Wilayah Erzurum

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Lokasi Wilayah Erzurum

Wilayah Erzurum adalah sebuah wilayah Turki. Wilayah ini terletak di Anatolia Timur. Ibu kota Wilayah ini berada di Erzurum.

Pada tahun 2007, kota ini memiliki jumlah penduduk seramai 958,875 orang dan memiliki keluasan wilayah sebesar 25,066 km². Wilayah ini memiliki angka kepadatan penduduk 38.3 orang/km².

Asal Usul Nama[sunting | sunting sumber]

Erzurum berasal dari bandar purba dan bersejarah di wilayah yang sama, yang dikenali sebagai "Azzi", "Erzen" (Mille), "Arze" dan terutamanya oleh orang Arab Islam sebagai "Erzenu'r Rum" (Erzen-i Rum). Orang Turki memberinya nama Erzurum. Nombor trafik ialah 25.

Erzurum ialah sebuah bandar yang terletak di wilayah Anatolia Timur di Turki. Erzurum, yang telah menjadi penempatan sejak tempoh pertama sejarah, masih merupakan bandar ke-14 di Turki dan bandar terbesar di Wilayah Anatolia Timur. Penduduknya ialah 723,398 dan penduduk metropolitannya ialah 551,559. Ia memainkan peranan yang sangat penting di rantau ini dari segi struktur sejarah dan artifak sejarahnya.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Erzurum, bandar terbesar Anatolia Timur, BC. Dianggarkan ia diasaskan pada 4900 SM. Wilayah ini, termasuk Erzurum, telah diperintah oleh pelbagai suku dan negara sepanjang sejarah, seperti Urartian, Cimmerian, Scythians, Medes, Parsi, Parthia, Rom, Sassanid, Arab, Seljuk, Byzantine, Mongol, Ilkhanid dan Safavis. Uthmaniyyah, yang menakluki bandar dan sekitarnya pada tahun 1514, memerintah tanah ini sehingga tahun 1923, apabila Republik Turki ditubuhkan.

Kongres, di mana asas perjuangan nasional, perpaduan nasional dan gerakan kemerdekaan diletakkan, bersidang di Erzurum pada 23 Julai 1919.

Nama pertama Erzurum yang diketahui ialah Maharaja Rom Timur (Byzantine) II. Ia adalah Theodosiopolis, dikaitkan dengan Theodosius (408-450) dan diasaskan di tapak yang kini dikenali sebagai Erzurum. Ia dibawa masuk ke sempadan Empayar Rom menjelang akhir abad ke-4 dan diasaskan oleh Komander Tentera Timur Anatolius atas perintah Theodosios pada 415. Menurut Mateos dari Urfa, bandar ini terletak di wilayah Garin, berhampiran dengan sumber Euphrates (Belazuri). Selepas kematian Ermenyakos, yang menguasai wilayah itu, orang Arab memanggilnya Kalikala (Kebajikan Kali) kerana ia diasaskan oleh isterinya bernama Kali, yang menggantikannya. Belazuri mengira Kalikala antara bandar Armenia keempat dan menerimanya sebagai salah satu bandar Armenia. Ahli geografi Islam abad ke-10 memberi kita maklumat tentang kota Kalikala dan merekodkan bahawa Kali (permaidani), yang dianggap sebagai barang rumah paling penting di timur, dibuat di sini dan mengambil namanya dari bandar ini. Pengarang Hudud Alamam melaporkan bahawa kota ini mempunyai kubu yang berkubu dan para veteran dari semua pihak menjaganya dengan menjaganya, dan terdapat banyak pedagang di kota itu.[2]

Daerah[sunting | sunting sumber]

Erzurum terbahagi kepada 19 daerah (yang dicetak tebal adalah ibu kota daerah)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]