Wikipedia:Pertandingan Sains Wiki 2019 di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Logo for Wiki Science Competition.svg
di Malaysia
Laman utama pertandingan di Commons untuk gambar dan kemaskini terbaru setiap minggu.

Pertandingan Sains Wiki (atau dikenali sebagai Wiki Science Competition atau WSC) adalah pertandingan foto antarabangsa untuk sains. Ia dianjurkan oleh Wikimedia, iaitu gerakan Wikipedia, ensiklopedia bebas - kolaborasi global yang dibuat oleh sukarelawan.

WSC telah dilakukan untuk menggalakkan penciptaan dan, khususnya, perkongsian percuma untuk pelbagai imejan tentang sains. Ia berlaku sekali dalam dua tahun pada bulan November.

WSC dilakukan pada dua tahap: kebangsaan dan antarabangsa. Ini bermakna di banyak negara akan ada pertandingan nasional dengan juri dan hadiahnya sendiri (senarai negara lain yang bertanding). Gambar-gambar yang menang akan dimajukan ke peringkat akhir antarabangsa, dan akan diadili oleh juri antarabangsa untuk memilih pemenang keseluruhan. Bagi negara-negara yang tidak ada pasukan penganjur kebangsaan, juri antarabangsa kedua akan mengambil tempat mereka dan memilih calon kebangsaan untuk perlawanan antarabangsa: matlamatnya ialah semua jurugambar di dunia mempunyai peluang untuk menyertai pertandingan.

Sebarang sokongan adalah dialu-alukan: daripada memuat naik imej tunggal, atau menyebarkan berita mengenai pertandingan, menjadi rakan kongsi atau penaja. Semak peraturan dan akses borang muat naik di sini.

Pemenang 2019[sunting sumber]


Statistik pemuat naik untuk pertandingan ini boleh didapati di sini.

Peraturan[sunting sumber]

 • Pertandingan Sains Wiki 2019 akan diadakan dari November hingga Disember. Hanya gambar yang dimuatkan dalam tempoh ini akan layak untuk pertandingan.
 • Semua orang dibenarkan menambah imej, kecuali ahli juri atau ahli keluarga mereka. Tiada batasan bilangan gambar peserta boleh memuat naik.
 • Pemuat naik mestilah pemilik foto, atau dalam hal muat naik daripada institusi, mestilah salah seorang wakil daripada organisasi. Anda hanya boleh mengambil bahagian dengan imej anda sendiri, atau dengan imej yang anda adalah salah seorang pemilik (iaitu anda mesti memiliki hak cipta). Dalam kes yang kedua, semua nama pengarang bersama mesti disediakan.
 • Untuk foto yang dianggap saintifik, ia perlu mempunyai penerangan yang baik. Setiap gambar mestilah mempunyai penerangan bahasa Inggeris, tetapi penerangan dalam bahasa lain juga disambut baik. Penerangan hendaklah memberikan maklumat tentang apa yang ada pada imej, bagaimana dan di mana; ia dibuat, dan yang penting apa yang perlu diperhatikan.
 • Imej mesti diterbitkan di bawah lesen penggunaan percuma atau sebagai domain awam. Lesen mungkin ialah CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0, dan serupa.
 • Oleh kerana ini adalah persaingan foto, kami mengharapkan imej berkualiti dan saiz yang baik. Saiz imej harus sekurang-kurangnya 2 megapiksel, kecuali teknologi yang digunakan tidak membenarkannya. Semakin besar gambar itu, semakin baik.
 • Lima finalis gambar yang memenangi peringkat Malaysia dalam setiap kategori pertandingan boleh maju ke peringkat antarabangsa.

Peraturan penuh beserta garis panduan boleh baca di sini.

