Senarai penggubah muzik era pembaharuan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Senarai penggubah muzik klasikal
Pertengahan (Medieval) (476 - 1400)
Pembaharuan (Renaissance) (1400 - 1600)
Barok (Baroque) (1600 - 1760)
Klasikal (Classical) (1730 - 1820)
Romantis (Romantic) (1815 - 1910)
Abad ke-20 (1900 - 2000)
Abad ke-21 (2000 - )


Berikut adalah nama penggubah muzik dari era pembaharuan.

Penggubah pada waktu peralihan era pertengahan (1400-1450)[sunting | sunting sumber]

Sejarah muzik klasikal
Muzik era pertengahan (476 – 1400)
Muzik era pembaharuan (1400 – 1600)
Muzik era barok (1600 – 1760)
Muzik era klasikal (1730 – 1820)
Muzik era romantis (1815 – 1910)
Muzik klasikal abad ke-20 (1900 – 2000)
Muzik klasikal kontemporari (1975 – kini)


Senarai penggubah-penggubah di waktu perubahan di antara akhir zaman pertengahan dan awal zaman pembaharuan.

  • Antonio da Cividale (Antonius de Civitate Austrie) (1392-1421)
  • Antonius Romanus (1400-1432)
  • Arnold de Lantins (1430)
  • Bartolomeo da Bologna (1405-1427)
  • Byttering (kemungkinan Thomas Byttering) (1410-1420)
  • Clement Liebert (1433–1454)
  • Estienne Grossin (1418-1421)
  • Gilles Binchois (1400-1460)
  • Giovanni Mazzuoli (Giovanni degli Organi) (1360-1426)
  • Guillaume Dufay (1397-1474)
  • Guillaume Legrant (Lemarcherier) (1405-1449)
  • Hugo de Lantins (1430)
  • Jacobus Vide (1405-1433)
  • Johannes Brassart (1400-1455)
  • Johannes Cesaris (1406-1417)
  • Johannes de Limburgia (fl. 1431)
  • Johannes Tapissier (Jean de Noyers) (1370-sebelum 1410)
  • John Dunstable (1380-1453)
  • Leonel Power (1445)
  • Nicolas Grenon (1375-1456)
  • Pierre Fontaine (1380-c.1450)
  • Pycard (1410)
  • Reginaldus Libert (1425-1435)
  • Richard Loqueville (1418)
  • Roy Henry (berkemungkinan Henry V dari England) (1410)

Penggubah pada awal era pembaharuan (1450-1500)[sunting | sunting sumber]

  • Adrien Basin (1457-1476)
  • Alexander Agricola (446?-1506)
  • Antoine Brumel (1460-selepas 1520)
  • Antoine Busnois (1430-1492)
  • Antoine de Févin (1470-1511 or 1512)
