The Dark Knight

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
The Dark Knight
PengarahChristopher Nolan
Penerbit
Lakon layar oleh
Cerita oleh
BerdasarkanBatman oleh
Bob Kane
Dibintangi oleh
Muzik oleh
SinematografiWally Pfister
Disunting olehLee Smith
Syarikat
penerbitan
PengedarWarner Bros. Pictures
Mula ditayangkan
14 Julai 2008 (2008-07-14)(Bandar Raya New York)
Julai 18, 2008 (Amerika Syarikat)
Tempoh tayangan
152 minit[1]
Negara
  • Amerika Syarikat
  • United Kingdom[2]
BahasaInggeris
Perbelanjaan$185 juta[3]
Pecah panggung$1,004,558,444[3]

The Dark Knight ialah filem superhero tahun 2008 diarahkan, diterbit, dan ditulis bersama Christopher Nolan. Berdasarkan watak DC Comics, Batman. Filem ini merupakan bahagian kedua dalam siri filem Batman Christopher Nolan dan susulan kepada Batman Begins 2005. Christian Bale mengekalkan peranannya sebagai Bruce Wayne/Batman, dengan pelakon yang kembali seperti Michael Caine sebagai Alfred Pennyworth, Gary Oldman sebagai James Gordon dan Morgan Freeman sebagai Lucius Fox. Filem ini memperkenalkan watak Harvey Dent (Aaron Eckhart), Pendakwa Raya Gotham yang baru dilantik dan kawan Bruce Wayne masa zaman kanak-kanaknya Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal), yang menyertai Batman dan polis melawan ancaman baru penjenayah iaitu yang menggelarkan dirinya The Joker (Heath Ledger).

Plot[sunting | sunting sumber]

Sekumpulan penjenayah merompak sebuah bank gerombolan Gotham City, membunuh satu sama lain sehingga hanya dalang tetap: Joker, yang melarikan diri dengan wang itu.

Batman, Peguam Daerah Harvey Dent dan Leftenan Jim Gordon membentuk satu perikatan untuk menyingkirkan Gotham dari jenayah terorganisir. Bruce Wayne percaya bahawa, dengan Dent sebagai pelindung Gotham, dia dapat bersara daripada menjadi Batman dan menjalani kehidupan normal dengan Rachel Dawes - walaupun dia dan Dent berkencan.

Bos Mob Maroni, Gambol, dan Chechen mengadakan konferensi video dengan akauntan mereka yang korup, Lau, yang telah mengambil dana mereka untuk menjaga dan melarikan diri ke Hong Kong. Joker mengganggu dan memberi amaran kepada mereka bahawa Batman tidak mempunyai bidang kuasa dan tidak terhalang oleh undang-undang, yang menawarkan untuk membunuh dia sebagai ganti setengah dari wang mereka. Selepas Gambol meletakkan karunia di kepalanya, Joker membunuh Gambol dan mengambil alih gengnya. The mob akhirnya memutuskan untuk mengambil Joker atas tawarannya.

Batman mendapati Lau di Hong Kong dan membawanya kembali ke Gotham untuk memberi keterangan, membenarkan Dent untuk menangkap seluruh kumpulan. The Joker mengancam untuk membunuh orang kecuali Batman mendedahkan identitinya, dan bermula dengan membunuh Pesuruhjaya Polis Gillian B. Loeb dan hakim yang mengetuai percubaan mob. Joker juga cuba membunuh Datuk Bandar Anthony Garcia, tetapi Gordon mengorbankan dirinya untuk menghentikan pembunuhan itu. Dent belajar bahawa Rachel adalah sasaran seterusnya.

Bruce memutuskan untuk mendedahkan identiti rahsianya. Sebelum dia dapat, bagaimanapun, Dent salah mengumumkan bahawa dia adalah Batman. Dent diambil ke dalam jagaan perlindungan, tetapi Joker muncul dan menyerang konvoi. Batman datang ke penyelamatan Dent dan Gordon, yang memalsukan kematiannya, menangkap Joker, mendapatkan promosi kepada Pesuruhjaya. Rachel dan Dent dikawal oleh detektif pada gaji Maroni; Gordon kemudian belajar bahawa mereka tidak pernah pulang ke rumah. Batman menginterogasi Joker, yang mendedahkan bahawa mereka telah terperangkap di lokasi berasingan yang dicampur dengan bahan peledak. Batman akan menyelamatkan Rachel, sementara Gordon cuba menyelamatkan Dent. Batman tiba di bangunan itu, tetapi menyedari bahawa Joker menghantarnya ke lokasi Dent. Kedua-dua bangunan itu meletup, membunuh Rachel dan memburukkan separuh wajah Dent. Joker melarikan diri dengan Lau, yang kemudiannya dibunuh bersama dengan Chechen.

Coleman Reese, seorang akauntan di Wayne Enterprises, mendakwa bahawa Bruce adalah Batman dan cuba untuk memublikasikan maklumat tersebut. Tidak mahu wahyu Reese mengganggu rancangannya, Joker mengancam untuk memusnahkan hospital kecuali seseorang membunuh Reese dalam satu jam. Gordon memerintahkan pemindahan semua hospital di Gotham dan pergi untuk mendapatkan Reese. The Joker memberikan Dent pistol dan meyakinkan dia untuk membalas dendam untuk kematian Rachel, kemudian memusnahkan hospital dan melarikan diri dengan busload sandera. Dent pergi membunuh, memutuskan nasib orang yang dia memegang tanggungjawab untuk kematian Rachel dengan membalik duit syiling bertuahnya.

Setelah mengumumkan Gotham akan tertakluk kepada peraturannya malam tiba, pelantar Joker dua mengangkut feri dengan bahan peledak; yang mengandungi orang awam dan yang lain yang mengandungi tahanan. Beliau berkata bahawa dia akan meniupnya pada tengah malam, tetapi akan membiarkan seseorang hidup jika penumpangnya (yang telah dibekalkan pencetus ke peledakan perahu lain) meledakkan yang lain. Batman mendapati Joker dengan menggunakan alat sonar yang mengintip di seluruh bandar, dengan bantuan enggan Lucius Fox. Kedua-dua orang awam dan tahanan menolak untuk membunuh satu sama lain, manakala Batman menangkap Joker selepas perjuangan singkat. Sebelum polis tiba untuk mengambil Joker ke dalam jagaan, dia bersungut-sungut bahawa rakyat Gotham akan kehilangan harapan apabila mengamuk Dent menjadi pengetahuan awam.

Gordon dan Batman tiba di bangunan di mana Rachel mati. Dent menembak Batman, menyembunyikan diri, dan mengancam untuk membunuh anak lelaki Gordon, mendakwa kecuaian Gordon bertanggungjawab atas kematian Rachel. Sebelum dia dapat membalikkan anak lelaki itu, Batman, yang memakai perisai badan, mengatasi Dent dari bangunan itu hingga kematiannya. Batman memujuk Gordon untuk memegangnya bertanggungjawab atas pembunuhan itu untuk memelihara imej heroik Dent. Ketika polis melancarkan pembongkaran untuk Batman, Gordon memusnahkan isyarat Bat, Fox menonton sebagai alat penghancur sendiri alat sonar, dan Alfred Pennyworth membakar surat dari Rachel mengatakan dia merencanakan untuk menikah Dent.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Roger Ebert (July 16, 2008). "The Dark Knight". Chicago Sun-Times. 
  2. ^ "The Dark Knight". British Film Institute. Diarkibkan daripada yang asal pada July 21, 2012. Dicapai July 18, 2012. 
  3. ^ a b "The Dark Knight (2008)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. Dicapai March 19, 2009. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]