The Joker

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
The Joker
Comic image missing.svg
Informasi Penerbit
Kemunculan pertamaBatman #1 (April 25, 1940)
Informasi dalam cerita

The Joker adalah watak penjahat fiksyen yang dicipta oleh Bill Finger, Bob Kane, dan Jerry Robinson yang pertama kali muncul dalam isu sulung buku komik Batman (25 April 1940), yang diterbitkan oleh DC Comics. Kredit untuk penciptaan Joker dipertikaikan; Kane dan Robinson mendakwa bertanggungjawab terhadap reka bentuk Joker, sambil mengakui sumbangan tulisan Finger. Walaupun Joker merancang untuk dibunuh semasa penampilan awalnya, dia diselamatkan oleh campur tangan editorial, yang membolehkan watak bertahan sebagai penyerang superhero Batman.

Dalam penampilan buku komiknya, Joker digambarkan sebagai dalang jenayah. Diperkenalkan sebagai psychopath dengan rasa lucu yang menyedihkan, watak itu menjadi penyamar gembira pada akhir 1950-an sebagai tindak balas kepada pengawalan oleh Komik Code Authority, sebelum kembali ke akarnya yang lebih gelap awal tahun 1970-an. Sebagai musuh musuh, Joker telah menjadi sebahagian daripada cerita-cerita superhero, termasuk pembunuhan Jason Todd - Robin dan wad Batman - dan kelumpuhan salah satu sekutu Batman , Barbara Gordon. Joker mempunyai pelbagai cerita asal mungkin sepanjang dekad penampilannya. Kisah yang paling umum melibatkan dia jatuh ke dalam tangki sisa kimia yang melunturkan kulitnya putih dan menjadikan rambutnya hijau dan bibir merah terang; kecacatan yang terhasil menyebabkan dia gila. Antitesis Batman dalam keperibadian dan penampilan, Joker dianggap oleh pengkritik sebagai musuh yang sempurna.

Joker tidak mempunyai kebolehan luarbiasa, sebaliknya menggunakan kepakarannya dalam kejuruteraan kimia untuk membangunkan ramuan beracun atau mematikan, dan senjata tematik, termasuk kad bermain, buzzer kegembiraan, dan penyemburan asid bunga keriting. Joker kadangkala bekerjasama dengan Gotham City lain seperti Penguin dan Dua Wajah, dan kumpulan seperti Gang Injustice, tetapi hubungan ini kerap kali runtuh kerana keinginan Joker untuk kekacauan yang tidak terkawal. Tahun 1990-an memperkenalkan minat romantik untuk Joker dalam psikiatri bekasnya, Harley Quinn, yang menjadi sidekick jahatnya. Walaupun obsesinya yang utama adalah Batman, Joker juga berperang dengan wira lain termasuk Superman dan Wonder Woman.

Salah satu watak yang paling ikonik dalam budaya popular, Joker telah disenaraikan di kalangan penjahat buku komik terbesar dan watak-watak fiksyen yang pernah dicipta. Populariti wataknya telah melihatnya muncul dalam pelbagai barangan, seperti barang pakaian dan koleksi, mengilhami struktur dunia nyata (seperti tarikan taman tema), dan dirujuk dalam beberapa media. Joker telah disesuaikan untuk berkhidmat sebagai musuh Batman dalam animasi langsung, animasi dan permainan video, termasuk siri televisyen Batman 1960 (yang dimainkan oleh [[Cesar Romero] ] dan dalam filem oleh Jack Nicholson dalam Batman (1989), Heath Ledger dalam filem The Dark Knight (2008), dan Jared Leto dalam filem Suicide Squad (2016). Mark Hamill, Troy Baker, dan yang lain telah memberikan suara watak itu.

Penciptaan dan pembangunan[sunting | sunting sumber]

Konsep[sunting | sunting sumber]

Bill Finger, Bob Kane, dan Jerry Robinson dikreditkan dengan membuat Joker, tetapi akaun mereka mengenai konsepsi watak itu berbeza, masing-masing menyediakan versi kejadian sendiri. Finger, Kane's, dan versi Robinson mengakui bahawa Finger menghasilkan imej pelakon Conrad Veidt dalam watak sebagai Gwynplaine (seorang lelaki dengan wajah yang cacat, memberi dia senyuman abadi) dalam filem 1928 The Man Who Tertawa (1928 filem) | Lelaki Yang Tertawa]] sebagai inspirasi untuk penampilan Joker, dan Robinson menghasilkan lakaran dari joker playing card (kanan).

Joker di dalam media lain[sunting | sunting sumber]

Tersenyum, lelaki setengah baya dalam jaket dan baju hitamt
Lelaki muda dengan janggut pendek, melihat melalui kamera
Mark Hamill menyuarakan Joker dalam animasi dan permainan video selama dua dekad, dan Heath Ledger memenangi Anugerah Akademik selepas tewas kerana persembahannya pada watak The Dark Knight (2008).

Batman (1989)[sunting | sunting sumber]

Jack Nicholson memainkan watak The Joker di dalam filem Batman.

The Dark Knight[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]