  • Arnolt Schlick (1450-1525)
  • Bartolomeo Tromboncino (1470-1535)
  • Carpentras (1470-1548)
  • Colinet de Lannoy (1497)
  • Conrad Paumann (1410-1473)
  • Edmund Turges (1450 - ?)
  • Eloy d'Amerval (1455-1508)
  • Firminus Caron (1460-1475)
  • Franchinus Gaffurius (1451-1522)
  • Francisco de la Torre (1460-1500)
  • Francisco de Peñalosa (1470-1528)
  • Gaspar van Weerbeke (1445-selepas 1517)
  • Gilles Joye (1424/1425-1483)
  • Gilles Mureau (1450-1512)
  • Guillaume Faugues (1460-1475)
  • Guillaume le Rouge (1450-1465)
  • Hayne van Ghizeghem (1445-1480)
  • Heinrich Finck (1444 or 1445-1527)
  • Heinrich Isaac (1450-1517)
  • Jacob Obrecht (1453-1505)
  • Jacobus Barbireau (1455-1491)
  • Jean Braconnier (1512)
  • Jean Japart (1474-1481)
  • Jean Mouton (1459-1522)
  • Jehan Fresneau (1468-1505)
  • Johannes de Stokem (1445-1487)
  • Johannes Fedé (1415-?1477)
  • Johannes Martini (1440-1497 atau 1498)
  • Johannes Ockeghem (1415-1497)
  • Johannes Pullois (1478)
  • Johannes Regis (1425-1496)
  • Johannes Tinctoris (1435-1511)
  • John Plummer (1410-1483)
  • John Browne (?-1505)
  • Josquin des Prez (1450-1521)
  • Juan de Anchieta (1462-1523)
  • Juan de Triana (1460-1500)
  • Juan de Urrede (1430-selepas 1482)
  • Juan del Encina (1468-1529)
  • Juan Pérez de Gijón (1460-1500)
  • Loyset Compère (1450-1518)
  • Marbrianus de Orto (1460-1529)
  • Marchetto Cara (1470-1525?)
  • Mathieu Gascongne (awal abad ke-16)
  • Matthaeus Pipelare (1450-1515)
  • Nicolaus Zacharie (1466)
  • Paul Hofhaimer (1459-1537)
  • Pedro de Escobar (1465-1535)
  • Petrus de Domarto (1445-1455)
  • Philippe Basiron (1449-1491)
  • Pierre de La Rue (1460-1518)
  • Richard Davy (1465-1507)
  • Richard Hygons (1435-1509)
  • Robert de Févin (akhir abad ke-15 dan awal abad ke-16) (Abang kepada Antoine de Févin)
  • Robert Fayrfax (1464-1521)
  • Robert Morton (1430-selepas 1475)
  • Robert Wilkinson (1450-1515 atau selepas)
  • Walter Frye (1450-1475)
  • Walter Lambe (1450 - selepas 1504)
  • William Cornysh (1465-1523)

