Pergi ke kandungan

Fotografi bogel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Fotografi bogel adalah gaya seni fotografi yang menggambarkan tubuh manusia bogel sebagai satu kajian. Fotografi bogel perlu dibezakan dari fotografi daya penarik, yang memberi penekanan yang lebih kepada model dan keseksualannya, dan melayan model sebagai subjek utama. Fotografi bogel juga perlu dibezakan dari fotografi erotik, yang mempunyai komponen seksual. Fotografi bogel juga dibezakan daripada fotografi lucah, yang bersifat seksual yang eksplisit.

Ramai jurugambar mempertimbangkan seni bogel gambar menjadi satu yang mengkaji tubuh manusia, bukannya orang itu. Satu gambar orang yang dimaksudkan untuk diiktiraf dipanggil potret, dan gambar-gambar bogel selalunya tidak menunjukkan muka langsung. Fotografi bogel umumnya tidak gambar, tetapi imej yang terdiri daripada seseorang pada kedudukan yang masih. Sebagai satu bentuk seni, fotografi bogel adalah gambaran diolah tubuh bogel dengan garis dan bentuk angka manusia sebagai matlamat utama. Jurugambar kadang-kadang keterlaluan menggunakan cahaya dan bayangan, kulit berminyak, dan bayang-bayang yang jatuh di seluruh badan untuk menunjukkan tekstur dan struktur badan.[1]

Sebuah gambar bogel oleh Félix-Jacques Moulin dari awal 1850an

PJurugambar awal sering menggambarkan bogel wanita seperti yang kita lihat di sini oleh Jacques Félix-Moulin. Banyak, seperti Edward Weston, Ruth Bernhard dan Jerry Avenaim, pilihan untuk menggambarkan garis badan sebagai sekeping seni. Mereka yang diimport dari istilah lukisan terma seni bogel dan figurenude untuk mengelakkan cadangan bahawa kerja-kerja mereka Erotika atau terbitan lucah. Robert Mapplethorpe perintis membantu kerja-kerja yang kemudian sengaja kabur sempadan antara fotografi bogel erotik dan artistik.[2]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ For example, see Conrad, Donna; PhotoVision (2000), "A Conversation with Ruth Bernhard", Vol. 1 No. 3 . Terdapat beliau menyifatkan beliau menggunakan mata pelajaran bogel sebagai sama seperti biasa masih-hidup gambar.
  2. ^ Mcnair, Brian (2002). Striptease culture: sex, media and the democratization of desire. Routledge. m/s. 183. ISBN 0415237343.