Unit Kecerdasan Ekonomi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Unit Perisikan Ekonomi ( EIU ) ialah bahagian penyelidikan dan analisis Kumpulan Economist, menyediakan ramalan dan khidmat nasihat melalui penyelidikan dan analisis, seperti laporan bulanan negara, ramalan ekonomi negara lima tahun, laporan perkhidmatan risiko negara dan laporan industri. [1] [2] EIU menyediakan analisis negara, industri dan pengurusan di seluruh dunia dan menggabungkan bekas Business International Corporation, sebuah syarikat UK yang diperoleh oleh syarikat induknya pada tahun 1986. EIU mempunyai pejabat utamanya di empat bandar—London, New York, Hong Kong dan Dubai. [3]

Pengarah Urusannya ialah Robin Bew, sebelum ini Pengarah Editorial dan Ketua Pakar Ekonomi.

Pengambilalihan[sunting | sunting sumber]

Bazian[sunting | sunting sumber]

Pada Disember 2012, Unit Perisikan Ekonomi memperoleh Bazian, yang pakar dalam analisis dan pembekalan bukti klinikal mengenai perkhidmatan kesihatan, rawatan dan teknologi kesihatan untuk menilai keberkesanan klinikal dan nilai untuk wang. Beribu pejabat di London, Bazian diasaskan oleh Vivek Muthu dan Anna Donald pada tahun 1999.

Clearstate[sunting | sunting sumber]

Pada April 2012, Unit Perisikan Ekonomi memperoleh Clearstate, firma risikan pasaran yang menawarkan nasihat strategik dan penyelidikan utama yang disesuaikan secara khusus menangani domain penjagaan kesihatan dan sains hayat dalam Asia Pasifik. Clearstate diasaskan pada tahun 2006 dan beribu pejabat di Singapura.

Canback[sunting | sunting sumber]

Pada Julai 2015, Unit Perisikan Ekonomi memperoleh Canback & Company, sebuah firma perunding pengurusan global yang berkhidmat terutamanya dalam industri yang berhadapan dengan pengguna dan memanfaatkan analitik ramalan . Ia diasaskan pada tahun 2004 dan beribu pejabat di Boston . Ia telah dilipat ke dalam EIU pada tahun 2020.

Laporan[sunting | sunting sumber]

CHAMPS[sunting | sunting sumber]

Pada November 2010, Unit Perisikan Ekonomi mengeluarkan Kertas Putih Access China yang memprofilkan ekonomi 20 bandar pesat membangun teratas di China, diarahkan oleh Stephen Joske, China Forecasting, untuk Unit Perisikan Ekonomi. Ia dicipta untuk menyokong laporan yang dijalankan oleh Perkhidmatan China Access China Unit Perisikan Ekonomi, "CHAMPS: bandar paling pesat berkembang di China". Bandar-bandar ini digemari atas beberapa sebab, termasuk keluasan peluang perniagaan yang tersedia, ledakan pembinaan yang berterusan, peningkatan pemilikan rumah dan kenderaan serta perbelanjaan untuk peralatan peribadi. Laporan itu mencipta akronim CHAMPS ( Chongqing, Hefei, Anshan, Maanshan, Pingdingshan dan Shenyang ). [4]

Indeks Demokrasi[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2006 (dengan kemas kini pada tahun 2008, 2010 dan setiap tahun sejak itu), Unit Perisikan Ekonomi mengeluarkan Indeks Demokrasi, indeks yang disusun dengan mengkaji keadaan demokrasi di 167 negara, cuba mengukurnya dengan Indeks Demokrasi yang memfokuskan pada lima umum. kategori— proses pilihan raya dan pluralisme, kebebasan sivil, fungsi kerajaan, penyertaan politik dan budaya politik . Indeks Demokrasi oleh Unit Perisikan Ekonomi adalah bersama-sama dengan indeks Demokrasi V-Dem yang paling banyak digunakan dalam kalangan indeks Demokrasi .

Indeks Jalur Lebar Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Pada Januari 2011, Unit mengeluarkan Indeks Jalur Lebar Kerajaan (gBBi), yang menilai negara berdasarkan perancangan kerajaan, berbanding keupayaan jalur lebar semasa. Dengan sasaran yang bercita-cita tinggi untuk kedua-dua kelajuan dan liputan rangkaian jalur lebar generasi akan datang, negara-negara maju di Asia Tenggara mendapat markah tertinggi. Menurut indeks, Greece ialah negara berprestasi paling teruk yang diukur, disebabkan sasaran liputannya yang agak rendah dan jadual penggunaan yang berlarutan. Greece juga menderita disebabkan saiz komitmen pembiayaan awamnya yang besar sebagai peratusan daripada keseluruhan hasil belanjawan kerajaan, dan kerana rancangannya tidak banyak menggalakkan persaingan. [5]

Produk[sunting | sunting sumber]

Penjelajah Pasaran[sunting | sunting sumber]

Pada November 2015, Unit Perisikan Ekonomi melancarkan Market Explorer dengan kerjasama Canback. Ia ialah alat dalam talian yang direka untuk mengimbas pasaran di pelbagai negara dan bandar di seluruh dunia dan mencari lokasi terbaik untuk produk atau perkhidmatan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Country analysis, industry analysis - Market risk assessment". www.eiu.com.
  2. ^ "NPP will secure re-election in 2020 – EIU Report" (dalam bahasa Inggeris). Citi Newsroom. 2019-05-15. Dicapai pada 2019-05-20.
  3. ^ "Contact us eiu.com".
  4. ^ "THE RISE OF THE 'CHAMPS' - NEW REPORT MAPS BUSINESS OPPORTUNITY IN CHINA'S FASTEST GROWING CITIES" (Siaran akhbar). sourcewire.com.
  5. ^ "South Korea tops the EIU's inaugural government broadband index and Japan comes a close second" (Siaran akhbar). sourcewire.com.