Penggubah pada pertengahan era pembaharuan (1500-1550)[sunting | sunting sumber]

  • Adrian Willaert (1490-1562)
  • Agostino Agostini (1569)
  • Alonso Mudarra (1510-1580)
  • Andrea Antico (1480-selepas 1538)
  • Andrea Gabrieli (1510-1586)
  • Anne Boleyn (1507–1536)
  • Antoine de Longueval (1498-1525)
  • Antonio Carreira (1515-1590)
  • Antonio de Cabezón (1510-1566)
  • Antonio Gardano (1509-1569)
  • Antonius Divitis (1470-1530)
  • Arnold von Bruck (1500-1554)
  • Bálint Bakfark (1507-1576) (atau nama lain, Valentin/Valentine/Valentinus Bakfark)
  • Bartolomé de Escobedo (1500-1563)
  • Bartolomeo degli Organi (1474-1539)
  • Bernardo Pisano (1490-1548)
  • Claude Gervaise (1540-1560)
  • Claude Goudimel (1510-1572)
  • Claudin de Sermisy (1490-1562)
  • Claudio Veggio (1510-15??)
  • Clément Janequin (1485-1558)
  • Cornelius Canis (1505-1561)
  • Costanzo Festa (1495-1545)
  • Cristóbal de Morales (1500-1553)
  • Cypriano de Rore (1515-1565)
  • Christopher Tye (1505-1572?)
  • Didier Lupi Second (1520-selepas 1559)
  • Diego Ortiz (1510-1570)
  • Dominique Phinot (1510-1556)
  • Filippo de Lurano (1475-1520)
  • Firmin Lebel (awal abad ke-16 - 1573)
  • Francesco Corteccia (1502-1571)
  • Francesco da Milano (1497-1543)
  • Francesco de Layolle (1492-1540)
  • Gasparo Alberti (1480-1560)
  • Ghiselin Danckerts (1510-1565)
  • Gioseffo Zarlino (1517-1590)
  • Giovanni Domenico da Nola (1515-1592)
  • Giovanni Paolo Paladini (1540-1560)
  • Giuseppe Guami (1510-1586)
  • Guillaume Morlaye (1510-1558)
  • Hans Buchner (1483-1540)
  • Heliodoro de Paiva (1500-1552)
  • Henry VIII of England (1491-1547)
  • Hilaire Penet (1501?-15??)
  • Hugh Aston (1485-1558)
  • Jacob Clemens non Papa (1510-1555) (Jacques Clément)
  • Jacques Arcadelt (1505?-1568) (juga dikenali sebagai Jacob Arcadelt)
  • Jacques Buus (1500-1565)
  • Jacquet of Mantua (1483-1559)
  • Jean l'Héritier (1480-1552) (juga Heretier, Lhéritier, Lirithier)
  • Jean Maillard (1510-1570)
  • Jean Richafort (1480-1547)
  • Johann Walter (1496-1570)
  • Johannes Ghiselin (1491-1507)
  • Johannes Lupi (1506-1539)
  • John Black (1520-1587)
  • John Sheppard (1515-1559)
  • John Taverner (1490-1545)
  • Juan Bermudo (1510-1565)
  • Leonhard Kleber (1490-1556)
  • Loys Bourgeois (1510-1560) (juga dikenali sebagai Louis Bourgeois)
  • Ludwig Senfl (1486-1542)
  • Luis de Milán (1500-1561)
  • Luis de Narvaez (1540)
  • Lupus (1495-after 1530)
  • Lupus Hellinck (1494-1541)
  • Maddalena Casulana (1540–1590)
  • Marco da l'Aquila (1505-1555)
  • Marco Dall'Aquila (1480-after 1538)
  • Martin Agricola (1486-1556)
  • Matheo Flecha (saudara sulung) (di Catalan, Mateu Fletxa el Vell) (?1481-?1553)
  • Nicolas Champion (1475-1533)
  • Nicolas Gombert (1495-c1560)
  • Nicholas Ludford (1485-1557)
  • Ninot le Petit (1500-1520)
  • Paola Massarenghi (1565–1585)
  • Paolo Aretino (1508-1584)
  • Philippe Verdelot (1475-sebelum 1552)
  • Pierre Alamire (.1470-1536)
  • Pierre de Manchicourt (1510-1564)
  • Pierre Moulu (1485-c1550)
  • Richard Sampson (1516)
  • Robert Carver (1484-1568)
  • Sandrin (Pierre Regnault) (1490-1560)
  • Teodora Ginés (1530–selepas 1598)
  • Thomas Appleby (1488-1563)
  • Thomas Crecquillon (1490-?1557)
  • Thomas Tallis (1505-1585)
  • Tielman Susato (1500-c1562)
  • Tomás de Santa María (1515-1570)
  • Tomaso Cimello (1500-selepas 1579)
  • Vincenzo Capirola (1474-selepas 1548)
  • Vincenzo Galilei (1520-1591)
  • Vincenzo Ruffo (1510-1587)
  • Wacław z Szamotuł (1520-1560)

Penggubah pada akhir era pembaharuan (1550-1600)[sunting | sunting sumber]