Kategori[sunting sumber]

Pertandingan ini dibahagikan kepada lima kategori. Juri Malaysia akan memilih lima finalis dari setiap kategori untuk tunduk kepada persaingan antarabangsa. Kategori adalah:

 • Orang dalam sains. Mempunyai gambar seorang pemenang Hadiah Nobel yang selalu anda mahu muat naik? Atau penasihat disertasi anda? Atau rakan anda? Kami mahu gambar saintis anda!
 • Mikroskopi. Foto benda kecil boleh menjadi sumbangan besar!
 • Media bukan fotografi. Kami tahu anda mempunyai gambarajah yang sangat bagus yang anda buat, atau imej yang dijana oleh komputer, atau audio atau video hasil penyelidikan atau kaedah saintifik yang dilakukan.
 • Set imej. Kadangkala, hanya satu sahaja yang tidak mencukupi. Kategori ini adalah untuk set sehingga sepuluh imej yang berkaitan dengan tema.
 • Hidupan liar dan alam. Organisma yang tumbuh atau hidup liar di sesebuah kawasan. Fotografi makro juga berada di bawah kategori ini.
 • Umum. Semua yang lain: arkeologi, zoologi, astronomi, gambar sinar-X, ...

Contoh setiap kategori gambar boleh dilihat di sini.

Bolehkah saya memuat naik gambar itu?[sunting sumber]

Menentukan status hak cipta imej boleh menjadi rumit. Panduan itu harus memberitahu anda sama ada anda boleh memuat naik gambar anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di halaman perbincangan. Perhatikan bahawa garis panduan ini adalah khusus untuk AS dan mungkin tidak digunakan di negara lain.

Pada umumnya, status penerbitan menentukan sama ada anda boleh memuat naik imej.
 • Jika imej tidak diterbitkan, anda biasanya mempunyai hak untuk memuat naiknya. Perjanjian universiti dan kerajaan harta intelektual biasanya tidak meliputi hak cipta dalam teks atau imej. Jika anda bekerja untuk syarikat untung, periksa dengan majikan anda.
 • Jika imej diterbitkan dalam jurnal, anda perlu menyemak perjanjian hak cipta jurnal. Apabila anda menerbitkan dalam jurnal, anda biasanya memindahkan hak cipta kepada mereka, dan anda tidak lagi memiliki hak kepada imej. Pengecualian adalah jika artikel diterbitkan di bawah Creative Commons yang boleh diterima atau lesen kandungan bebas lain (seperti jurnal PLOS), atau di bawah susunan di mana anda mengekalkan hak cipta (seperti jurnal Nature). Selain itu, pengarang biasanya mengekalkan hak cipta kepada dokumen Maklumat Tambahan, jadi anda boleh memuat naiknya. SHERPA/RoMEO adalah alat yang boleh memberitahu anda status hak cipta artikel yang diserahkan kepada sebarang jurnal saintifik.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis imej yang sentiasa boleh dimuat naik tanpa mengira status penerbitan.
 • Jika anda adalah pekerja kerajaan persekutuan Malaysia atau negeri tertentu, imej yang anda buat sebagai sebahagian daripada tugas anda berada dalam domain awam dan boleh dimuat naik tanpa menghiraukan status penerbitannya. Ini tidak terpakai kepada kontraktor, dan ia tidak terpakai jika mana-mana bukan pekerja adalah pengarang bersama imej.
  • Kita ambil contoh di A.S., dua negeri meletakkan karya pekerja mereka di domain awam, California dan Florida. Perhatikan bahawa terdapat beberapa agensi Florida yang mempunyai pengecualian ini, termasuk semua universiti dan kolej negeri; lihat Templat:PD-FLGov untuk senarai penuh berkenaan perlesenan ini.
 • Sesetengah jenis imej tidak layak untuk hak cipta. Ini adalah imej yang tidak memenuhi ambang batas kreativiti manusia yang diperlukan oleh undang-undang hak cipta A.S., biasanya kerana mereka terlalu mudah, mewakili data yang diketahui umum, atau produk alam. Contohnya termasuk formula struktur kimia, imej diagnostik perubatan, geometri ringkas, dan swafoto monyet. Sila gunakan teg hak cipta yang sesuai apabila memuat naik imej-imej ini.

Poster promosi[sunting sumber]

Anda boleh menggunakan poster ini untuk tujuan pengiklanan di kawasan atau organisasi anda.

Poster pengiklanan pertandingan

Juri untuk pertandingan Malaysia ialah: