Tarian Lilin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tarian Lilin
Tari Piring.jpg
Penari Tarian Lilin di Padang, Sumatra Barat, Indonesia
Nama asliTari Lilin
Asal usulIndonesia Sumatera Barat, Indonesia

Tarian Lilin atau Tari Lilin adalah sebuah tarian tradisional yang berasal dari Sumatra Barat, Indonesia. Tari Lilin ini biasanya ditampilkan oleh sekelompok penari perempuan maupun berpasangan yang membawa lilin dan dengan diiringi oleh muzik yang dibawakan oleh sekelompok musisi. Para penari ini akan membawa lilin yang menyala pada piring kecil yang dipegang pada kedua telapak tangan mereka. Penari ini akan menarikan tarian secara berkumpulan dengan memusingkan piring yang mempunyai lilin yang menyala secara berhati-hati agar piring tersebut sentiasa mendatar, dan lilin tidak terpadam[1].

Asal[sunting | sunting sumber]

Asal usul Tarian Lilin dipercayai berasal dari Sumatera[2]. Kononnya seorang gadis telah ditinggalkan oleh tunang yang pergi berdagang mencari harta. Semasa peninggalan tunangnya itu gadis telah kehilangan cincin pertunangan. Gadis tersebut mencari-cari cincin hingga larut malam dengan menggunakan lilin yang diletakkan pada piring. Gerakan badan yang meliuk, membongkok, mengadah (berdoa) melahirkan keindahan sehingga peristiwa ini telah melahirkan Tarian Lilin di kalangan gadis-gadis kampung itu.

Jenis Pengelasan[sunting | sunting sumber]

Tarian lilin merupakan sejenis kesenian Istana dan ditarikan pada waktu malam bagi menimbulkan nyalaan lilin tersebut. Ini kerana tarian lilin memerlukan penarinya giat berlatih agar dapat mengawal pergerakan dengan lilin yang menyala tanpa kemalangan.,semangat

Refrensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Lilin, Seni Tari". encyclopedia.jakarta-tourism.go.id. Dicapai pada 2020-09-17.
  2. ^ "Sejarah Tarian Lilin dari Sumatera Barat". sahabatnesia.com.