Seni telanjang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Alun (La Vague), sebuah lukisan minyak 1896 oleh William-Adolphe Bouguereau
L'Âge d'airain (1877) oleh Rodin, dimodelkan dari seorang askar Belgium

Seni telanjang atau seni bogel difahamkan sebagai karya seni yang menumpukan kepada bentuk manusia yang tidak berpakaian atau telanjang sebagai subjek dominan. Seni ini mencakupi seni-seni lukisan, patung, fotografi, dan media campuran.

Tradisi Barat[sunting | sunting sumber]

Dalam adat seni Barat, kebogelan adalah umum dalam lukisan dan seni pahat antikuiti klasik.

Dalam zaman Kristian, seniman-seniman awal termasuk Michelangelo, Botticelli dan da Vinci.

Dalam fotografi[sunting | sunting sumber]

Augusto De Luca: Nudes, 1980

Ramai jurugambar mata pelajaran bogel mula menggunakan figurenude panjang untuk menerangkan "seni bogel" gambar[petikan diperlukan], untuk mengelakkan perihal kerja-kerja mereka sebagai erotika atau pornografi.

Istilah "seni bogel" digunakan bagi objek seni dengan seorang tokoh bogel manusia yang membuat kira-kira satu perempat daripada kawasan permukaan dan tidak sengaja erotik. Ia tidak melibatkan subjek yang berinteraksi dengan sesiapa sahaja atau muka yang bogel sebagai ciri-ciri yang terkemuka. Borang manusia bogel yang dibentangkan diturunkan sebagai objek seni dan bukan orang yang dengan merujuk kepada hubungan atau sosial dan pola tingkah laku.

Ruth Bernhard adalah salah satu yang paling awal untuk menerangkan gambar sebagai "seni bogel". Beliau khususnya berkata bahawa dia tidak pernah mengambil gambar bogel dengan subjek melihat ke dalam kanta. Dalam temu bual dengan Donna Conrad, tahun 95 Bernhard lama berbanding gambar-gambar bogel itu kepada orang-orang Jock Sturges, berkata: "Saya tidak pernah membuat bogel di mana terdapat ekspresi wajah."[1]

Jurugambar awal yang terkenal kerja-kerja dianggap "seni bogel" termasuk Imogen Cunningham, Ruth Bernhard, Anne Brigman, Edward Weston dan Alfred Stieglitz.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Conrad, Donna; PhotoVision (2000), "A Conversation with Ruth Bernhard", Vol. 1 No. 3