  • Adreana Basile (1580–1640)
  • Adrian Le Roy (1550-1580)
  • Adriano Banchieri (1568-1634)
  • Alberto da Ripa (1529-1551)
  • Alessandro Piccinini (1566-1638)
  • Alessandro Striggio (1540-1592)
  • Alfonso Ferrabosco (I) (1543-1588)
  • Alfonso Ferrabosco (II) (1570-1628)
  • Alfonso Fontanelli (1557-1622)
  • Alonso Lobo (1555-1617)
  • Ambrose Lupo (1591)
  • Andreas Pevernage (1542/1543-1591)
  • Annibale Padovano (1527-1575)
  • Annibale Stabile (1535-1595)
  • Annibale Zoilo (1537–1592)
  • Anthony Holborne (?-1602)
  • Antoine de Bertrand (.1530/1540-1581)
  • Antonio Cifra (1584-1629)
  • Antonio Il Verso (1560-1621)
  • Ascanio Mayone (1565-1627)
  • Ascanio Trombetti (1544-1590)
  • Baldassare Donato (1525 hingga 1530-1603)
  • Carlo Gesualdo (1560-1613)
  • Caterina Assandra (1580–1632)
  • Cesarina Ricci (1573, 1597)
  • Cesario Gussago (1599-1612)
  • Christoph Demantius (1567-1643)
  • Claude Le Jeune (1530-1600)
  • Claudia Rusca (1593–1676)
  • Claudia Sessa (1570–antara 1613 dan 1619)
  • Claudio Merulo (1533-1604)
  • Claudio Monteverdi (1567-1643)
  • Claudio Pari (1574-selepas 1619)
  • Cornelis Verdonck (1563-1625)
  • Cosimo Bottegari (1554-1620)
  • Costanzo Porta (1529-1601)
  • Daniel Bacheler (1572-1618)
  • Dario Castello (1560-1640)
  • David Peebles (1530-1579)
  • Diomedes Cato (1570-selepas 1615)
  • Duarte Lobo (1565-1647)
  • Elias Nikolaus Ammerbach (1530-1597)
  • Elias Mertel (1561-1626)
  • Emilio de' Cavalieri (1550-1602)
  • Eustache Du Caurroy (1549-1609)
  • Fabrice Caietain (1570-1578)
  • Fabrizio Caroso (1530-selepas 1600)
  • Fabrizio Dentice (1550-1600)
  • Felice Anerio (1560-1614)
  • Filippo Azzaiolo (1557-1569)
  • Francesca Caccini (1587–1640?)
  • Francesco Guami (1544-1602)
  • Francesco Rognoni (1585-sebelum 1626)
  • Francesco Soriano (1548-1621)
  • Francesco Soto de Langa (1534-1619)
  • Francesco Usper (1570-1641)
  • Francisco de Peraza (1575-1600)
  • Francisco Guerrero (1528-1599)
  • Gabriele Villani (1555-1625)
  • Giaches de Wert (1535-1596)
  • Giammateo Asola (1532 atau awal dari-1609)
  • Giles Farnaby (1563-1640)
  • Ginés Pérez de la Parra (1548-1600)
  • Gioseffo Guami (1540-1611)
  • Giovanni Animuccia (1520-1571)
  • Giovanni Bassano (1558-1617)
  • Giovanni Battista Conforti (1550)
  • Giovanni Bernardino Nanino (1560-1623)
  • Giovanni Croce (1557-1609)
  • Giovanni de Macque (1549-1614)
  • Giovanni Dragoni (1540-1598)
  • Giovanni Gabrieli (1557-1612)
  • Giovanni Leonardo Primavera (1540-1585)
  • Giovanni Maria Nanino (Nanini) (1543 atau 1544-1607)
  • Giovanni Paolo Cima (1570-1622)
  • Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594)
  • Girolamo Belli (1552-1620)
  • Girolamo Cavazzoni (1525-selepas 1577)
  • Girolamo Conversi (1570-1590)
  • Girolamo Dalla Casa (1601)
  • Girolamo Diruta (1554-selepas 1610)
  • Giulio Belli (1560-1621)
  • Giulio Caccini (1545-1618)
  • Giulio Cesare Martinengo (1564 atau 1568-1613)
  • Guillaume Boni (1530-1594)
  • Guillaume Costeley (1530-1606)
  • Hans Leo Hassler (1562-1612)
  • Hermann Finck (1527-1558)
  • Hernando de Cabezón (1541-1602)
  • Hernando Franco (1532-1585)
  • Hieronymus Praetorius (1560-1629)
  • Hubert Waelrant (1517-1595)
  • Jacob de Reis (1540-1605)
  • Jacob Polonais (1545-1605)
  • Jacobus de Kerle (1531 atau 1532-1591)
  • Jacobus Gallus (Jacob Handl) (1550-1591)
  • Jacobus Vaet (1529-1567
  • Jacopo Peri (1561-1633)
  • Jacques Champion (sebelum 1555-1642)
