Simplelinux

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Simplelinux
Logo simpleLinux
Meja Simplelinux
Syarikat /
Pembangun
Fariz Luqman
Keluarga OSUnix
Model sumberSumber terbuka
Versi stabil
terkini
simpleLinux GNU/Linux 1.10 (codename Optimist Oncilla) (28 September 2012; 9 tahun yang lalu (2012-09-28))
Jenis intiMonolit
Antara muka
pengguna
lalai
Antara muka baris perintah, Sistem Tetingkap X
LesenPelbagai
Laman
sesawang
www.simpleLinux.my

simpleLinux ialah sebuah edaran Linux berasaskan Slackware (dan Slax). Didatangkan dengan dua versi yang berbeza, iaitu Simplelinux EXT serta Simplelinux Mini. SimpleLinux EXT adalah versi utama Simplelinux, yang telah siap dipasangkan beberapa aplikasi yang mungkin berguna kepada para pengguna. Manakala SimpleLinux Mini adalah versi Simplelinux yang sangat kecil, hanya menyertakan beberapa aplikasi serta alatan yang asas. SimpleLinux lahir di Ampang, Selangor, Malaysia.

Pengurus tetingkap asal[sunting | sunting sumber]

XFCE adalah window manager lalai bagi simpleLinux EXT. Manakala simpleLinux Mini tidak dipasangkan pengurus tetingkap XFCE tetapi menggunakan Openbox. Pengurus tetingkap Openbox adalah sangat kecil saiznya.

Fungsi tambahan[sunting | sunting sumber]

Peranti (perisian) tambahan boleh ditambah menggunakan pakej-pakej Slackware serta modul Slax. Pakej-pakej Slackware boleh dialih-format ke modul Slax menggunakan arahan tgz2lzm. Lebih-lebih lagi, pengguna boleh memuat turun aplikasi yang disediakan oleh Slax bagi kegunaan Simplelinux.

Versi[sunting | sunting sumber]

Versi EXT[sunting | sunting sumber]

Banyak menyertakan aplikasi-aplikasi, seperti KDE 3.5 Desktop Window Manager, KOffice, Kopete, KDE Games, JuK, Konqueror dan banyak lagi. Menggunakan XFCE sebagai pengurus tetingkap lalai.

Versi Mini[sunting | sunting sumber]

Sangat serupa dengan versi EXT. Tetapi, Openbox adalah pengurus tetingkap lalai bagi versi ini. Sedikit kecil saiznya kerana hanya disertakan sedikit aplikasi serta alatan. Hanya bersaiz 90 MB.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Linux-distro