"Mama Binturong"
"Mama Binturung"
Howy ParkinsGus Constantellis29 September 2019 (2019-09-29)8 Februari 2020TBA
6810"Friends to the End"
"Sahabat Hingga ke Akhirnya"
Tom DerosierAlison Taylor5 Oktober 2019 (2019-10-05)15 Februari 2020TBA
6911"Dragon Island"
"Pulau Naga"
Howy Parkins dan Tom DerosierAlison Taylor21 September 2019 (2019-09-21)22 Februari 2020TBA
7012"The Tree of Life"
"Pohon Kehidupan"
Howy ParkinsKendall Michele Haney6 Oktober 2019 (2019-10-06)2 Mac 2020TBA
7113"Little Old Ginterbong"
"Nenek Ginterbong"
Howy ParkinsGus Constantellis13 Oktober 2019 (2019-10-13)9 Mac 2020TBA
7214"The River of Patience"
"Sungai untuk Pesakit"
Tom DerosierJennifer Skelly12 Oktober 2019 (2019-10-12)16 Mac 2020TBA
7315"Poa the Destroyer"
"Poa si Pemusnah"
Tom DerosierAllison Taylor, Kendall Michele Haney, John Loy, dan Ford Riley19 Oktober 2019 (2019-10-19)23 Mac 2020TBA
7416"The Lake of Reflection"
"Tasik Cerminan"
Tom DerosierJennifer Skelly26 Oktober 2019 (2019-10-26)30 Mac 2020TBA
7517"Triumph of the Roar"
"Puncak Jaya Ngauman"
Howy ParkinsJohn Loy27 Oktober 2019 (2019-10-27)6 April 2020TBA
7618"Long Live the Queen"
"Hidup Selamanya Permaisuri"
Howy ParkinsFord Riley dan Kendall Michele Haney20 Oktober 2019 (2019-10-20)20 April 2020TBA
7719"Return to the Pride Lands"
"Kembali ke Tanah Megah"
Howy Parkins dan Tom DerosierKendall Michele Haney dan Ford Riley3 November 2019 (2019-11-03)2 Mei 2020TBA
7820"Journey to the Pride Lands"
"Perjalanan ke Tanah Megah"
Ford RileyKent Redeker, Kendall Michele Haney, John Loy, dan Ford Riley2 November 2019 (2019-11-02)30 Jun 2020TBA

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Disney's The Lion King to Continue with The Lion Guard". ComingSoon.net.
  2. ^ Beck, Jerry (9 Oktober 2015). "Disney's "The Lion Guard: Return Of The Roar" Set For Nov. 22 Debut". Animation Scoop. Indiewire. Dicapai pada 9 Oktober 2015.
  3. ^ Wagmeister, Elizabeth (9 Disember 2015). "Disney's 'Lion King' Revival Series 'The Lion Guard' to Premiere in January". Variety. Dicapai pada 10 Disember 2015.
  4. ^ Steinberg, Brian (4 Mac 2016). "Disney Junior Renews 'Lion Guard,' Orders 'Vampirina,' 'Puppy Dog Tails'". Variety. Dicapai pada 4 Mac 2016.
  5. ^ Calvario, Liz (15 Mac 2017). "Disney Junior Renews 'Mickey and the Roadster Racers' & 'The Lion Guard'". Deadline.
  6. ^ a b c "The Lion Guard episodes". Disney-ABC Press. Dicapai pada 24 Disember 2015.
  7. ^ "The Lion Guard". Zap2It. Dicapai pada 9 Jun 2017.