  • Jacques Mauduit (1557-1627)
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
  • Joachim Thibault de Courville (1581)
  • Joan Pau Pujol (1570-1626)
  • Johann Schop (1590-1667)
  • Johannes Matelart (sebelum 1538-1607)
  • Johannes Nucius (1556-1620)
  • John Angus (1562-1595)
  • John Bull (1562-1628)
  • John Coprario (1575-1626)
  • John Dowland (1563-1626)
  • John Jenkins (1592-1678)
  • John Johnson (1545-1594)
  • John Maynard (1576 - sebelum 1633)
  • John Mundy (1555-1630)
  • John Wilbye (1574-1638)
  • Kryštof Harant (1564-1621)
  • Leonardo Meldart Fiamengo (1550-1600)
  • Leonhard Lechner (1553-1606)
  • Lodovico Agostini (1534-1590)
  • Luca Marenzio (1553-1599)
  • Lucia Quinciani (1566, 1611)
  • Lucrezia Orsina Vizzana (1590–1662)
  • Luzzasco Luzzaschi (1545-1607)
  • Maddalena Casulana (1540-1590)
  • Manuel Cardoso (1566-1650)
  • Manuel Mendes (1547-1605)
  • Manuel Rodrigues Coelho (1555-1635)
  • Marc Antonio Ingegneri (1547-1592)
  • Massimo Troiano (1567-1570, selepas 1570)
  • Matheo Flecha (saudara yang muda) (di Catalan, Mateu Fletxa el Jove) (c.1530-1604)
  • Melchior Franck (1579-1639)
  • Michael Praetorius (1571-1621)
  • Michelagnolo Galilei (1575-1631)
  • Miguel de Fuenllana (1553-1578)
  • Nicholas Strogers (1590-1620)
  • Nicolas de La Grotte (1530-1600)
  • Orazio Vecchi (1550-1605)
  • Orlando Gibbons (1583-1625)
  • Orlandus Lassus (1531-1594) (juga dikenali sebagai Orlando di Lasso)
  • Ottavio Vernizzi (1569-1649)
  • Paolo Bellasio (1554-1594)
  • Paschal de l'Estocart (1539?-selepas 1584)
  • Pedro de Cristo (1550-1618)
  • Peter Philips (1560-1628)
  • Philippe de Monte (1521-1603)
  • Pierre Certon (1572)
  • Pietro Paolo Borrono (1490-1563) (1531-1549)
  • Pietro Vinci (1535-1584)
  • Pomponio Nenna (1550-1613)
  • Ricardo Rognoni (1550 - 1620)
  • Richard Sumarte (15?? - selepas 1630)
  • Rinaldo del Mel (1554-1598)
  • Robert Godard (1536-1560)
  • Robert Whyte (1538-1574)
  • Rodrigo de Ceballos (1530-1591)
  • Ruggiero Giovannelli (1560-1625)
  • Ruggiero Trofeo (1550-1614)
  • Sebastián Aguilera de Heredia (1565-1627)
  • Séverin Cornet (1520-1582)
  • Settimia Caccini (1591–1638?)
  • Sigismondo d'India (1582-1629)
  • Thomas Campion (1567-1620)
  • Thomas Lupo (1571-1627)
  • Thomas Morley (1557-1603)
  • Thomas Robinson (1560-selepas 1609)
  • Thomas Tomkins (1572-1656)
  • Thomas Weelkes (1576-1623)
  • Thomas Whythorne (1528-1595)
  • Tiburzio Massaino (sebelum 1550-selepas 1608)
  • Tomás Luis de Victoria (1548-1611)
  • Vicente Lusitano (1550-1561)
  • Vincenzo Bellavere (15??-1587)
  • Vittoria Aleotti (1575–selepas' 1620)
  • William Brade (1560-1630)
  • William Byrd (1543-1623)
  • William Corkine (15?? - selepas 1617)
  • William Mundy (1528-sebelum 1591)
  • William Simmes (1575-1625)

Garisan waktu[sunting | sunting sumber]

Carlo GesualdoPhilippe RogierGiovanni GabrieliGiovanni de MaqueTomas Luis de VictoriaBalduin HoyoulWilliam ByrdIvo de VentoJohannes de FossaGiaches de WertOrlandus LassusGiovanni Pierluigi da PalestrinaGerard van TurnhoutCipriano de RoreJacob Clemens non PapaAndrea GabrieliPierre de ManchicourtThomas TallisChristopher TyeJohn TavernerAdrian WillaertThomas CrequillonNicolas GombertAntonius DivitisAntoine de FévinPierre de La RueJean MoutonHeinrich IsaacJosquin Des PrezJacob ObrechtAlexander AgricolaLoyset CompèreJohannes OckeghemAntoine BusnoisGuillaume DufayGilles BinchoisJohn DunstableLeonel Power


Lihat juga[sunting | sunting sumber]